Türkiye Uzmanı Prof. Barkey: Seçim Sonucu Erdoğan'ın Stratejisi İçin Kilit Unsur - Son Dakika
Dünya

Türkiye Uzmanı Prof. Barkey: Seçim Sonucu Erdoğan'ın Stratejisi İçin Kilit Unsur

Türkiye'de gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından siyasi sahnede meydana gelebilecek gelişmeler merak ediliyor.

28.07.2014 13:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından siyasi sahnede meydana gelebilecek gelişmeler merak ediliyor. ABD'deki Lehigh Üniversitesi öğretim üyelerinden Türkiye uzmanı Prof. Henri Barkey, seçimlerin sonucunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın stratejisi için "kilit unsuru" olacağını söylüyor. Barkey, seçim ikinci tura kalırsa Erdoğan'ın elde edebileceği büyük bir zaferinin cumhurbaşkanlığının yetkilerinin artırılmasını kolaylaştıracağını düşünüyor ve seçimin "yeni bir anayasal krizler ve artan kutuplaşma dönemin habercisi olacağını" savunuyor.

Henri Barkey, Washington merkezi Ortadoğu uzmanı Al Monitor sitesinde yayınlanan "Erdoğan cumhurbaşkanlığını kazanırsa ne olacak?" başlıklı makalesinde Ağustos seçimi, hiç kimsenin tırnak ısırmasına yol açmazsa da "yeni bir anayasal krizler ve artan kutuplaşma döneminin habercisi olacağını" öne sürüyor ve bunun nedeni olarak da Başbakan Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda ülkeyi "cumhurbaşkanlığı köşkünden yönetmeye çalışacağı işaret etmiş olmasını" gösteriyor.

Erdoğan'ın "yetki transferini nasıl gerçekleştireceğinin henüz belli değilse de seçimlerin sonucu, stratejisi için kilit unsuru olacak" görüşünü öne süren Barkey'ye göre, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığında "yapmak istediği değişiklikler açısından asıl mesele, " hangi turda seçimin kazanılmasının daha iyi olacağıdır". Seçim kinci tura kalırsa Erdoğan'ın muhtemelen oyların yüzde 60'ından fazla elde edebileceğini düşünen Barkey şu görüşleri öne sürüyor:

"Cumhurbaşkanlığında uygulamak istediği değişiklikler ışığında Erdoğan için ikinci turda ses getirecek bir zafer tercih edebilir. Böyle ses getirecek bir zafer, halk tarafından ilk seçilen cumhurbaşkanı için olağanüstü bir yetki olarak değerlendirmek daha kolay olacak. "

-"İLK 6-12 AY, EN KRİTİK AYLAR"-

Prof. Barkey, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını üstlenmesinden sonra ilk 6-12 ay için "en kritik aylar" olarak görüyor ve bu çerçevede "Erdoğan'ın 12-aylık stratejisi, hukuken veya fiilen başbakanlıktan cumhurbaşkanlığı köşküne mümkün olan büyük bir yetki transferini düzenlemektir" iddiasında bulunuyor.

Bu arada, Barkey'in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün parti ve hükümetin dizginlerini almak için hareket geçer ve Başbakan Erdoğan'ın, bu çabayı bloke etmede başarısız olması halinde anayasal krizler olasılığının önemli ölçüde artacağını" iddia ediyor.

Ancak Gül'ün siyasi arenaya yeniden girmeme yönünde kararı vermesi durumunda ise Erdoğan'ın söz konusu süreyi anayasada değişiklikler yapmak için kullanacağı, bunun sonucunda Türkiye'nin muhtemelen Fransız sistemine yakın bir "hibrit başkanlık sistemine" dönüştürüleceği savına yer veriliyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Türkiye Uzmanı Prof. Barkey: Seçim Sonucu Erdoğan'ın Stratejisi İçin Kilit Unsur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement