Türkiye Ve Almanya Cumhurbaşkanlarından Dostluk Ve Barış Mesajı - Son Dakika
Güncel

Türkiye Ve Almanya Cumhurbaşkanlarından Dostluk Ve Barış Mesajı

Türkiye Ve Almanya Cumhurbaşkanlarından Dostluk Ve Barış Mesajı

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff: 'Onların da Cumhurbaşkanıyım. Diğer yandan endişeler korkular var.

19.10.2010 16:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff: 'Onların da Cumhurbaşkanıyım. Diğer yandan endişeler korkular var. Terör, fundamentalizm, köktendincilik, paralel toplumlardan endişeler var. ve bu endişeleri ciddiye almalıyız.'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül:

', 'Ben de bunu söylerim bizim de Musevi, Gayri Müslüm, Musevi vatandaşlarımız var. Ben onların da Cumhurbaşkanıyım. Onlar da bizim vatandaşlarımız. Aramızda bir ayrım söz konusu olamaz.'

Resmi temaslarda bulunmak üzere Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff bir araya geldi. Görüşmeden sonra iki cumhurbaşkanı, ortak bir basın toplantısı yaptı. Barış ve işbirliği mesajlarıyla dolu bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Christian Wulff'un Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk ziyaretini Türkiye'ye yaptığını, daha sonra kayseri Tarsus adana İstanbul gibi şehirlerini gezeceğini söyledi. Türkiye ile Almanya arasındaki tarihi bağlar güçlü olduğunu kaydeden Gül, '3 milyona yakın Türk vatandaşı Almanya'dadır. Bunların 700 bin kadara yakın Almanya vatandaşıdır. Dolayısıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü olması oradaki Türk vatandaşları da çok gururlandıracaktır. İki ülke arasındaki önemli ilişkilerden biri de ekonomik ilişkilerimizdir. İki ülke arasındaki ticaret kriz döneminde bile 24 milyar doları aşmıştır. Almanya'dan her sene Türkiye'ye 4,5 milyon turist gelmektedir. Türkiye'de de çok fazla yerleşik alman vatandaşı vardır. Sizin bu ziyaretiniz bu bağları çok daha güçlü hale getirecek ve yeni bir ivme kazandıracaktır' diye konuştu.

'TÜRKLERLE EDİNDİĞİM OLUMLU DENEYİMLERİMİ ANLATTIM'

Almanya ile Türkiye'nin çok eski dostlar olduğunu ve bu dostluğu daha da geliştirmek istediklerini belirten Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türkiye'yi ekonomik ve AB sürecindeki politikaları nedeniyle takdir ettiklerini söyledi. Türkiye'nin dünyadaki barış için önemli bir rol oynayabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Christian Wulff, 'Türkiye, dünyanın birçok yerinde bir arabulucu olarak önemli bir rol üstleniyor. Sayın Cumhurbaşkanı Gül, Alman medyasında da bazı gerçekleri görmemizi sağladı. ve gittikçe bu gelişmeleri daha da olumlu yönde geliştirebiliriz. Alman birliği günü nedeniyle yaptığım konuşmada çok yakın ilişkilerimiz var. Büyük şeyler başardığımızı, sorunları da el birliği ile çözmemiz gerektiğini ifade ettim. Bu ilişkileri Türk Alman Üniversitesi'nin temelini atarak bu ilişkileri yoğunlaştırıyoruz. Aynı zamanda Hessen Eyaleti ve Bursa arasında bir partnerlik anlaşması imzalanacak. Bu iş birliği projeleri ile genç insanların örneğin Almanya'dan gelip Türkiye'yi İstanbul'u tanımlarını ve Türk gençlerinin de Almanya'yı tanımalarını arzu ediyoruz. Son olarak ortak deneyimlerimiz ve dostlarımız hakkında konuştuk. Benim iyi deneyimlerimi, benim memleketimde Türklerle edindiğim olumlu deneyimlerimi anlattım. Çünkü bizi cesaretlendirmesi gereken bu öyküler' şeklinde konuştu.

'ONLARIN DA CUMHURBAŞKANIYIM'

Christian Wulff, Almanya'da yaşayan Türkler ile ilgili olarak ise şöyle konuştu: 'Onların da Cumhurbaşkanıyım. Diğer yandan endişeler korkular var. Terör, fundamentalizm, köktendincilik, paralel toplumlardan endişeler var. ve bu endişeleri ciddiye almalıyız. Burada din istismar edilebiliyor terör için. Din hakkında yanlış anlamalar var. Burada kişisel anlaşmayı temasları geliştirmeliyiz. Türkiye bu anlamda çok önemli bir gelişme kaydetti. Takdir ediyoruz. Önümüzdeki günlerde Türkiye'yi daha da yakından tanıyacağım için mutluyum. İlişkiler için çaba sarf edebiliriz.'

Türkiye AB üyelik sürecine ilişkin bir soruya, Christian Wulff, 'Müzakereler adil ve ucu açık bir şekilde sürdürülüyor. Zamanlama ve süreç açısından şu anda tabii söylenebilecek detaylar. Genel olarak Türkiye'nin hakkı bu müzakerelerin adil bir şekilde gerçekleşmesi yönünde' şeklinde yanıt verdi.

'YAKIN İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR'

'Almanya'daki Türklerin de Cumhurbaşkanıyım' sözlerinin eleştirilere neden olmasına ilişkin bir soruya Christian Wulff, 'Yine aynı şeyleri söyleyebileceğim. Yakın ilişkileri geliştirmemiz gerekiyor. Sorunları el birliği ile çözmemiz gerekiyor. Almanya'daki toplumun yaşam tarzına saygı duymak gerekir. Bu özgür toplumda herkesin sahip olduğuna bu insanlar da sahip. Yorucu olabilir fakat çoğulculuk çeşitlilik bir zenginlik katar. 3 Ekim'deki konuşmamda bunu söyledim' diye yanıt verdi.

GÜL: 'BEN ONLARIN DA CUMHURBAŞKANIYIM'

'Hristiyanlık Türkiye'nin bir parçası diyebilir misiniz'' şeklindeki bir soruya Abdullah Gül, Christian Wulff'un konuşmasını desteklediğini söyleyerek, 'Ben de bunu söylerim bizim de Musevi, Gayri Müslüm, Musevi vatandaşlarımız var. Ben onların da Cumhurbaşkanıyım. Onlar da bizim vatandaşlarımız. Aramızda bir ayrım söz konusu olamaz. Modern devlet anlayışında bu bir gerçektir' şeklinde cevapladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, göçe bağlı olarak ortaya çıkan sorunların ise el birliği ile çözülmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye Ve Almanya Cumhurbaşkanlarından Dostluk Ve Barış Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement