Türkiye'nin Oyları Platformu 'Seçim Gözetmeni' Arıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Oyları Platformu 'Seçim Gözetmeni' Arıyor

Sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla organize olup bir araya gelen ve Ankara'nın Oyları Platformu adlı oluşumun etrafında buluştuktan sonra 2014 yerel seçimlerinde Ankara'daki sandıklarda gönüllü olarak görev alanların yaptığı çalışmalar, 27 ile yayıldı.

05.07.2014 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla organize olup bir araya gelen ve Ankara'nın Oyları Platformu adlı oluşumun etrafında buluştuktan sonra 2014 yerel seçimlerinde Ankara'daki sandıklarda gönüllü olarak görev alanların yaptığı çalışmalar, 27 ile yayıldı. Türkiye'nin Oyları Platformu bünyesinde birleşen gönüllüler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gözetmen olmak için çalışma başlattı. İzmir'in Oyları Platformu'nun Koordinatörü rehber ve turizmci Ceylan Zere, bir liderlerinin ve hiçbir siyasi partiyle ilişkilerinin bulunmadığını, 'Oylara sahip çıkalım' sloganıyla yola çıktıklarını ve yaptıkları çalışmalara destek vermek isteyen gönüllüleri beklediklerini belirtti.

Sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla bir araya gelen gönüllüler, 30 Mart Yerel Seçimleri'ne 3 hafta kala Ankara'nın Oyları Platformu adlı bir grup oluşturdu. Sandık güvenliği ile oy sayılarının tespitini hedefleyen oluşum, 3 bin 200 kişiyle Ankara'da yapılan seçimlerde, sandıkların yüzde 98'inin tutanağına ulaştı. Yapılan ve kamuoyuna açıklanan analizler, Mansur Yavaş'ın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruya kaynak sağladı. Daha sonra, 2014 yerel seçimlerinde yürütülen gönüllü sandık gözetmenliği çalışmalarının yarattığı etki üzerine Ortak Nokta Derneği'nin desteği ve Ankara'nın Oyları Platformu tecrübelerinden yola çıkılarak, 'Katılımcı demokrasi ancak bireysel inisiyatif alan vatandaşlarla hayat bulabilir anlayışıyla Türkiye'nin Oyları Platformu kuruldu. Oluşumun çalışmaları, aralarında İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bursa, Adana ve Antalya'nın da bulunduğu 27 ile yayıldı. İzmir'in Oyları Platformu'nun Koordinatörü rehber ve turizmci Ceylan Zere, amaçlarıyla çalışmaları hakkında bilgi verdi.

LİDERLERİ YOK, YATAY YAPILANMA VAR

Platformlarda bir liderin bulunmadığını ve yalnızca gönüllülük esasına göre herkesin yapmak istediği görevi üstlendiğini aktaran Zere, hiçbir siyasi partiyle de ilişkilerinin olmadığını dile getirdi. Platformun yatay bir yapılanmaya sahip olduğuna dikkat çeken Zere, Bir lider bulunmuyor, tamamen yatay yapılanma söz konusu. Ben de bu platform içinde bir gönüllüyüm. 2014 yerel seçimlerinde 'Oylarımıza sahip çıkalım' gibi gönüllü oluşumların İzmir'de de olmasını istedik. Ortak Nokta Derneği ve Ankara'nın Oyları Platformu'nun bu alanda yaptıklarını örnek alarak tamamen gönüllülerden oluşan ve hiçbir siyasi partiyle bağı olmayan İzmir'in Oyları Platformu adlı bir grup kurduk. İzmir'deki sandık sayısı kadar gönüllü toplayarak seçimlerde sandıklarımızın başında durup, seçim sonunda tutanakların fotoğraflarını çekip analizlerini yapmak üzere bir araya geldik. Buradaki amaç, her vatandaşın oy kullanma hakkını değerlendirmesini sağlamak, ondan sonra da şeffaf, temiz ve adil bir seçim ortamının sağlanması için gözetmen olarak görev almak. İzmir'de katılım çok iyi. Aynı şekilde Türkiye'nin 27 ilinde böyle bir oluşum var dedi.

HER MESLEKTEN GÖNÜLLÜ VAR

İzmir'in birçok ilçesinden gönüllülerin kendileriyle çalıştığını vurgulayan Zere, Aramızda, öğretmen, eczacı, mühendis, doktor, yazılım uzmanı ve öğrenci arkadaşlar var. İzmir'in birçok ilçesinde gönüllümüz var, Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar gönüllü sayımızı arttırmaya çalışıyoruz. Seçimden sonra yapılacak analizler hangi parti talep ederse onlarla şeffaf olarak paylaşılacak. İzmir'in enerjisine, demokratik anlamda adil ve temiz bir seçim geçirme düşüncesinde olduğuna inanıyorum. Bu anlamda, İzmirliler'in bize destek olup bizimle birlikte gönüllü olarak çalışmalara katılmalarını istiyorum. İzmir'de yaklaşık 10 bin sandık var ve biz bu sayıda gönüllüye ulaşmayı hedefliyoruz. Bize ulaşmak isteyenler, httpturkiyeninoylari.com adresinden form doldurup bize katılabilirler diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Oyları Platformu 'Seçim Gözetmeni' Arıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Özgür Karabat:
    15:20 Özgür Karabat: "İşinize Gelince Faiz Haram Diyorsunuz. Çiftçiden Alınca mı Helal Oluyor?"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP'nin çiftçilere verilen Çiftçi Destek Kredilerini esnek faize çevirdiğini ve çiftçilerin yüksek faizle mağdur olduğunu belirtti. Karabat, AKP'nin çiftçilere yönelik tutarsız politikalarını eleştirdi.

  • Amasya'da durdurulan tırda 40 kaçak göçmen bulundu
    15:20 Amasya'da durdurulan tırda 40 kaçak göçmen bulundu

    Amasya'da polis tarafından durdurulan mercimek yüklü tırdan Afganistan uyruklu 40 kaçak göçmen çıktı. Tırın sürücüsü gözaltına alındı.

  • İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Havza'da destek istedi
    15:19 İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Havza'da destek istedi

    İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Samsun'un Havza ilçesinde İYİ Parti Havza Belediye Başkan adayı Safi Gökçe ile birlikte esnaf ziyaretinde bulunarak, 31 Mart seçimleri için destek istedi. Usta, seçimlerin yerel yönetimlerin performansının değerlendirileceği bir hesap görme günü olduğunu belirterek, Havza'da yapılan anketlerde adayları Safi Gökçe'nin Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayıyla başa baş gittiğini söyledi ve hemşehrilerinin tercihinin İYİ Parti'den yana olacağına inandığını ifade etti.

  • Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi
    15:15 Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi

    Şırnak Belediyesi, 2 arazöz, kamyon ve kanal görüntüleme aracı minibüsünü filosuna kattı. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, araçları inceledi. Yarka, halka daha kaliteli hizmet verebilmek için filolarına 4 yeni araç kazandırdıklarını söyledi. Şırnak Belediyesi'nin araç sayısı 140'a yükseldi.


Advertisement