"Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri" projesi - Son Dakika
Güncel

"Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri" projesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri Projesi"nin Güneydoğu Anadolu etabı tamamlandı.

11.07.2019 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen " Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri Projesi"nin Güneydoğu Anadolu etabı tamamlandı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı'nın desteğiyle başlattığı "Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri Projesi", Güneydoğu Anadolu etabıyla devam etti.

İstanbul'da yaşayan ancak memleketlerini hiç göremeyen gençler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güzellikleriyle tanıştı.

Güneydoğu Anadolu etabı için 30 Haziran'da yola çıkan gençlerin ilk durağı Gaziantep oldu. Kurtuluş Savaşı'nın gazi şehrinde Sulu Mağara'ya giden ve buradaki kendir bükümü çalışmalarını izleyen gençler, daha sonra ünlü Mekki Kutnu Dokuma Atölyesi'ni ziyaret etti, tarihi çarşıyı gezdi. Bakır ve kalay ustalarının çalışmalarını fotoğraflama şansı yakalayan proje katılımcıları, Nizip'te geleneksel sabun imalatı çalışmalarını yakından gördü.

Su altında kalan köyleri ve Rum kalesiyle ünlü Halfeti'yi gezen katılımcılar, ardından Şanlıurfa'daki Atatürk Barajı, Balıklı Göl, Tarihi Çarşı, Harran Kümbet Evleri'ni ziyaret etti.

Kendileri için düzenlenen Sıra Gecesi'ne katılan gençler, bir sonraki gün Güneydoğu Anadolu'nun en önemli simgelerinden Nemrut Dağı'nı, Karakuş Tümülüsü'nü gezdi. Cendere Köprüsü'nün ve gün batımının fotoğraflarını çeken ziyaretçiler, Ceylanpınar ile Damlacık köylerinde çocuklara oyuncak dağıttı.

Anadolu'nun "taş kenti" olarak bilinen Mardin sokakları da "Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri Projesi"nin rotası içindeydi. Diyarbakır'ı ve Meryem Ana Kilisesi'ni, dillere destan sevdaların, acının ve hüznün "stran" adı verilen türkülerle anlatıldığı Dengbej Evi'ni, Ulu Cami'yi, Diyarbakır Surları'nı, Ongözlu Köprü'yü ve Hevsel Bahçelerini de ziyaret eden gençler, Midyat'ta odun ateşinde pizza yapılan Kafro köyünü gezdi.

Proje katılımcıları, Midyat'ın doğa harikası Beyazsu'yu ve dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı olan Mor Gabriel Manastırı'nın ardından son gün Cizre'ye konuk oldu. Cizre Kale kalıntılarını Mem-u Zin Zindanı'nı, Hz. Nuh Türbesi'ni, İsmail Ebu'l İz El-Cezeri Türbesi'ni ve Melaye Ciziri'nin Mezarı'nı, Kırmızı Medreseyi ve Kasrik Boğazı'nı gören gençler, gezdikleri şehirlerde esnaf ve vatandaşlarla sohbet etme imkanı da buldu.

Bir sonraki gezi Ege Bölgesi

Proje, farklı yerel kültürlere mensup gençleri bir araya getirerek birbirlerinin kültürel değerlerini tanımaları, farklılıklara saygı duymaları ve hoşgörülü bireyler olmaları konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Proje kapsamında katılımcı tüm gençlere 120 saatlik fotoğrafçılık eğitimi veriliyor. Teorik eğitimlerin ardından İstanbul'un farklı yerlerindeki saha çalışmalarıyla pratik yapan gençler, 14'er kişilik gruplar halinde daha önce görmedikleri memleketlerinin de bulunduğu bölgelere gidiyor.

Toplamda 24 aylık olan "Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri Projesi"nin bir sonraki etabı ise Ege bölgesi olacak. İstanbul Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Sorgun Gençlik Derneği ve Gençbirder'in proje ortağı olduğu etkinliğin sponsoru ise Türk Hava Yolları.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri' projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İçişleri Bakanı: 'MAHZEN-14' Operasyonunda Organize Suç Örgütü Çökertildi
    14:17 İçişleri Bakanı: 'MAHZEN-14' Operasyonunda Organize Suç Örgütü Çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul merkezli 11 ilde düzenlenen 'MAHZEN-14' operasyonlarında Onurcan Bildik'in liderliğini yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini duyurdu. Operasyonlar sonucunda elebaşının da dahil olduğu 50 şüpheli yakalandı. Operasyonlar, çalınan çeklerin paravan şirketler üzerinden ticari faaliyet yapılarak mağdur şirketlere icra takibi başlatılması ve haksız kazanç elde edilmesi üzerine gerçekleştirildi.

  • Kırklareli Müftülüğü Şiir Okuma Yarışması Düzenlendi
    14:15 Kırklareli Müftülüğü Şiir Okuma Yarışması Düzenlendi

    Kırklareli Müftülüğü tarafından düzenlenen şiir okuma yarışmasında, ortaokul öğrencileri Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerini ezbere okuyarak yarıştı. İl Müftüsü Yusuf Eviş, dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi ve yarışmaya katılan tüm öğrencilere teşekkür etti.

  • Vahap Seçer, Mersin Cemevi'ni Ziyaret Etti
    14:15 Vahap Seçer, Mersin Cemevi'ni Ziyaret Etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer, Mersin Cemevi'ni ziyaret etti. Seçer, Mersin'in kapsayıcı ve kucaklayıcı anlayışa ihtiyacı olduğunu belirterek, gelecek 5 yılda Mersin'i daha iyi noktalara götüreceklerini söyledi.

  • Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören araziye 180 bin fidan dikilecek
    14:14 Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören araziye 180 bin fidan dikilecek

    Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören 177 hektarlık orman arazisine 180 bin fidan dikilecek. Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek, yangın sonrası yapılan fidan dikim çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek, yangında zarar gören alanların orman statüsüne kavuşması için ağaçlandırma ve fidan dikme faaliyetlerinin sürdürüldüğünü belirtti. Ayrıca, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nün orman yangınlarını önleme ve mücadele konusunda çalışmalara başladığı da aktarıldı.

  • Ankara'da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Gözaltına Alındı
    14:14 Ankara'da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Ankara'nın Mamak ilçesinde yapılan operasyonda, uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen 4 şüpheli gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir iş yerinde yapılan aramada 40 bin 627 sentetik uyuşturucu hap ve av tüfeği ele geçirdi. Şüphelilerin adliyeye sevk edileceği bildirildi.

  • Kastamonu'da Ruhsatsız Tabanca Yakalanan Şahıs Hakkında Adli İşlem Başlatıldı
    14:14 Kastamonu'da Ruhsatsız Tabanca Yakalanan Şahıs Hakkında Adli İşlem Başlatıldı

    Kastamonu'da polis ekipleri tarafından durdurulan araçta yapılan aramada, 1 adet ruhsatsız tabanca ve tabanca takılı şarjör içinde 7 adet fişek ele geçirildi. Yakalanan şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Erdoğan'ın Kıbrıs açıklaması Yunanistan'ı karıştırdı
    14:12 Erdoğan'ın Kıbrıs açıklaması Yunanistan'ı karıştırdı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara'da askerlerle iftar programında yaptığı konuşmada Kıbrıs ile ilgili sözleri Yunanistan'da tepkilere neden oldu. Ana muhalefet partisi SYRIZA, Yunan hükümetine Erdoğan'ın sözlerine resmi bir tepki gösterilmesi çağrısında bulundu ve Türkiye'nin Atina Deklarasyonu'nu ihlal ettiğini belirtti. SYRIZA, Miçotakis hükümetini şeffaf olmayan bir dış politika izlemekle suçladı.

  • İstanbul Fatih'te Tebliğci Tarafından Uyarılan Vatandaşlar Kaydedildi
    14:12 İstanbul Fatih'te Tebliğci Tarafından Uyarılan Vatandaşlar Kaydedildi

    İstanbul Fatih'te bir kafede oturan vatandaşlar, oruç tutmadıkları için bir tebliğci tarafından uyarıldı. Tebliğcinin görüntüleri sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Videonun altında yapılan yorumlarda hoşgörü ve uyarı şekli tartışıldı.


Advertisement