"Türkiye Yalnız Hissediyor" - Son Dakika
Dünya

"Türkiye Yalnız Hissediyor"

"Türkiye Yalnız Hissediyor"

Akçakale olayını değerlendiren yabancı uzmanlara göre Türkiye müttefiklerine rağmen bölgede yalnız.

04.10.2012 12:15  Güncelleme: 22:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akçakale olayı, yabancı uzmanlar arasında da yoğun biçimde tartışılıyor.

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Akçakale'de yaşanan gelişmeler için "Bu, taraflar arasında ilk gerçek karşılıklı ateş" şeklinde konuştu.

Wilson, Financial Times gazetesince yansıtılan açıklamalarında Türkiye'nin bir güvenli bölgenin oluşturulması amacıyla BM nezdinde yaptığı çabaların sonuçsuz kaldığına işaret etti. Halen Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşunda görev yapan Wilson, "Haftalarca, hatta aylarca Türkiye, Güneydoğu sınır boyunca apaçık ki artan istikrarsızlık karşısında, dünya çapındaki dostları ve müttefiklerinin sessizliği gibi gördüğünün karşısında giderek (saldırılara) açık, hatta yalnız hissediyor" dedi.

Washington'daki Dış İlişkiler Konseyi'nden Steven Cook da, "Türklerin bir tırmanma istedikleri gibi bir hissiyatım yok" derken Türk ordusunun misillemesine ilişkin de "Bu bir defalık misilleme gibi görünüyor ancak Suriye ordusu nasıl bir yanıt verecek?" şeklinde konuştu.

"BU BİR SAVAŞ DEĞİL"

Lehigh Üniversitesi öğretim üyelerinden Türkiye uzmanı Henri Barkey ise, Türkiye'nin karşılık vermesini, "Bu bir hareket, bir savaş değil" sözleriyle değerlendirdi.

Washington Post'a göre, Henri Barkey "Türkler, savaşa gitmek istemiyor. Bunu tek başlarına yapmak istemiyorlar ve yurt içinde savaşa kesinlikle hiçbir destek yok" dedi.

Washington Enstitüsü'nden Andrew Tabler de, Akçakale için "Bu, kötüleşen bir durumun son yansımasıdır" dedi ve çatışmaların sıçradığı tek yer olmadığını, Ürdün ve Lübnan'ın içine de taştığına dikkat çekti. Tabler "Fark, ilk defa Esad'a git diyen bir ülke var" ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya 'Türkiye Yalnız Hissediyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement