Türkiye-Özbekistan Ekonomik İlişkileri" Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Özbekistan Ekonomik İlişkileri" Toplantısı

Türkiye-Özbekistan Ekonomik İlişkileri" Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ticaret hacminin 1,2 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bu rakamın birkaç yıl içinde iki, hatta üç katına çıkabileceğine inanıyoruz.

02.05.2017 21:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ticaret hacminin 1,2 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bu rakamın birkaç yıl içinde iki, hatta üç katına çıkabileceğine inanıyoruz." dedi.

Çelik, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ile Özbekistan Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen "Türkiye-Özbekistan Ekonomik İlişkileri" konulu toplantıda, iki ülke arasındaki ilişkilerin seyrinden memnun olduklarını ifade etti.

Özbekistan coğrafyasının, Türklerin ve tüm Müslümanların tarihinde özel bir yer tuttuğuna dikkati çeken Çelik, "İslam ilmini ve ahlakını dünyaya yayan o şehirler, bizim için Konya, Bursa veya İstanbul'dan farksızdır. Bu gönül bağını, bu duygu birliğini, akılcı bir şekilde ilişkilerimize yansıtmalıyız. Ekonomik alanda, iki ülkenin de menfaatine olacak şekilde, daha somut iş birliği alanları oluşturmalıyız." diye konuştu.

Çelik, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 1,2 milyar dolar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye, Özbekistan'a, ağırlıklı olarak, elektrikli makine, mobilya aydınlatma cihazları, prefabrik yapılar, motorlu kara taşıtları akşam ve parçaları gibi ürünler ihraç ediyor. İthal ettiğimiz ürünlerde ise plastik mamuller, çinko ve çinko ürünleri, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat öne çıkıyor. Özbekistan'daki Türk yatırımlarının 1 milyar dolar, ülkemizdeki Özbek yatırımlarının ise 20 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Dış ticaret hacmimizin birkaç yıl içinde iki, hatta üç katına çıkabileceğine inanıyoruz."

Özbek yatırımcılara Türkiye'de yatırım yapma çağrısında bulunan Çelik, ikili ilişkilerde, kazan-kazan yaklaşımından asla taviz vermeyeceklerini söyledi.

Çelik, Özbek vatandaşlarının 2007'den beri Türkiye'ye vizesiz seyahat edebildiğini anımsatarak, "Özbekistan tarafının da benzer bir adım atması durumunda, ilişkilerin canlılık kazanacağını düşünüyoruz." dedi.

"Bu yıl Özbekistan-Türkiye yılı olacak"

Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Ulfat Kadirov da ülkelerinde 80'in üzerinde Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ve Türk iş adamlarına kapılarının her zaman açık olduğunu anlatarak, "Türkiye ile Özbekistan'ın benim için hiçbir farkı yok. Tüm çalışmalarımız, iki ülke arasında kardeş ilişkiler olması ve bu ilişkilerin yıldan yıla büyümesi içindir. Bu yılın Özbekistan ile Türkiye yılı olacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ise Özbekistan ile Türkiye'nin, kökleri geçmişe dayanan derin bağları olduğuna işaret ederek, "Özbek kardeşlerimizle ticaretimizi, ihracatımızı geliştirmeliyiz. Bunun için daha önce olduğu gibi üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

"En az 10 katı potansiyel ortaya koymalıyız"

EkoAvrasya Derneği Başkanı Hikmet Eren, Özbekistan'ın 32 milyonluk genç ve dinamik nüfusu ile Orta Asya'da önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, altın üretiminde dünyanın aktör ülkelerinden olan Özbekistan'ın pamuk üretiminde de 5. sırada yer aldığını söyledi.

Yaklaşık 700 Türk firmasının Özbekistan ekonomisine katkı sağladığını bildiren Eren, "Ticaret hacmimizin 10 milyar dolar olmasını ümit ediyoruz. En az 10 katı potansiyel ortaya koymamız hayal değil." diye konuştu.

Öte yandan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün, rahatsızlığı nedeniyle programa katılamadığı bildirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Özbekistan Ekonomik İlişkileri' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement