"Türklerin Afrika'daki Rolü, Batılıların Kolonyal Politikalarından Farklı Olmalı" - Son Dakika
Güncel

"Türklerin Afrika'daki Rolü, Batılıların Kolonyal Politikalarından Farklı Olmalı"

Kenya'nın Türkiye Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Kiptiness: "Türklerin de kaynakları sömüren ve gerisin geriye giden kolonyalistler gibi olmasını istemiyoruz" "Kenya'da TİKA ve Türk sivil toplum örgütleri çok önemli rol oynuyor"

17.08.2013 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yusuf Hatip - Kenya'nın Türkiye Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Lindsay Kiptiness, Türkler'in Afrika'daki rolünün batılıların koloni dönemindeki politikalarından farklı olması gerektiğine vurgu yaparak, "Türklerin de kaynakları sömüren ve gerisin geriye giden kolonyalistler gibi olmasını istemiyoruz" dedi.

AA muhabirinin Kenya-Türkiye ilişkilerine yönelik sorularını yanıtlayan Kiptiness, geçen yıl temmuzdan beri  faaliyette bulunan Kenya Büyükelçiliğinde, yeni elçinin henüz atanamamasından dolayı büyükelçinin görevlerini de yerine getiriyor. Asıl görevi ise elçilikte maslahatgüzarlık.

Türkiye'nin son on yılda "Türkiye-Afrika Stratejik İşbirliği" çerçevesinde Afrika'da etkili olmaya başladığına dikkati çeken Kiptiness, yine de her iki tarafın da birbiri hakkında çok az bilgiye sahip olduğunu belirtti. Kiptiness, Kenya'da TİKA ve Türk sivil toplum örgütlerinin çok önemli rol oynadığını belirterek, "Bu kuruluşların  eğitim, sağlık, altyapı ve mültecilere yaptığı yardımlar gerçekten halkta bir karşılık buluyor. Bunun yanısıra THY her gün Nairobi'ye direkt uçuşlar gerçekleştiriyor" diye konuştu.

Kiptiness, Türklerin Afrika'daki rolünün batılıların koloni dönemindeki politikalarından farklı olması gerektiğine vurgu yaparak, Türklerin de kaynakları sömüren ve gerisin geriye giden kolonyalistler gibi olmasını istemediklerini ifade etti.

-Büyükelçi halk otobüsünde-

Kiptiness, bir gün sırf Türk halkını daha yakından tanımak için ailesiyle beraber halk otobüsüne binip Ankara'nın Kızılay semtine gittiğini söyleyerek, "Otobüsteki herkes bize şaşkın bir biçimde baktı. Gerçekten şaşırmışlardı ama tabii insanlar Afrikalılar'a çok sık rastlamadığı için bunu normal karşıladık. Kızılay'da sokakta ailemle yürürken fotoğraf çektirmek isteyenler bile oldu" şeklinde konuştu.

-Kenya Türk turistleri safariya bekliyor-

Afrika'nın bir milyar insana evsahipliği yaptığına ve 54 ülkeden oluşan bir kıta olduğunu hatırlatan Kiptiness, kıtanın sahip olduğu nüfus, yeraltı kaynakları ve pazar ekonomisi sayesinde geleceğin yıldızı olarak gösterildiğini kaydetti.

Kiptiness, yükselen yıldız Afrika'ya Türkleri de beklediklerini ancak Türkler'in Afrika seyahatlerinde bazı önyargılarının olduğunu hatırlatarak, "Bir Türk'ün Kenyaya gelmesi en az bir Kenyalı'nın Senegale seyahat etmesi kadar kolaydır. Fakat Türk insana Kenya'ya seyahat etmekten korkuyor. Kenya altın kumlara sahip plajlarıyla veya vahşi hayatı yaşayabileceğiniz safari imkanı ile harika bir alternatif. Rusya, Çin ve Amerika'dan oldukça fazla turist gelirken, Türkiye'den gelecek turistlere de kapımız açık" ifadelerini kullandı.

- Mısır'daki katliam-

Mursi görevinden alındığında Kenya'nın demokratik yollarla seçilmiş bir başkanın, demokratik olmayan bir şekilde görevden alınmasına karşı olduğunu açık bir biçimde deklare ettiğini belirten Kipitiness, "Liderler, halkları tarafından göreve getirilen ve halkına karşı sorumlu olan kişilerdir. O lideri ordan alabilecek tek kişi de yine halktır. Afrika Birliği de Mısırı bu yüzden ihraç etti" diye konuştu.

-"CNN, Kenya'da gerçekleri gizledi"-

Kiptiness, demokrasinin Afrika'da yükselirken bazı sorunları da beraberinde getirdiğine işaret ederek, bazı ülkelerde demokrasi yükselirken bazı ülkelerde de demokrasinin bastırıldığına işaret etti.

Mali seçimlerinin barışçıl bir biçimde sonlanmasının demokrasi adına olumlu bulduğunu belirten Kiptiness, "Kenya'da 4 Mart'ta yapılan seçimlere CNN'in yorumu oldukça olumsuzdu. CNN, Kenya'da gerçekleri gizledi. Haberlerin aksine yüzde 88 katılımla en barışçıl seçimlerden biri oldu. Birçok uluslararası kuruluş Kenyadaki seçimleri olumlu buldu. CNN'e düşen ise mahçup olmaktı" diye konuştu.

-Kenya liderinin yeni politik vizyonu: "Afrika açılımı"

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın yeni politik vizyonunun "Afrika açılımı" olduğuna dikkati çeken Kiptiness, bunun bütün Afrika'yı kapsayan bir vizyon olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"İnsanların ve malların serbest dolaşımını öngören bir açılım söz konusu. Afrika halkları arasındaki önyargıları da kırmak istiyoruz. Refah, kendi evinde başlar. Batı Afrika ve Doğu Afrika ülkeleri arasında ulaşım ve iletişim sorunları var. Kenya'dan Avrupa'ya arabayla gidebilirsiniz ama Kamerun'a gidemezsiniz çünkü ulaşım imkanları çok zayıf. Bunları çözmek istiyoruz."

-Barış ve istikrarın ülkesi: Kenya

Kenya 1960 yılında İngiliz kolonisinden kurtulduğundan beri bölgedeki diğer ülkelere göre siyasi ve ekonomik olarak daha istikrarlı çizgi izliyor. Bunun sebebi ise özellikle eğitime önem verilmesi olarak gösteriliyor. Kenya'nın takip ettiği barış diplomasisi de oldukça takdir topluyor. Özellikle Güney Sudan ve Sudan arasındaki barış görüşmelerinde de aktif rol alan Kenya, bunun yanısıra Mozambik, Namibya ve Uganda da barışın tesis edilmesinde rol oynadı.

Ekonomik verilere göre Kenya şu an Doğu Afrika'nın en gelişmiş ülkesi konumunda. Ayrıca Kenya'nın Garissa kentinde şu an 600 bin Somalili mülteci bulunuyor. Aynı zamanda buradaki kamp dünyadaki en büyük mülteci kampı olma özelliğini de taşıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Türklerin Afrika'daki Rolü, Batılıların Kolonyal Politikalarından Farklı Olmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement