Lee Sang Kyu: Türkler ve Koreliler Akraba - Son Dakika
Güncel

Lee Sang Kyu: Türkler ve Koreliler Akraba

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Lee Sang Kyu, "Türkler ve Korelilerin akraba olduğunu düşünüyorum." dedi.

28.09.2013 11:27  Güncelleme: 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hasan Tosun – Sinan Polat – Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lee Sang Kyu, Türkler ve Korelilerin akraba olduğunu düşündüğünü belirterek, "Biz büyüklerimize çok saygı duyarız. Aile içinde karar alırken dedelerimize, ninelerimize danışırız. Düzenli olarak akrabalarımızı ziyaret ederiz. Eve girerken ayakkabılarımızı çıkarırız. Misafirperveriz. Güler yüzlüyüz. Paylaşmayı severiz" dedi.

AA'ya konuşan Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lee, Türkiye ile Güney Kore arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin istenen düzeyde olmadığını ancak her geçen gün arttığını söyledi. Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Şubat 2012'de imzaladığı Ortak Bildiri'yle ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine yükseltildiğini aktaran Kyu, iki ülke arasında Ağustos 2011'de imzalanan "Serbest Ticaret Alanı" ve "Mal Ticareti" Anlaşması'nın Mayıs 2013'te yürürlüğe girdiğini kaydetti.

-"Cümle yapıları, özneler ve yüklemler aynı"-

Türkiye'de göreve başladığı 2011 yılından bu yana Kore ile Türkiye arasındaki kültürel benzerliklere yakından tanık olduğunu dile getiren Lee, Türkçe'yi konuşamadığını ancak konuşulanları anlayabildiğini ifade etti. Korece ve Türkçe arasında çok sayıda ortak özelliklerin bulunduğunu belirten Lee, Çince'den Korece'ye, Farsça ve Arapça'dan da Türkçe'ye çok sayıda kelime geçtiği için zamanla iki dil arasında ciddi farlılıklar oluştuğunu vurguladı. İki dilinde Ural- Altay dil grubuna bağlı olduğunu ifade eden Lee, "Cümle yapıları, özneler ve yüklemler aynı" dedi.

-"Eve girerken ayakkabılarımızı çıkarırız"-

Türkler ile Korelilerin binlerce yıl önce Orta Asya'da yan yana yaşadıklarının aktarıldığını ifade eden Lee, söz konusu bölgede yaşanan büyük göç sırasında Türklerin Batı'ya, Korelilerin ise Doğu'ya göç ettiğini ve bu yüzden iki halk arasında kopukluk olduğunu aktardı. "Türklerin ve Korelilerin akraba olduğunu düşünüyorum" diyen Lee, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kültürlerimizde ve dillerimizde birçok benzerlikler var. Örneğin biz büyüklerimize çok saygı duyarız. Aile içinde karar alırken dedelerimize, ninelerimize danışırız. Düzenli olarak akrabalarımızı ziyaret ederiz. Eve girerken ayakkabılarımızı çıkarırız.  Misafirperveriz. Güler yüzlüyüz. Paylaşmayı severiz. Aslında ortak noktalarımız çok fazla."

-"Kızlar, bohçasını alıp kaçar"-

Türkler ile Korelilerin ortak bir kültüre sahip olmasının tesadüf olamayacağını kaydeden Lee, Türklerin kullandığı "Bohça" ile Korelilerin kullandığı "Bocagi"nin aynı şey olduğunu bildirdi. Bohçanın hediye alıp vermede, düğün ve nişanlarda kullanıldığını söyleyen Lee, "Bohçaya sarma kültürü her yerde yok. Kore'de genç kızlar, eğer anne babası istediği kişiye vermezse bohçasını alıp evden kaçar. Türkiye'de de genç kızlar, değerli eşyalarını bohçanın içine koyarak evden kaçarlar" dedi.

Türkler ile Koreliler arasında yemek kültürünün de benzerlik gösterdiğini aktaran Lee, bu yüzden zaman buldukça Türkiye'nin değişik yerlerini gezerek yemekler yediğini söyledi.

- "Kuzey Kore ile birleşmek istiyoruz"-

Soğuk Savaş sürecinde Kore'nin ikiye bölündüğünü ancak bir gün yeniden birleşeceğine inandığını belirten Lee, birleşmenin önündeki tek engelin Kuzey Kore'deki rejimin olduğunu vurguladı. Kuzey Kore'nin saltanatla yönetildiğini ifade eden Lee, Kuzey Kore yönetiminin kendi rejimini korumaktan başka derdi olmadığını ileri sürdü. İki Kore'nin birleşmesinin her iki ülkenin hayrına olacağını aktaran Lee, şunları söyledi:

"Kuzey Kore'nin çok fakir ve çok fazla problemi olmasına rağmen biz yeniden birleşmek istiyoruz. Eğer birleşirsek ülkemizin toprakları ve nüfusu ikiye katlanacak. Bölgede daha barışçıl bir ortam olacak. Birleşmemizin her iki ülke için de faydalı olacağını düşünüyorum."

Kore savaşına değinen Lee, savaştan sonra hem devletin hem de ailelerin ikiye bölündüğünü hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kore'de 10 milyon bölünmüş aile var. 3 yıl öncesine kadar aileleri birleştirme programımız vardı. Ancak bu program Kuzey Kore'nin bir vatandaşımızı öldürmesi üzerine 2008'de durduruldu. Biz Güney Kore olarak her konuda ve her zaman diyaloğa hazırız. Bu ailelerin tekrar buluşması gerekiyor." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lee Sang Kyu: Türkler ve Koreliler Akraba - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement