Türkiye Osteoporoz Derneği Ve Amgen'dan Guınness Dünya Rekoru - Son Dakika
Güncel

Türkiye Osteoporoz Derneği Ve Amgen'dan Guınness Dünya Rekoru

Kampanyanın Türkiye ayağında Türkiye Osteoporoz Derneği tarafından İzmir'de gerçekleştirilen etkinlikte 401 kişiye sağlık taraması yapıldı.

07.05.2019 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Biyoteknoloji şirketi Amgen'ın katkılarıyla, osteoporoz konusunda farkındalık yaratmak amacıyla dünya genelinde 10 ülkede başlatılan 'Kemikleri Değil Rekorları Kırın' sağlık kampanyası ile 24 saat içinde en çok osteoporoz taraması yapılarak Guinness Dünya Rekoru'na imza attı. Amgen'ın, Guinness Dünya Rekorları işbirliği ile Türkiye, Brezilya, Kanada, Kolombiya, Mısır, Kuveyt, Lübnan, Meksika, Suudi Arabistan ve Güney Afrika ülkelerinde yerel sağlık ortaklarıyla birlikte aynı anda gerçekleştirdiği taramalara dünya genelinde 3000 kişi katıldı. Etkinliklerde, resmi rekorlar konusunda küresel otorite olan Guinness Dünya Rekorları'ndan resmi hakemler hazır bulundu.

Osteoporoz taramalarının Türkiye'deki ayağı Türkiye Osteoporoz Derneği tarafından gerçekleştirildi. Kemikleri zayıflatan ve kırılma ihtimalini artıran tıbbi bir sorun olan osteoporoz riskini belirlemek amacıyla hayata geçirilen kampanya büyük ilgi gördü. İzmir Forum Bornova'da dünya ile aynı anda gerçekleştirilen programda 401 kişiye tarama yapıldı.

Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, görmezden gelindiği takdirdi osteoporozun kişinin yaşam kalitesinde önemli bir düşüşe sebep olabileceğini belirterek "özellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz risk faktörlerinin olup olmadığının belirlenmesi, risk altındakilerde kemik dansitometri tetkiki yapılması gerekiyor. Ayrıca 65 yaş ve üstü tüm kadınlarda, 70 yaş ve üstü tüm erkeklerde hiç bir risk faktörü olmayıp, sağlıklı olsalar da kemik taraması yapılması gerekir. Bir kez kırık geçirildiyse ikincil kırığın oluşmaması için önlem alınması çok önemli. Menopoz sonrası osteoporoz tedavi edilebilir ve kırıklar önlenebilir. Tedaviye bağlı kalma ve uygun tedavi sayesinde kadınların kemik sağlığı iyileştirilebilir ve yaşam tarzlarını korumaları sağlanabilir" diye konuştu.

Amaç farkındalık yaratmak

Amgen Kıtalararası Bölgesi Medikal Başkan Yardımcısı Sebastian Sorsaburu Amgen'ın bilim temelli bir şirket olduğunu hatırlatarak "Bu nedenle 'Kemikleri Değil, Rekorları Kırın' sağlık eğitimi kampanyasında yapılan osteoporoz taramalarının sayısını onaylamak için Guinness Dünya Rekorları kuruluşunu sürece dahil etmek bizim için önemliydi. Resmi bir Guinness Dünya Rekoru kırmış olmak heyecan verici olmasının yanında özellikle menopoz dönemi sonrası kadınlar arasında osteoporoz ile ilişkili ciddi kemik kırılma riski konusunda farkındalık yarattığımızı bilmek daha da değerli" diye konuştu.

Sessiz Hastalık Osteoporoz

Osteoporozun genellikle "sessiz" bir hastalık olarak adlandırıldığını vurgulayan Sorsaburu şöyle konuştu: "Bu hastalığa yakalananlar kemik kaybını göremez veya hissedemez. Sonuç olarak, birçok kişi kemik kırılana kadar hastalığın farkına varmaz. 50 yaşın üzerindeki her üç kadından birinin hayatı boyunca osteoporoz nedeniyle bir kemiği kırılır. Görmezden gelinirse, osteoporoz sevdiğiniz şeyleri yapma ve kendi başınıza dolaşma kabiliyetinizi tehlikeye atabilir."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye Osteoporoz Derneği Ve Amgen'dan Guınness Dünya Rekoru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement