Türkmen Aile Küçük Nur İçin Yardım Eli Bekliyor - Son Dakika
Genel

Türkmen Aile Küçük Nur İçin Yardım Eli Bekliyor

Türkmen aile küçük Nur için yardım eli bekliyor Türkmen ailenin 8 yaşına girmeden tedavi olması gereken otizmli kızının iyileşebilmesi için 5 bin dolar gerekiyor Baba Hüseyin Mulla: "Çevresine ve kardeşlerine zarar veriyor, balkon demirlerine çıkıyor, evdeki eşyaları dışarı atıyor"...

28.07.2017 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkmen aile küçük Nur için yardım eli bekliyor

Türkmen ailenin 8 yaşına girmeden tedavi olması gereken otizmli kızının iyileşebilmesi için 5 bin dolar gerekiyor

Baba Hüseyin Mulla:

"Çevresine ve kardeşlerine zarar veriyor, balkon demirlerine çıkıyor, evdeki eşyaları dışarı atıyor"

"Vatandaş olmadığı için rehabilitasyon merkezine de gidemiyor"

ANKARA - 6 yaşındaki otizmli kızının sağlık sorunları ve maddi sıkıntılarla mücadele eden Türkmen aile, yardım eli bekliyor.

9 yıl önce evlenen Hüseyin ve Habeeb Mulla çifti 3 yıl öncesine kadar Irak'ta yaşıyordu. Savaş mağduru birçok aile gibi Mulla çifti de kurtuluşu Türkiye'ye kaçmakta buldu. Hüseyin Mulla oradaki durumu, "başımıza roketler yağıyordu" diye ifade etti. Çocuklarla Irak'ta yaşamak zorlaşınca Ankara'ya yerleşen aile, burada da maddi sıkıntılar ve kızının sağlık sorunlarıyla mücadele etmeye başladı.

"Kızıyla ilgilenmek için işten çıkmak zorunda kaldı, hiçbir geçim kaynakları yok"

Ali (2), Nur ve Benan isminde üç çocuk sahibi ailenin altı yaşındaki kızı Nur, otizimli. Doktorlar tarafından yüzde 80 otizm ve yüzde 94 engelli olan Nur'un bilişsel gelişiminde de yüzde 70 gecikme olduğu teşhis edildi. Küçük Nur yaşıtları gibi konuşamıyor, kendisini ifade edemiyor. Kendi başına yemek yemede güçlük çeken ve çoğunu yiyemeyip döken Nur, diğer ihtiyaçlarını da kendi başına gideremiyor. 'Gel', 'git' ve 'otur' gibi çok az sayıda kelime anlayan Nur, çoğu söylenilenleri anlamadığı için iletişim konusunda da büyük sıkıntı yaşıyor. Nur'un babası Hüseyin Mulla, aylardır kızının tedavi olabilmesi için uğraştığını, doktorlara gittiğini ve bütün hastaneleri dolaştığını söyledi. Eşi çok az Türkçe bildiğinden hastanelere kendisi giden baba, kızının sağlık sorunlarıyla ilgilenebilmek için, çalıştığı inşaat şirketinden de çıkmak zorunda kalmış. Son bir haftadır çalışmayan baba, ailenin geçimini de sağlayamadığı için oldukça zor bir durumda.

"Vatandaş olmadığı için rehabilitasyon merkezine de gidemiyor"

İlk aşamada yapılması gereken tahliller için 5 bin dolar gerekli olduğunu söyleyen baba Mulla, sonrasında alınması gereken ilacın bir paketinin bin dolar olduğunu belirtti. Tedavi sonuçlarına göre Nur'un ne kadar süre ilaç kullanacağı belirlenecek ve bu ölçüde bir maliyet olacak. Hüseyin Mulla, "Kaç aydır uğraşıyorum kızımın hastalığı için ama doktorlar Amerika'dan getirilmesi gereken bir ilaç olduğunu söylediler, Türkiye'de yokmuş. Türkiye'de yapılması gereken tüm tahlilleri yaptık ama asıl yine yurt dışında yapılması gereken tahliller varmış. İngiltere ve Hollanda'dan çıkacak tahlillere göre doktor tedavi uygulayacak. Tabi bir de rehabilitasyon eğitimi alması gerekiyor ama Türk vatandaşı olmadığı için kabul edilmiyor, özel rehabilitasyon merkezleri de çok pahalı. Yardıma ihtiyacımız var, çünkü benim hiçbir imkanım yok, kızım için destek verilirse çok memnun olurum. Kızım şu an 6 yaşında, 8 yaşına girdiğinde ilacın da bir faydası kalmayacak, sakat kalacak" şeklide konuştu.

Küçük Nur, çevresine ve kardeşlerine zarar veriyor, komşular da şikayetçi

Küçük Nur'un evde sürekli ağladığını dile getiren baba Mulla, evde yaşadıkları diğer sorunlara değinerek, "Evde sürekli gözümüzün önünde tutmak zorundayız çünkü pencerelerden atlamaya çalışıyor. Evdeki eşyaları dışarı atıyor. Sağlam bir şey kalmıyor evde, ne varsa ezip, kırıp, döküyor. Bazen küçük kardeşine zarar veriyor. Komşular da rahatsız oluyor artık. Tüm Türkiye'den yardım bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Anne Mulla da, kızının diğer çocuklar gibi anlamasını, okula gitmesini istediğini söyleyerek, "Yardım edecek herkesten Allah razı olsun" dedi.

Çok zor durumda olan ailenin evinde doğru düzgün eşya ve düzen yok, buzdolapları boş, zaten son süreçte yevmiyeli olarak çalıştığı yerden de çıkmak zorunda kalan baba Mulla da durum nedeniyle büyük üzüntü yaşıyor. Konuşurken gözyaşlarını tutamayan baba, ailenin hem kızının sağlığı için tedavi ücretine hem de maddi desteğe ihtiyaçları olduğunu, hem kira hem de elektrik, su masraflarını karşılayamadıklarını dile getirdi.

Türkmen Aile Küçük Nur İçin Yardım Eli Bekliyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Türkmen Aile Küçük Nur İçin Yardım Eli Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement