"Türkiye'ye Yatırım Geleceğimize Yatırım" Toplantısı - Son Dakika
Güncel

"Türkiye'ye Yatırım Geleceğimize Yatırım" Toplantısı

"Türkiye\'ye Yatırım Geleceğimize Yatırım" Toplantısı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Demokraside nasıl ileri adımlar attıysak terör ve güvenlik meselelerinde de aynı şekilde mesafe almamız gayet normal" dedi.

24.05.2013 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Demokraside nasıl ileri adımlar attıysak terör ve güvenlik meselelerinde de aynı şekilde mesafe almamız gayet normal" dedi.

Milliyet gazetesi tarafından kentteki bir otelde düzenlenen " Türkiye'ye Yatırım Geleceğimize Yatırım" konulu toplantıda konuşan Bakan Yılmaz, iktidarları döneminde yapılan çalışmalar ve ekonomik göstergelerle ilgili katılımcılara kapsamlı bilgi verdi.

Son 10 yılda gerçekleştirilen projelerle Türkiye'nin sürekli geliştiğini ve önceki dönemlerde faize giden paraların hizmete dönüştüğünü vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin ihracatının 152,6 milyar dolara, dış ticaret hacminin de 400 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Yılmaz, ekonomiyi büyütmenin yanı sıra gelir dağılımını düzeltip yoksulluğu azalttıklarına dikkati çekerek, orta vadeli programda 2015'te kişi başına düşen gelirin 13 bin dolara ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.

Ekonomideki sorunları çözen bir anlayışın, demokrasi ve terör sorununu da çözeceğine işaret eden Yılmaz, "Çözümden beslenen bir anlayış, bu anlayışını her alana yansıtır. Sorunlardan beslenen bir anlayış yok. Çözümlerle büyüyen bir anlayış var. Demokraside nasıl ileri adımlar attıysak terör ve güvenlik meselelerinde de aynı şekilde mesafe almamız gayet normal" diye konuştu.

Önceki yatırım programlarının adeta çöplüğe dönüştüğünü, projelere yeteri kadar ödenek ayrılmadığı için çalışmaların tamamlanmasının geciktiğini anlatan Yılmaz, yaptıkları yatırımlar ve kaynak aktarımlarıyla bu durumu aşağılara çektiklerini kaydetti.

Yılmaz, Doğu Anadolu Bölgesi'nde kurulan 9 üniversitedeki öğrenci sayısının 181 bini aştığına değinerek, şöyle konuştu:

"Sağlık alanında önemli yatırımlar yaptık ve daha nitelikli sisteme geçiyoruz. Tamamına baktığınızda 10 milyar Avroluk projeyi kamudan tek kuruş harcamadan yapıyoruz. Bunun yanında 26 milyar Avro kira geliri elde edeceğiz. Yeni köprülerimizle, metro sistemlerimizle, hızlı trenlerle, sulama projeleri ve tünellerle çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Türkiye, bölgesel anlamda da yepyeni bir dönem yaşadı. Yeni politikamız, yeni bir zihniyetle hayata geçiyor. Artık Ankara'da oturup 'Van'ın neye ihtiyacı' var demiyoruz. Van'a gelerek yerel aktörlere Van'ın neye ihtiyacının olduğunu soruyoruz. Bütün unsurlarıyla yerel aktörlerin bunu sahiplenmesi önemli."

Yılmaz, 26 bölgede kurdukları kalkınma ajanslarıyla bölgesel kalkınmaya önem verdiklerini bildirerek, "İstanbul'a neden kalkınma ajansı kurdunuz-" yönündeki eleştirilere ise "İstanbul'un da kalkınmaya ihtiyacı var. Orada da varoş insanlar var" yanıtını verdiklerini dile getirdi.

Yeni teşvik sistemine de değinen Yılmaz, terörün, güvenlik sorunun olduğu ortamda, uygulanacak teşviklerle özel sektör yatırımlarının bölgeye ulaştırılmasının mümkün olmadığını belirtti.

-BDP'liler toplantıyı terk etti-

Bakan Yılmaz'ın konuşması sırasında araya giren BDP İl Başkanı Figen Yaşar,

"Bir daha terör kelimesini telaffuz ederseniz bu salonu terk ederiz. İnsanlara barıştan söz etmeniz gerekiyordu ama siz AKP'nin propagandasını yapmaya gelmişsiniz. Burada, 'barışa nasıl gidebiliriz-' diye konuşmanız, barış sürecini değerlendirmeniz gerekiyordu. Bunları konuşmalıydık. Bölgenin insanlarını terörist ilan edemezsiniz" dedi.

Bunun üzerine Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"O sizin tercihiniz. Burada fikir hürriyeti var. Ben kalıp dinlemenizi ve sorularınızı sormanızı beklerim. Bu toplantı soru-cevap bölümü olan bir toplantı. Ben bölgenin insanıyım ve senden daha fazla duyarlıyım. Ama şunu kabul etmemiz gerekiyor. Herkesin şiddete karşı olması, ilkesel durmamız lazım. Kim yaparsa yapsın terör terördür ve teröre karşıyız. Biz kendimizi anlatıyoruz siz de gelin kendinizi anlatın. Ben, size 'terörist' dersem kendimi terörist ilan etmiş olurum."

Yılmaz'ın cevabı üzerine, salonda bulunan Belediye Başkan Vekili Sabri Abi ile Belediye Başkan yardımcıları Abdurrahman Doğar, Gülbahar Orhan, BDP İl Başkanı Yaşar ile bazı BDP'liler toplantıyı terk etti.

-Gazeteci Sazak-

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak da toplantının bir akışının olduğunu belirterek, "Toplantının formatında, konuşmaların ardından soru-cevap bölümü vardı. Sunumdan sonra Bakan'ımız soruları yanıtlayacak. Tüm toplantılar böyle geçti. BDP'li yöneticiler kalsalardı hem kendilerini ifade edeceklerdi hem de sorularına yanıt bulacaklardı" ifadelerini kullandı.

Toplantıya Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Fatih Çiftçi, Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, milliyet gazetesi yazarları ve çok sayıda davetli katıldı. - VAN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Türkiye'ye Yatırım Geleceğimize Yatırım' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement