Somalili öğrenci 1 kilo 130 gram domates yetiştirerek Türkiye rekoru kırdı - Son Dakika
Ekonomi

Somalili öğrenci 1 kilo 130 gram domates yetiştirerek Türkiye rekoru kırdı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi gören Somalili öğrenci, 1 kilo 130 gram domates yetiştirerek Türkiye rekoru kırdı.

07.08.2020 15:55  Güncelleme: 18:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüksek lisans öğrenimlerine Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü'nde devam eden Somalili öğrenciler, tez çalışmaları kapsamında yetiştirdikleri domateslerin ağırlıkları konusunda Türkiye rekoruna imza attılar.

ÜNİVERSİTENİN SERASINDA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYORLAR

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nin Somali'den gelen uluslararası öğrencileri Abubakar Mohamud Osman, Abdirizak Sh Mohamed Hassan ve Mohamed Hussein Sanei, hidroponik kültürle ilgili araştırmalarını pandemi nedeniyle süregelen olumsuzluklara rağmen danışmanları Prof. Dr. Servet Varış eşliğinde Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nün dördüncü serasında sürdürüyor.

Somalili öğrenci 1 kilo 130 gram domates yetiştirerek Türkiye rekoru kırdı

YÜKSEK LİSANS ÇALIŞMALARI YAPIYORLAR

Somalili yüksek lisans öğrencilerinden, 'Perlit, ponza ve cocopeatte, farklı besin çözeltileriyle yetiştirilen salata çeşitlerinde, gelişme ve verimin karşılaştırılması' adlı araştırmasını bitiren Abubakar Mohamud Osman, yüksek lisans tezini yazma aşamasında bulunurken Abdirizak Sh Mohamed Hassan ise 'Farklı kök ortamı ve gübrelerin, soğuk serada yetiştirilen domates çeşitlerinde gelişme ve verime etkisi' konusundaki yüksek lisans araştırmasında hasat döneminde bulunuyor.

Mohamed Hussein Sanei ise 'Soğuk serada, perlitte yetiştirilen domates çeşitlerinde, meyvelere, farklı dozlarda kalsiyum nitrat ve kalsiyum klorür püskürtmenin, çiçek burnu çürüklüğü ve çatlamaya etkisi' isimli yüksek lisans araştırmasında domates hasadını gerçekleştiriyor.

Somalili öğrenci 1 kilo 130 gram domates yetiştirerek Türkiye rekoru kırdı

1 KİLO 130 GRAMLIK DOMATESLE REKOR KIRDI

Sanei ayrıca perlitte yetiştirdiği Brandywine etli sırık domates çeşidinde 1 kilo 130 gramlık domates meyvesi elde ederek Türkiye rekorunu kırdı. Daha önceki rekorlar ise 2011'de Prof. Dr. Servet Varış'ın yetiştirdiği 750 gramlık meyve olan pembe sırık domates ve 2015'de Bilecikli yetiştirici Mesut Avcı'nın yetiştirdiği 1 kilo 100 gramlık meyve olan pembe domates olarak kayıtlara geçmişti.

Somalili öğrenci 1 kilo 130 gram domates yetiştirerek Türkiye rekoru kırdı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Somalili öğrenci 1 kilo 130 gram domates yetiştirerek Türkiye rekoru kırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • Fatih: Domates domatesten başka her şeye benziyor Yetiştirdiği domatesi kendisi yer miymiş merak ettim 4 14 Yanıtla
  • Vatandaş kamil: Doğal ortamda bi çiftçi mi yetiştirdi de haber yapıyorsunuz. Labaratuvar ortamında bu işin yüksek lisansını yapan ve eğitimini alan kişi tatbiki yapar. Ver kimyasalı hormonu olsun bitsin. 12 2 Yanıtla
  • Selim Duran: Ver hormonu ver coşkuyu olsun sana karpuz kadar domates.Yediğimiz ictiğimiz hep hormon 4 2 Yanıtla
  • hormonos domatos: o da bir şey mi ben hormonla orasını burasını şişiren biliyorum 4 1 Yanıtla
  • Neco: Tadından yenmez bu ya. 3 1 Yanıtla
  • toprak: domatesin kıralı bu özünde şeklinde buişte yahudi genetigiyle oynadı domatese bile asker muamelesi yaptı gerçek domates bu işte pazardan böyle domates al tadına bak arkadaşlar büyüklügü konusunda haklısınız ama organik olsa çok güzel olurdu 1 0 Yanıtla
  • DEVSİRME: SEN DOMATESTEN ANLAMIYORSUN DOSTUM SUS 0 0
  • Sinan : Doğal ortamda tamamen organik olarak yetiştirdiğimiz 1421 gramlık domatesimizin resm elimizde mevcut... rekorsa rekor bizdedir ) 0 0 Yanıtla
  • Yeşil peri: Bir kez daha Türkiyem deki çiftçilerimize saldırı bu. 0 0 Yanıtla
  • D: Gerçek ve doğal değil 0 0 Yanıtla
  • Emekli Polis Ahşap Eşya Yaparak Gelir Elde Ediyor
    11:05 Emekli Polis Ahşap Eşya Yaparak Gelir Elde Ediyor

    Mersin'de yaşayan 62 yaşındaki emekli polis Zekeriya Şimşek, emeklilik sonrası ahşap sanatına merak sardı. İlk olarak eşine ahşaptan spatula yapan Şimşek, daha sonra yaptığı ürünlerin beğenilmesiyle satışına başladı. Atölyeye ihtiyaç duymadan ahşap sanatını sürdüren Şimşek, gürgen, ceviz ve meşe ağaçlarından doğrama tahtası, spatula, tokmak, nihale, tabure ve zeytin kırma aleti gibi ürünler yapıyor.

  • Tarsus'a Fuar ve Kongre Merkezi Kazandırılacak
    11:04 Tarsus'a Fuar ve Kongre Merkezi Kazandırılacak

    Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan, Tarsus ilçesine fuar ve kongre merkezi kazandıracaklarını belirtti. Tarsus'un ticaret ve turizm trafiğinin kesişim noktası olduğunu vurgulayan Soydan, modern ve uluslararası bir tesis inşa edeceklerini söyledi.

  • Adıyaman'ın coğrafi işaretli lezzeti çiğ köfte, ramazanda iftar sofralarının aranan lezzeti
    10:57 Adıyaman'ın coğrafi işaretli lezzeti çiğ köfte, ramazanda iftar sofralarının aranan lezzeti

    Adıyaman'ın coğrafi işaretli lezzeti olan çiğ köfte, ramazanda iftar sofralarının aranan lezzeti olmaya devam ediyor. Adıyamanlılar tarafından evlerde hazırlanan çiğ köfte, son yıllarda bu alanda üretim yapan işletmelerin artmasıyla yurdun dört bir yanında tüketilmeye başlandı. Adıyaman Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, çiğ köftenin sektör haline geldiğini belirtti. İftar sofralarında sık sık yer alan çiğ köfte, Türkiye'nin tüm illerine gönderilip tüketiciye taze şekilde sunuluyor.

  • AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu Çalışmalarını Sürdürüyor
    10:53 AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu Çalışmalarını Sürdürüyor

    Adana Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Ar-Ge ve Tasarım Kültürünün yaygınlaşması için oluşturduğu AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu'nun 11'nci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, firmaların rekabet şansını artıracak projeler ve iş birliği konuları ele alındı.

  • İstanbul İhracatı Yılın İlk İki Ayında Yüzde 25,2 Arttı
    10:52 İstanbul İhracatı Yılın İlk İki Ayında Yüzde 25,2 Arttı

    İstanbul İhracatçı Birliklerinin (İİB) ihracatı yılın ilk iki ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 25,2 artarak 2 milyar 48 milyon dolara yükseldi. İİB üyesi birliklerin farklı sektörlerdeki ihracatları da artış gösterdi.

  • Bayırköy Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Saim Gökkaya 7'İnci kez başkan seçildi
    10:46 Bayırköy Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Saim Gökkaya 7'İnci kez başkan seçildi

    Bayırköy Taşıyıcılar Kooperatifi Olağan Kongresi'nde mevcut başkan Saim Gökkaya yeniden seçilerek, 7'inci kez başkanlık görevine getirildi. Gökkaya, beldelerine ve ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edeceklerini belirtti.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı: Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın Şubat Ayı Harcaması 3 Kat Arttı
    10:42 CHP Genel Başkan Yardımcısı: Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın Şubat Ayı Harcaması 3 Kat Arttı

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanlığı sarayının şubat ayı harcamasının geçen yıla göre 3'e katlandığını belirtti. Sarayın harcamalarının artmasına rağmen emekliye kaynak ayrılmadığını vurgulayan Bulut, vatandaşın borç yükünün arttığını ifade etti.

  • Kocaeli'de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sertifikalı Hibrit Karpuz Tohumu Desteği
    10:37 Kocaeli'de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sertifikalı Hibrit Karpuz Tohumu Desteği

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, atıl durumdaki arazilerin tarıma kazandırılması amacıyla üreticilere yüzde 50 hibeli sertifikalı hibrit karpuz tohumu desteği sağlayacak.


Advertisement