Türkiye-Sırbistan Kek Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Sırbistan Kek Toplantısı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Türkiye ile Sırbistan arasında ikili taşımacılığın libere edilmesi ve transit geçiş belgesi kotalarının tamamen kaldırılarak, ürünlerimizi taşıyan araçlarımızın hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın hareket"...

14.03.2013 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Türkiye ile Sırbistan arasında ikili taşımacılığın libere edilmesi ve transit geçiş belgesi kotalarının tamamen kaldırılarak, ürünlerimizi taşıyan araçlarımızın hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın hareket etmelerinin sağlanması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Türkiye-Sırbistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 2. Dönem Toplantısı, Ekonomi Bakanlığı'nda yapıldı.

Bakan Avcı, toplantıdaki konuşmasında, mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi için önemli fırsatlar yaratacağına inandığını belirterek, iki ülkenin barış, istikrar, ikili ve çok taraflı işbirliğine dayanan ekonomik gelişme gibi ortak hedefleri paylaştığını söyledi.

Son 4 yılda iki ülke arasında birçok üst düzey ziyaret gerçekleştiğine, 2009 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ardından 2010 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan'a ziyaretler gerçekleştirdiği hatırlatan Avcı, anlaşmalar sayesinde işadamlarına sağlanan vize muafiyetinin ülkeler arasındaki bağları daha da güçlendirdiğini söyledi.

2009 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın sadece ticari ve ekonomik ilişkilerde değil, aynı zamanda iki ülke arasındaki yatırım ilişkilerine de ivme kazandırdığını aktaran Avcı, "12 önce 2001 yılında Sırbistan ile yaklaşık 89 milyon dolar olan ikili ticaretimiz, 2009 yılında imzaladığımız Serbest Ticaret Anlaşması'nın da etkisiyle, 2012 yılında 586 milyon dolara ulaşmıştır" dedi.

İki ülke arasında uzun vadeli sağlıklı ilişkilerin kurulmasında, yatırımlar alanında sağlanan işbirliğinin de büyük önem taşıdığını belirten Avcı, bu kapsamda iki ülkenin karşılıklı yatırımlarının ticaret rakamları gibi potansiyelin altında ancak umut vaat edici olduğunu ifade etti.

Türk firmalarını Sırbistan'da yatırım konusunda özendirdiklerini, Sırp firmalarını da Türkiye'ye daha aktif olarak görmeyi ümit ettiklerini dile getiren Avcı, "Türk müteahhitleri bugüne kadar 100 ülkede 242,7 milyar doların üzerinde 7 bin proje üstlenmişlerdir. Bu projeler, havalimanı, metro, endüstriyel tesisler, doğalgaz-petrol rafinerileri, otoyol ve enerji santralleri gibi büyük ölçekli projeleri kapsamaktadır" diye konuştu.

Müteahhitlik hizmetlerinin önümüzdeki dönemde, Sırbistan'la da en önemli işbirliği alanlarından birisi olacağını ifade eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk müteahhitlik sektörünün, ülkenizde açılacak olan ihalelerde yer almaya ve bugüne kadar edindikleri tecrübe ve deneyimleri Sırp firmaları ile paylaşmaya hazırdırlar. Eximbank ile yapılan görüşmelerde bu çerçevededir. Ülkelerimiz arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin yanı sıra ulaştırma, sanayi, bilim, teknoloji, sağlık, tarım ve turizm gibi bir çok alanda da işbirliği fırsatları mevcuttur. İki ülke arasında ikili taşımacılığın libere edilmesi ve transit geçiş belgesi kotalarının tamamen kaldırılarak, ürünlerimizi taşıyan araçlarımızın hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın hareket etmelerinin sağlanması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda Sayın Bakanla yaptığımız görüşmede önemli bir adım attığınıza inanıyorum. O da servis alanlarının düzenlenme konusunda TOBB ile Sırbistan'daki muhatabının işbirliği yapması konusundaki kararlığımızdır. İnşallah bu projelerin de hayata geçirilmesiyle Türk tır şoförlerinin uzun zamandır yakındığı konaklama konusunda önemli bir çözüm gerçekleşecek."

Hava ulaştırmasında da iki ülke arasındaki charter seferlerinin izinlenmesinde daha esnek davranılması, iki tarafın da yararına olacağını ifade eden Avcı, İki ülke arasındaki turizm potansiyelinin de artırılması gerektiğine işaret etti.

Avcı, "İnanıyorum ki gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, Türkiye ve Sırbistan arasındaki mevcut ilişkileri güçlendirmekle kalmayıp, gelecekte ticari ve ekonomik ilişkilerimizin daha da geliştirilmesine de önemli katkılarda bulunacaktır. Rotamız daha derin bir işbirliğidir. Rotamız mevcutla yetinmemek, çıtayı daha yükseğe taşımaktır" dedi.

-Tır otoparkı yapılacak-

Sırbistan Devlet Bakanı Sulejman Ugljanin, iki ülke arasındaki ilişkilerin her zaman dostluk çerçevesinde olduğuna dikkati çekerek, bu yılın ilk yarısında Belgrat'ta gerçekleşmesi planlanan toplantıyla iki kabine ve iki hükümet arasındaki görüşmelere devam edileceğini, her bir görüşmenin ilişkileri bir adım ileriye götüreceğini dile getirdi.

Sırbistan pazarında Türk yatırımların kapasitenin çok altında bulunduğunu söyleyen Ugljanin, "Kuzey Afrika ülkelerinde örneğin Irak, Suriye, Libya'da olan, oradaki üzücü durumlar nedeniyle çekilen şirketleri Sırbistan'a davet ediyoruz. Orada durdurdukları faaliyetlerini Sırbistan'da devam ettirmelerini istiyoruz" dedi.

Ugljanin, Sancak bölgesindeki iki yolun inşaatı ve yapılandırılması konusunda da Eximbak'la kredi teminiyle ilgili görüştüklerini, bu konuda da Türk devletine sorumluluk düştüğünü ifade etti.

Ulaştırma Bakanlığından da yolcu taşımacılığıyla ilgili verilen belgelerin süresinin uzatılmasını istediklerini ifade eden Ugljanin, "Türk nakliyecilerini, Türk firmalarını, ülkemizden transit olarak geçerken de olsa görmek istiyoruz. Bununla ilgili protokole bir madde eklenecek. Halihazırda projesi hazır. İleriye dönük bir yapılanma yapılacak. Orada çok büyük bir tır otoparkı. Bununla birlikte nakliyeci ve şoförlerin oradan geçerken tüm şartlar sağlanacak. Sağlık merkezinden, restorana, ticaret merkezinden ibadet merkezin içinde her şey mevcut" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Avcı ile Sırbistan Devlet Bakanı Ugljanin, toplantının ardından iki ülke arasındaki KEK protokolünü imzalandı.

Muhabir: Yıldız Aktaş

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Sırbistan Kek Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement