Türklere Seçme Hakkı İçin Meclis Önünde Eylem - Son Dakika
Güncel

Türklere Seçme Hakkı İçin Meclis Önünde Eylem

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Bahattin Gemici'nin açıklaması Mitingden detaylar NRW Yeşiller Milletvekili Arif Ünal'ın açıklaması - Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yaşayan Türkler, kendilerine seçme hakkı verilmesi için eyalet meclisi önünde miting yaptılar NRW Yeşiller Milletvekili Arif Ünal: "Parlamento dışında böyle bir baskının yapılması bence çok güzel çünkü parlemento içinde yapılan pazarlıkların parlamento dışından da desteklenmesi çok önemli" Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaletinde yaşayan Türkler, kendilerine seçme hakkı verilmesi için eyalet meclisi önünde miting yaptılar.

02.03.2016 23:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Bahattin Gemici'nin açıklaması

Mitingden detaylar

NRW Yeşiller Milletvekili Arif Ünal'ın açıklaması - Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yaşayan Türkler, kendilerine seçme hakkı verilmesi için eyalet meclisi önünde miting yaptılar

NRW Yeşiller Milletvekili Arif Ünal:

"Parlamento dışında böyle bir baskının yapılması bence çok güzel çünkü parlemento içinde yapılan pazarlıkların parlamento dışından da desteklenmesi çok önemli"

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaletinde yaşayan Türkler, kendilerine seçme hakkı verilmesi için eyalet meclisi önünde miting yaptılar.

NRW hükümet meclisi önünde toplanan Türkler, halaylar çekip sloganlar atarak seçme hakkı istediler.

NRW Yerel Seçimlere Katılma Girişimi Sözcüsü Bahattin Gemici, Türk kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı ve Almanya'nın en büyük eyaleti olan NRW'de meclis anayasa komisyonu şu günlerde yeni bir anayasa taslağı üzerinde çalıştığını ve istenen bu gerekli değişikliğin yapılması için doğru bir zamanlama olduğunu belirtti.

Anayasa komisyonundaki konulardan birinin de eyalette yaşayan göçmen kökenlilere seçimlerde seçme hakkı verilip verilmemesi olduğunu bildiklerini ifade eden Bahattin Gemici, anayasa komisyonu ile milletvekillerini etkilemek için bu eylemi planladıklarını söyledi.

Gemici, her kesimden 95 farklı sivil toplum kuruluşunun desteği ile 6 aydır bu eylem için hazırlandıklarını belirterek, "Vatandaşlarımız 55 yıldır burada yaşıyorlar ama seçme ve seçilme hakları yok. Hollanda'da 30 İsveç'deki göçmenlerin 40 yıldır var. Bu hakkın bize 55 yıl sonra dahi tanınmaması büyük bir haksızlıktır. Biz bunu meclis önünde sesli olarak dile getirmek için harekete geçtik" dedi.

Geçtiğimiz hafta yine NRW meclisi önünde 500 milletvekiline isteklerini içeren kartlar ile gül verdiklerini ve bu etkinliklerinin sempati topladığını dile getiren Gemici, bu işin peşini bırakmayacaklarını, bu eylemi Almanya çapına yaymak istediklerini söyledi.

Üç parti destekliyor, iki parti bloke ediyor

NRW Yeşiller Milletvekili Arif Ünal ise eyaletlerinde grubu bulunan 5 parti olduğunu hatırlatarak bunların içinde Yeşiller başta olmak üzere Sosyal Demokrasi Partisi (SPD) ve Korsan Partisinin yabancılara yerel seçim hakkını desteklediğini, muhalefet partileri Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Hür Demokrat Partinin (FDP) ise birlikte hareket ederek bu işi bloke ettiklerini belirtti.

Ünal, yabancı kökenlilere seçme hakkını üç partinin desteklediğini, iki partinin ise karşı çıktığı için üçte iki çoğunluğu şu an sağlayamadıklarını, anayasa komisyonu içinde pazarlıkların devam ettiği bilgisini verdi.

Yerel seçim hakkının çok gecikmiş bir hak olduğunu söyleyen Arif Ünal, "Hakikaten bu demokrasinin bir ayıbı. Çok geç kalındı. Parlamento dışında böyle bir baskının yapılması bence çok güzel, bunun olması gerekiyor çünkü parlemento içinde yapılan pazarlıkların parlamento dışından da desteklenmesi çok önemli. Artık göçmen kökenli insanlar da burada önemli bir oy potansiyeli oluşturuyor ve bunların istemlerine karşı partilerin sessiz kalamayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Türklere Seçme Hakkı İçin Meclis Önünde Eylem
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türklere Seçme Hakkı İçin Meclis Önünde Eylem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement