"türkiye yeni dönemde uluslararası ilişkiler disiplinine aday" - Son Dakika
Güncel

"türkiye yeni dönemde uluslararası ilişkiler disiplinine aday"

"türkiye yeni dönemde uluslararası ilişkiler disiplinine aday"

Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ORDAM) Müdürü Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Türkiye'nin batı ile doğu arasında köprü görevi gördüğünü belirterek, "Türkiye uluslararası ilişkiler disiplinine aday bir ülke.

20.09.2019 15:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ORDAM) Müdürü Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Türkiye'nin batı ile doğu arasında köprü görevi gördüğünü belirterek, "Türkiye uluslararası ilişkiler disiplinine aday bir ülke. Bunun için biz Türkiye olarak kendi teorilerimizi ve fikirlerimizi geliştirmek zorundayız" dedi.

Küresel Çalışmalar Platformu ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ORDAM) ortaklığında düzenlenen  "Küresel Uluslararası İlişkiler ve Türkiye Çalıştayı", uluslararası ilişkiler alanının önde gelen isimlerinden Barry Buzan ve Amitav Acharya'nın yanı sıra Türkiye'den önemli akademisyenleri buluşturdu. FSMVÜ Üsküdar Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen programda hem uluslararası ilişkiler disiplininin kuruluşunun 100'üncü yılında geldiği nokta hem de Türkiye akademisinin uluslararası ilişkiler disiplinindeki birikimi, disipline yönelik kuramsal ve metodolojik çalışmaları değerlendirildi.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER DİSİPLİNİ İÇİN YENİ ARAYIŞLAR VAR

Program sonrası değerlendirmede bulunan FSMVÜ Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ORDAM) Müdürü Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, "Batı dışı uluslararası ilişkiler disiplininin mümkün olup olamadığını tartışıyoruz. Uluslararası ilişkiler disiplininin 100'üncü yılındayız. Uluslararası ilişkiler disiplini modern dünyanın yeniden kurulmaya başladığı süreç içerisinde ortaya çıktı. 1919 ve 1920'li yıllarda dünya birinci dünya savaşından çıkmıştı ve kendisini yeniden organize ediyordu. Bunu organize ederken büyük ölçüde Avrupa merkezli bir organizasyon oldu. Uluslararası ilişkiler büyük ölçüde Avrupa uyumu çerçevesinde geliştirildi. Soğuk savaş ve ikinci dünya savaşından sonra ise uluslararası ilişkiler disiplinine Amerikalılar hakim oldu. Amerikalıların bir disiplin ve teoriden ziyade tamamen dünyayı dizayn etmek için kullandıkları bir araç oldu. Hem dünya hem de Türkiye'de yeni çalışmalar alternatif arayışlar ortaya konmaktadır" dedi.

TÜRKİYE DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ BİR KONUMDA

Çin, Hindistan ve Rusya merkezli yeni arayışların dünyanın yeni problemlerine çözüm olup olmayacağı konusunda tartışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, "Türkiye hem Avrupa uyumu içerisinde kendisini geliştirmeye hem de batı ile doğu arasında köprü olmaya çalışıyor. Bugüne kadar ulaştığı noktalara baktığımızda aslında uluslararası ilişkiler disiplinine aday bir ülke olarak görülmektedir. Bunun için biz Türkiye olarak kendi teorilerimizi ve fikirlerimizi geliştirmek zorundayız. Uluslararası ilişkilerin oluşmasında Türkiye gibi bir coğrafya var. Dünya bu coğrafyadan doğacak fikirleri de dikkate almak durumunda. Türkiye dikkate alınmazsa eğer önümüzdeki 100 yılın sorunları yeniden başlar. Yeni sürecin oluşumu batı dışı anlatımlarda dünyada barışın egemen olduğu bir yapıdan oluşur. Dünyada uluslararası ilişkiler üzerine egemen tüm unsurlar Türkiye'yi dikkate almadan karar alamamaktadır. Biz bunu aktif bir hale dönüştürmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Barry Buzan ve Amitav Acharya'nın konuşmacı olduğu 'Küresel Uluslararası İlişkilerin Gelişimi: 100. Yılında Uluslararası İlişkilerin Kökenleri ve Evrimi' konferansı ile başlayan program; İlter Turan, Mustafa Aydın, Faruk Yalvaç, Muhittin Ataman ve Bahar Rumelili gibi alanında uzman  akademisyenlerinin yer aldığı 'Küresel Uluslararası İlişkiler ve Türkiye Çalıştayı' ile devam etti.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'türkiye yeni dönemde uluslararası ilişkiler disiplinine aday' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement