Türkiye Sinemasının Akademik Kariyerine İspanya Da Eklendi - Son Dakika
Güncel

Türkiye Sinemasının Akademik Kariyerine İspanya Da Eklendi

Türkiye Sinemasının Akademik Kariyerine İspanya Da Eklendi

"Cinema of Turkey" platformu tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "Türkiye Sineması Dünya Akademik Buluşmaları" İspanya'nın başkenti Madrid'te önemli kararların alındığı toplantılarla sona erdi.

02.06.2015 13:52  Güncelleme: 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

En dikkat çekici kararsa; Avrupa Birliği tarafından da desteklenmesi planlanan, uluslararası ortak bir fonla öğrencilerin de görev alacağı, İstanbul merkezli, "ortak yapım" film üretimine başlanması konusunda varılan görüş birliğiydi.

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Cinema of Turkey platformu; uluslararası çalışmalarını hız kesmeden sürdürürken, Türkiye sinemasının akademik kariyeri yükselmeye devam ediyor. Akademik Buluşmalar çerçevesinde geçtiğimiz yıl dünyanın en eski ve köklü sinema okullarından "Moskova-VGIK" ile biraraya gelen Türkiye sineması temsilcileri ve İstanbul Üniversitesi öğretim görevlileri, iki ülke arasında akademik bazlı işbirliği kararları alırken bu yıl da İspanya'nın en prestijli sinema üniversitesi ESCUELA TAI öğrenci ve akademisyenleriyle buluştu.

Dört gün boyunca Türkiye sinemasından örneklerin gösterildiği, söyleşilerin düzenlendiği buluşmalarda Direktör Elif Dağdeviren, İ.Ü. İletişim Fakültesi Sinema Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan Kandemir, Yrd. Doç. Dr. Özgü Yolcu ve Escuela TAI Üniversitesi Kurucusu ve yapımcı Pilar Ruiz, Escuela TAI Direktörü Pablo Alvarez de Toledo Müller ve üst düzey yöneticileri ile toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda iki ülke arasında sinema bazlı işbirliklerinin üniversite özelinde arttırılmasına, İstanbul Üniversitesi ile öğrenci değişimlerinden ortak eğitim programları geliştirilmesine kadar birçok önemli konuda anlaşmaya varıldı. Ayrıca, Cinema of Turkey aracılığıyla bir araya gelen dünyanın çeşitli bölgelerindeki üniversitelerin katkılarıyla oluşturulacak ortak bir fonla düzenli olarak, öğrencilerin de dahil olacağı, İstanbul merkezli film üretiminin başlatılması ve ortak yapım projelere imza atılması konusunda hemfikir olundu.

Escuela TAİ Üniversitesi Direktörü Alvarez; "Halihazırda üniversite olarak böyle bir fona sahibiz ve hayata geçireceğinize inandığımız; diğer ülke üniversitelerinin bir araya gelerek oluşturacağı; ortaklaşa bir fon kurulduğunda biz de bu çalışmanın bir parçası olmaktan mutluluk duyarız ve Avrupa Birliği de bu konuda bizlere ve sizlere destek verir" dedi.

Üniversiteler Arası Ortak Yapımlar İçin İlk Adım

Direktör Elif Dağdeviren toplantıda yaptığı konuşmada; "Cinema of Turkey'i kurup uluslararası akademik buluşmaları hayata geçirirken pek çok hayalim ve hedefim vardı. Bunlardan bir tanesi de dünyanın akademik ve sinemasal olarak güçlü ülkelerindeki üniversitelerinde okuyan öğrencilerin Türkiye sineması ile tanışmasını sağlayarak, başarılı birer sinemacı olduklarında ülkemiz sinemasına doğrudan veya dolaylı katkıda bulunmalarına akademik olarak öncülük etmekti. Çünkü bu konuda önümüzde kat etmemiz gereken uzun bir yol var" dedi.

Cinema of Turkey'le ilgili bilgileri paylaşan Elif Dağdeviren; hedefleri arasında bir araya geldikleri ülkelerde; ülkenin saygın yapımcı, yönetmen ve oyuncularının Türkiye sineması ile tanışmasını sağlamak ve ortak yapımlar için zemin oluşturarak yeni bir açılımın gerçekleşmesine aracılık etmek de olduğunu belirtti. Dağdeviren; "Ortak bir platform oluşturarak dünyada da merkezinin İstanbul olduğu, sinema temelli bir think thank yaratabilme hedefiyle yola çıktık. Bunun olabilmesi için de ülkemiz sinemasından seçtiğimiz örneklerle, beraber Moskova VGIK Üniversitesi'nin ardından ikinci durağımız İspanya oldu. Bunuel, Carlos Saura, Almadovar gibi geçmişte ve günümüzde dünya sinemasını derinden etkileyen yönetmenlerin yetiştiği bir ülkede sinemamızdan örnekler sergilemek, akademik düzeyde paylaşım yapmak bizler için çok önemli. Üniversiteler arası ortak bir fon oluşturarak gençlerin dahil olacağı film üretimine başlanmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Henüz iki yıllık bir proje olan Cinema of Turkey'in ikinci durağında yani burada, dünyanın en önemli sinema okullarından Escuela TAI'de konuyla ilgili ilk adımı atmaktan dolayı çok mutluyuz" dedi.

Dört Gün, Dört Film

Dört gün boyunca Türkiye sinemasından örnekleri izleyen ve söyleşilere katılan Escuela TAI öğrencilerinden izledikleri filmlerle ve Türkiye sinemasıyla ilgili görüşlerini, İspanyol sineması ile karşılaştıran kısa bir makale halinde yazmaları istendi. Toplanan makaleler arasından seçilen birini yazan öğrenci, yol ve konaklama masrafları Cinema of Turkey tarafından karşılanarak, Steingenberger İstanbul Maslak Otel'de bir hafta sonu ağırlanacak. Toplanan tüm makaleler ise akademik bir yayında bir araya getirilerek yayınlanacak.

Türkiye Sineması Temsilcileri

Ülkemiz sinemasını temsilen Madrid'te olan filmler ve isimlerse şunlardı. 2015'te önemli gişe başarısına imza atarak ülkemizde popüler öykü anlatıcılığının standartlarını yükselten "Karışık Kaset" filmi ve Yönetmeni TUNÇ ŞAHİN ile başrol oyuncusu ÖZGE ÖZPİRİNÇCİ… Dünya prömiyerini 63. Berlin Film Festivali'nde gerçekleştiren, Uğur Yücel'in senaryosunu yazıp yönettiği "Soğuk" filmi ve başrol oyuncusu ŞEBNEM BOZOKLU. 67. Cannes Film Festivali 'nde Altın Palmiye kazanan Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği "Kış Uykusu" ve yapımcısı ZEYNEP ÖZBATUR ATAKAN… Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği "Kelebeğin Rüyası" filmi de Cinema of Turkey platformunun düzenlediği "II. Türkiye Sineması Dünya Akademik Buluşmaları" için İspanya'daydı. Öğrencilerin tüm film gösterimleriyle birlikte söyleşilere ilgisi ve katılımı yoğundu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye Sinemasının Akademik Kariyerine İspanya Da Eklendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement