Türkiye, PKK Olayı ile Kaos İçinde - Son Dakika
Güncel

Türkiye, PKK Olayı ile Kaos İçinde

Türkiye, PKK Olayı ile Kaos İçinde

Nevşehir Belediye Başkanı CHP'li Ali Rıza Selmanpakoğlu, Türkiye'nin PKK olayı ile bir kaos içerisinde olduğunu savundu.

06.02.2013 10:18  Güncelleme: 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde emekli Tuğgeneral, Belediye Başkanı CHP'li Ali Rıza Selmanpakoğlu, Türkiye'nin PKK olayı ile bir kaos içerisinde olduğunu savundu. Selmanpakoğlu, PKK ile devam eden sürecin ülkeler ile yapılması gerektiğini söyledi

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, bir süre önce AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten'in öldürülen PKK'lılar için "Bunların hepsi benim çocuğumdur" sözlerinin kabul edilebilir bir yanı olmadığını savundu. Başkan Selmanpakoğlu, "Şimdi sayın milletvekiline sormak gerekir; Lafla çocuğum olunuyor mu ' Kendi öz çocuğu var ise dağa çıkıp da, PKK'lılarla çalışmasını planlıyor mu ' Kendisinin o yaşta çocuğu olmayabilir. Yakınları, ağabeyi veya ablasının olabilir. Bunlardan kaç tanesi dağda yüreği bu kadar yanıyor" dedi.

Barış süreci olarak da nitelendirilen görüşmelere de değinen Selmanpakoğlu, PKK sorunun net çözümünün dağdaki teröristlerle değil, ülkeler bağlamında çözümünün gerçekleşebileceğine inandığını dile getirdi. Selmanpakoğlu şöyle konuştu:

"Türkiye, PKK olayı ile ilgili bir kaos içindedir. Bunun net bir şekilde çözümü için, dağdaki teröristlerle görüşmeler yapmanın çıkar yol olmadığının hala farkına varılamamış olmasının yanlışlığını düşünüyorum. Şimdi, İmralı görüşmeleri var. Dünyanın her yerinde ciddi görüşme, konferans, sözleşmeler, o yerle ilgili olarak, kişilerle de ifade edilir. Örneğin: Kurtuluş Savaşı'ndan önce Birinci Dünya Savaşı sonrasında Anadolu işgal edilirken San Remo görüşmeleri yapıldı. Ama San Remo'da İngiliz, Fransız ve İtalyanlar'ın Anadolu'nun paylaşma planının geleceği görüşülmüştür. Yani İmralı görüşmeleri yerine İmralı'da Öcalan'la görüşmeler diye ifade edilmesi lazım. Bu bile cesaretsizliği gösteriyor. Bir takım kişilerden çekinildiğini gösteriyor. Neden 'İmralı görüşmeleri' deniliyor da, 'İmralı'da Öcalan'la görüşmeler' denilmiyor. Demek ki, terör veya terörün başındakilerle yapılan görüşmeler Türkiye'de hükümet tarafından bir takım kılıflar içinde sunulmak isteniyor. Kamuoyundan alınacak tepkiler hafifletilmek isteniyor. Şimdi bu PKK'nın terör önderleri ile yapılacak görüşmelerin yıllardır yapılanlardan da görüleceği üzere bir sonuç vermeyeceği bellidir. Bundan önce Habur'da sınır kapılarında mahkemeler kuruldu. Bundan daha iyi görüşme mi olur. Sonuçta hiçbir şey olmadı. Ortadaki gerçek şu. PKK konusunda karşımızda kim var? Irak devleti var. Irak devletinin yapısından sorumlu olan Meclisi, Bakanlar Kurulu, Başbakanı, Cumhurbaşkanı vardır. Bunlarla görüşmeler yapılmalıdır. Teröristle değil."

Başkan Selmanpakoğlu, Irak ile yapılacak görüşmelerde kararlı şekilde konunun masaya yatırılarak çözümler oluşturulması, ayrıca Türkiye ile müttefik Amerika'dan geniş işbirliği yapılması gerektiğini anlatırken, "Dimdik ayakta durarak hükümetler bunları yapmalıdır. Kimlerin arasında olursa olsun görüşmeler devletler arasında olmalıdır. Teröristlerle yapılmamalıdır" diye konuştu.

IRA VE ETA SÜREÇTE BİR ÖRNEK

Söz konusu görüşmelere İngiltere'nin terör örgütü İRA ile geliştirdiği süreci örnek gösteren Selmanpakoğlu, geçmişte İngiltere'nin IRA örgütü ile görüşme yapmadığını ifade ederken şöyle dedi:

"IRA bugüne kadar terör örgütü olarak 800 kişiyi PKK ise, 30 bin kişiyi öldürmüş. Ama İngiltere IRA ile 800 kişi için bile İmralı tipi görüşme yapmıyor. Aynı benzeri şey ETA ile ilgili olarak İspanya'da yapıyor. Şartları ortaya koyuyor. Birinci olarak siz terör örgütüsünüz. İki görüşmeler yapılması için silahlarınızı bırakacaksınız ve bize teslim edeceksiniz. Ondan sonra masaya oturulur. Oturulurken arkasında bir devlet varsa Onunla, yoksa sizinle görüşürüz denildi. Irak'ta bir devlet var. PKK tehlikesi Kuzey Irak'tan geliyor. Kuzey Irak'ı da içine alan, orasını yöneten Irak devleti var. Irak hükümeti ve orayı işgal eden Amerika ile görüşmeler yaparız. Ama asla ve asla silahını bırakmamış, bunun da ötesinde silahını teslim etmemiş teröristle görüşmeye başladığınız anda, o zaman siz bu işi ne yaparsanız yapın çözemezsiniz. Terörün hepsi ülkenin zararınadır. Biz Hacıbektaş Veli öğretisini benimsemiş kişileriz. Hünkar 'düşmanının dahi insan olduğunu unutmayacaksın. karşındaki insan da bunu anlayacak kapasite ve özellikte olmalı. Osmanlı İmparatorluğu ve Atatürk döneminde olan bütün isyanlara bakıldığında hep silahların bıraktırılması ile yetinilmemiş, silahların teslim ettirilmesine çalışılmıştır. Bunları yapmadığınız takdirde dış destek buluyorsa, terörü sonlandırmada çok zorlanırsınız. Devletler arası ilişkiyi ciddi bir biçimde ele almak gerekir. Ondan sonra AKP'li veya başka partili milletvekilleri de kalkar " PKK'lılar benim çocuklarım" der. Ama kendi çocuklarını dağa göndermez." - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye, PKK Olayı ile Kaos İçinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement