Türkler Sopalı Nöbette - Son Dakika
Dünya

Türkler Sopalı Nöbette

Türkler Sopalı Nöbette

Londra'da başlayan olaylar sonrasında Türkler ellerinde sopalarla nöbet tutuyorlar.

08.08.2011 11:30  Güncelleme: 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her şey geçen perşembe polisin 29 yaşındaki Mark Duggan'u vurarak öldürmesiyle başladı. Siyahi gruplar ve çeteler 1985'teki olaylara benzer şekilde ortalığı yakıp yıktı. Tottenham polis merkezinin önünde çığırından çıkan olaylar sabaha kadar sürdü. 26'sı polis 29 kişi yaralandı. Mağazalar, otobüsler, otomobiller ateşe verildi.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın kuzeyindeki, daha çok göçmen ve işçi semti olarak bilinen Tottenham, polise kızan saldırganlar tarafından yakılıp yıkıldı; aralarında Türklere ait dükkânların da bulunduğu çok sayıda mağaza yağma edildi. Önceki gece göstericiler, Broadwater Farm adlı bölgede toplanıp yürüyüşe başladığında, kimse bunun sembolik anlamını aklına bile getirmedi. Oysa Tottenham, son olarak 1985 yılında benzer bir yakıp yıkma olayını yaşamış, bir semt sakininin, polis baskınıyla kalp krizi geçirip hayatını kaybetmesine kızan gençler, bu son gösterilerin başladığı nokta olan Broadwater Farm'ı darmaduman etmişti.

SANKİ İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI

Siyahi gruplar ve çeteler bu kez, perşembe gecesi polisle girdiği çatışmada ölen 29 yaşındaki Mark Duggan için ayaklandı. Barışçı başlayan yürüyüş, Tottenham polis merkezinin önünde çığrından çıktı. Sabah saatlerine kadar süren olaylarda 26'sı polis 29 kişi yaralanırken, semt kelimenin tam anlamıyla savaş alanına döndü. Benzin kamyonları, mağazalar, iki katlı bir otobüs ateşe verildi.

48 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Olaylar nedeniyle 48 kişiyi gözaltına alan polis, dün sabah saatlerinde kontrolü büyük ölçüde eline geçirdi. Ancak henüz kimse kendini güvende hissetmediği için, sokaklar bomboş kaldı.

ÜST KATTAKİLER ZOR KURTULDU BİNLERCE HALI YANDI

Göstericilerin ateşe verdiği binalar arasında, Tottenham semtinin en büyük halıcısı da var. Girişi, 1930'lardan kalma bir binanın zemin katında bulunan Carpet Right Mağazası'yla birlikte yüzlerce halı da kül oldu. Maddi zarar yüzbinlerce sterlin. Mağazanın üst katındaki konutlarda oturanlar ise canlarını zor kurtardı.

300 DİLLİ YOKSUL SEMT

Londra'nın çokkültürlülük açısından önde gelen banliyölerinden biri olan Tottenham'da, kimi uzmanlara göre 300 ayrı dil konuşuluyor. Daha önceleri Gana kökenlilerin yerleştiği Tottenham, özellikle de 1980'den sonra Türk, Kürt, Arnavut, İrlanda ve Portekiz kökenli göçmenlerin uğrak yeri hâline geldi. Orta alt sınıf ve işçi sınıfının merkezi olarak bilinen Tottenham, Londra içinde işsizlik oranının açık ara en yüksek olduğu semt olarak tarif ediliyor. Perşembe gecesi polis tarafından öldürülen Mark Duggan'ın üyesi olduğu Man Dem başta olmak üzere çok sayıda silahlı çete Tottenham sokaklarının hakimi.

TWİTTER ETKİLEDİ

Protestonun ilk saatlerinde 500 kadar gösterici vardı. Bir polis aracını yanarken gösteren fotoğraf Twitter'da 100 kez paylaşıldıktan sonra göstericilerin sayısı hızla arttı. Toplumsal olaylara müdahale için özel donanımlı 100 polis operasyonlarda görev aldı. Ölümüyle ayaklanmayı tetikleyen Mark Duggan'ın dört çocuğu var.

TATİLİNİ KESMEDİ

ABD'nin kredi notunun düşürülmesiyle başlayan ekonomik dalgalanmaya rağmen tatilini kesmeyen İngiltere Başbakanı David Cameron, Londra yanarken de görevinin başına dönmedi. Başbakanlık, yaşananlara ilişkin kuru bir yazılı açıklama yapmakla yetinerek, 'Tottenham'daki önceki gece yaşanan arbede kesinlikle kabul edilemez. Polis çatışmalara ilişkin soruşturma başlattı; sürecin devamını sağlayacağızö dedi. Cameron ve eşi Samantha Cameron, İtalya'nın Toscana bölgesinde tatil yapıyor.

POLİSLER PEŞİMDE YEMEĞİ SEN YAP

Tottenham'daki çatışma, 29 yaşındaki silahlı çete üyesi Mark Duggan'ın öldürülmesi nedeniyle yaşandı. Perşembe günü yerel saatle 17. 00 sularında, araba kullanırken kız arkadaşı Semone Wilson'a telefon açan Duggan, Akşam yemeğini sen yapar mısın Peşimde polisler var dedi. Duggan'dan 3 çocuğu olan Wilson, sevgilisiyle son konuşmasının bu olduğunu söyledi. Bu konuşmadan yaklaşık bir saat sonra polise ateş eden Duggan, karşılık aldı ve çatışma sırasında öldü. Mahallede Starrish Mark diye tanınan Mark Duggan, Tottenham'da yer eden Man Dem adlı, Jamaika'nın acımasız Yardies grubuyla da ilişkileri olan bir çetenin üyesiydi. Semt gençlerinin iddiasına göre Duggan polise teslim olmak isteyip silahını yere bıraktığı sırada vuruldu.

TÜRKLER 'KÜÇÜK İstanbul'U SOPALARLA KORUDU

Göstericiler, 'Küçük İstanbul' olarak bilinen Haringey semtine kadar indiler. Burada, Deniz Kuyumculuk ve Seval Kuyumculuk'a giren talancılar, yükte hafif pahada ağır ne buldularsa aldılar. Olayların duyulması üzerine ana cadde de yan yana yer alan Özcan, Deniz, Onur 2 Safir, Erbiller, Elvan, Onur1, Akbaş, Seval ve Turnam Kuyumcu dükkanı sahipleri işyerlerini dün açmadılar. Kuyumcu dükkanı önünde ellerinde sopalarla bekleyen iş yeri sahibi ve çalışanları, polisin güvenliklerini sağlamaması üzerine mağazalarını kendileri korudu. Polisin, 20-25 maskeli yağmacının saldırısı sırasında yardım isteyen Türk esnafa, Şu anda gelemeyiz. Başınızın çaresine bakın demesi de tepki çekti. Hüseyin Karabulut, polislerin kendilerine sadece can güvenliğinizi sağlayın ve ordan uzaklaşın dediğnii söyleyerek mal güvencesi verilmediğini belirtti. Göstericiler tarafından tartaklanan Hürriyet fotomuhabiri Halil Yetkinlioğlu'nun fotoğraf makinesi de olaylarda paramparça edildi.

ATEŞ ETMEDİ İDDİASI

Times gazetesi, polisin Duggan'ın bulunduğu araçtan kendilerine yönelen ateşe karşılık verdiği öne sürmesine karşılık, ilk balistik incelemelere dayanarak öldürülen Duggan'ın olay sırasında ateş etmemiş olabileceğini ortaya koyduğunu manşetten verdi. Gazete, cinayeti protesto gösterisinin kontrolden çıkarak ayaklanma, kundaklama ve yağma olaylarına neden olduğunu, meşru protesto gösterileriyle ortaya çıkan yıkım ve yağma olayları arasında net bir ayrım olması gerektiğini vurguladı. Times, şöyle devam etti

Hayatını kaybeden kişinin yas içindeki yakınlarına olaya ilişkin net yanıtlar verilmeli. Ama adalet arayışı bazıları bölge dışından gelen ve kaosu yaratan eşkıyalara serbest geçiş bahşedilmesi anlamına gelmemeli.

Guardian gazetesi de, Tottenham'da olanlar yerel bir yangın mı yoksa Londra'nın kuzeyi ve diğer bölgelerinde yaşanacak öfke ve ayaklanma yazının başlangıcı mıydı sorusuna yanıt aradı. Tottenham'ın da içinde yer aldığı Haringey ilçesinde 10 bin kişinin işsizlik ödeneği aldığına, sadece Tottenham'da açılan her iş kontenjanına en az 54 kişinin başvurduğuna ilişkin istatistikleri aktaran gazete, şöyle devam etti İşsizlik ve bununla ilintili alt kültürler giderek müzmin birer sorun haline dönüşüyor.

Tottenham ve komşusu Edmonton kasabası, bölgeyi yeni yatırımlar için cazibe merkezi haline getirebilecek planlarına olumlu yanıt alamadı. Bölgeyi canlandırabilecek stat projesi, Tottenham kulübünün taşınmak istemesi nedeniyle zorda. Suç oranlarında az da olsa gerileme var, ancak hırsızlık kaygı verici oranda artıyor. Kamu kesintileri, yerel yönetimin 13 gençlik merkezinden sekizinin kapanmasına neden oldu. Böyle bir iklimde de, polisin bir kişiyi öldürmesi, birileri için, yasaya uyma ve başkalarına saygı gösterme yükünden kurtulmak için bahane oluşturuyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Türkler Sopalı Nöbette - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement