Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişinin 665'inci yıl dönümü - Son Dakika
Güncel

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişinin 665'inci yıl dönümü

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişinin 665'inci yıl dönümü kapsamında, Çanakkale'nin Lapseki ilçesi Çardak beldesinde tören düzenlendi.

13.06.2019 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişinin 665'inci yıl dönümü kapsamında, Çanakkale'nin Lapseki ilçesi Çardak beldesinde tören düzenlendi.

İlk olarak, Gazi Yakup Bey'in adını taşıyan caminin avlusunda bulunan mezarına, Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin, Gelibolu Kaymakamı Hakan Kılınçkaya, Lapseki Belediye Başkan Vekili Beyti Doğan, Çardak Belediye Başkan Vekili Ayhan Gül ve diğer protokol üyeleri tarafından çiçek bırakıldı.

Tarihi Han Meydanı'ndaki anma töreninde konuşan Gül, Çardak'ın Çanakkale Boğazı'nın kuzeyinde yer alan, yeşil ile mavinin iç içe geçtiği, Asya ile Avrupa'nın göz göze geldiği şirin bir belde olduğunu söyledi.

Türklerin Rumeli'ye geçişine ilişkin bilgiler veren Gül, şunları kaydetti:

"Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Bey'in oğlu Orhan Gazi, o günkü adıyla Rumeli olarak anılan Trakya topraklarını fethetmek için, bu görevi kendi oğlu Gazi Süleyman Paşa'ya verir. O dönemin gözü pek ve savaşçı komutanı Süleyman Paşa, 80 kişilik bir kuvvet oluşturarak yola çıkar. Yaya olarak 4 günde Bursa'dan şu anda bulunduğumuz mevkiye ulaşırlar. Alem Sultan Otağı'nı kurarak beldemize yerleşmiş olur. Gözlerini karşı kıyıda uzanan Bizans topraklarından ayıramayan Süleyman Paşa, askerlerine birkaç gün dinlendikten sonra hazırlık yapmaları emrini verir. Askerler de ilk önce bir mescit oluşturup su kuyusu açarak hazırlıklara başlar. Bu çalışmalar neticesinde, yiğitler Gelibolu'ya sal yaparak geçmeyi planlar. Bugün 'Salbaş' diye adlandırılan mevki o zamanlar gür ormanlarla kaplı bir arazidir. Osmanlılar büyük bir gizlilik içinde burada sal yapımına girişir. Sevindik ismindeki bir neferin, salların altına öküz işkembelerinden tulum yaparak koyma fikriyle bu konuda başarılı olan askerlerimiz, Çardak kıyılarından iki büyük salla karşıya geçmeyi başarır."

Gül, Osmanlı askerlerinin Avrupa yakasına geçtiklerinde Gelibolu kayalıklarında şükür namazı kıldığını belirtti.

Daha sonra yaşanan gelişmelere değinen Gül, "Gazi Süleyman Paşa, az ileride bulunan Bizans yönetimindeki Çimpe Kalesi'ne girmek için yanındaki beylerle fikir yürütürken, avlanmak için bölgede dolaşan bir grup askerimiz de o bölgede bulunan bir köylüyü yakalayıp Gazi Süleyman Paşa'nın huzuruna getirir. Köylünün perişan halini görüp üzülen paşa, bu köylüye elbise ve altın verir. Bu durumdan etkilenen köylü ise askerlerimize yardım ederek, onları gizli bir geçitten Çimpe Kalesi'ne sokar. O dönemdeki Bizans yönetiminden rahatsız olan kale halkı ise Gazi Süleyman Paşa'ya itaat eder ve böylece Rumeli'nin fethi gerçekleşmiş olur." dedi.

Gül, bu olaydan yıllar sonra Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in, Çanakkale Boğazı'nın güvenliği için Çardak'ta kurduğu orduya Gazi Yakup Bey'i komutan olarak atadığını anlattı.

Gazi Yakup Bey'in, bölgeye cami, hamam, medrese ve han ile 7 su kuyusu kazandırdığını belirten Gül, " Çamköy, Hasköy ve Kalfadız köylerinde yaşayan halkı, Çardak'ta altyapısını kurduğu iskana zorunlu kılarak Çardak'ı merkezi yerleşim birimi haline getirmiştir." dedi.

Mehter konserinin ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar, Çardak iskelesinden feribotla Gelibolu'ya geçip Rumeli'ye geçişi canlandırdı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişinin 665'inci yıl dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement