Suriye Ordusu, Muhaliflerin Kontrolündeki Türkmen Dağı'na Girdi! Durum Vahim - Son Dakika
Güncel

Suriye Ordusu, Muhaliflerin Kontrolündeki Türkmen Dağı'na Girdi! Durum Vahim

Suriye Türkmen Kitlesi üyesi Tahsin Hoşkar, "Türkmen Dağı'nda durum çok çok kritik ve orası risk altında" dedi. Çatışma ve bombardımanlardan kaçan binlerce sivil Türkiye'ye yöneldi.

20.11.2015 01:12  Güncelleme: 08:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de Esad rejimi, sabah erken saatlerde Rusya'nın da hava desteğiyle muhaliflerin kontrolündeki Türkmen Dağı mevkisindeki Fırınlık, Acısı ve Avanlı bölgelerine aynı anda saldırı başlattı. Suriye Türkmen Kitlesi üyesi Tahsin Hoşkar, "Türkmen Dağı'nda durum çok çok kritik ve orası risk altında" dedi.

KARA HAREKATI GENİŞLEDİ

Suriye'de Esad rejimi, 3 gün önce Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesinde başlattığı kara harekatını genişletti. Bölge, 50'den fazla Türkmen köy ve kasabasının bulunduğu Lazkiye-Bayırbucak bölgesi. İlk olarak 10 gün önce Lazkiye'ye en yakın Türkmen Köyü konumunda olan Gımam'a saldıran rejim güçlerine Ruslar yoğun hava desteği veriyor.

8 gün önce Gımam köyünde kontrolü sağlayan ordu ve Şii milisler dün gece yarısı bölgenin en stratejik noktası olan Acısu ve 45 Dağı'nda saldırıya geçti. Gımam ve Hancağız yönünde de saldırılarını sürdüren ordu birlikleri bölgede 5 köyü ele geçirdi.

BİRÇOK STRATEJİK NOKTADA HAKİMİYET SAĞLADILAR

Savaşın en şiddetli cephelerinden Acısu ve Fırınlık'ta savaşan Türkmen Tugaylarından Sultan Abdulhamit Tugayı komutanı Ömer Abdullah Aljazeera'ya yaptığı açıklamada, durumun kritik olduğunu son ilerleme ile rejimin birçok stratejik noktada hakimiyet sağladığını belirtti. Ömer Abdullah, Dağmışlı, Celiliyye, Ez Ziveyik, Pınar Almer ve Tel Zahiye köylerinin son saldırılarda rejimin kontrolüne geçtiğini bir kaç noktada daha rejimin ilerlemesi durumunda kendilerinin hareket alanı kalmayacağını kaydetti.

BİNLERCE SİVİL TÜRKİYE SINIRINA YÖNELDİ

Türkiye sınırına sıfır noktalarda yer alan köylerin de vurulduğunu anlatan Ömer Muhtar, Şiddetli hava ve kara bombardımanı, çatışmaların şiddeti ve durumun kritik olması sebebi ile binlerce sivilin köylerini terk ederek Türkiye sınırına yöneldiğini söyledi. Kendilerinin cepheyi terketmeyeceğini ancak bu şiddette bir bombardımanı geride kalan 5 yılda görmediklerini ifade eden Türkmen komutan Rusların ellerinde ki bölgenin her metresini vurarak Esed ve destekçisi Şii milislere koridor açtığı bilgisini verdi.

"BÜYÜK KATLİAM YAŞANABİLİR"

Halen 27 köyün kendi kontrollerinde olduğunu ve sınırda kurulan kamplar ve köyler de yaşayan sivillerle birlikte 100 bine yakın insanın yaşadığı bölgede dengelerin değişmesi durumunda Türkmen Dağın da büyük bir katliam yaşanacağını iddia eden Ömer Abdullah tüm bölge için kritik saatler yaşandığını sözlerine ekledi.

"TÜRKMEN DAĞI'NDA DURUM ÇOK ÇOK KRİTİK"

Suriye Türkmen Kitlesi üyesi Tahsin Hoşkar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın da destek vermesiyle bölgelerine yönelik saldırıların arttığını aktardı.

Şu an bölgede çatışma yaşandığını vurgulayan Hoşkar, "Hem mevziler hem de Türkmen köyleri, kara, hava ve denizden yoğun şekilde bombalanıyor. Çatışmalar şu saatlere kadar hiç durmadı" dedi.

Köylerin boşaltıldığını, yaklaşık 5 bin kişinin Suriye tarafındaki güvenli gördükleri bölgeye gittiğini belirten Hoşkar, "Türkmen Dağı'nda durum çok çok kritik ve orası risk altında. Ölü ve yaraların olduğu saldırıları kaygıyla izliyoruz" diye konuştu.

"BÖLGEDE 20-25 BİN SİVİL YAŞIYOR"

Türkmen Dağı'nda şiddetli çatışmaların yaşandığını Sultan Abdulhamid Tugayı Komutanı Ömer Abdullah da, "Bölgede, sınır hattını katarsak 20-25 bin arasında sivil yaşıyor. Esad kara harekatı başlattığı bölgede rejimin herhangi bir bölgeye çıkması veya alması durumunda çadır kentler, sınır boyundaki yerleşim yerleri tamamen tehlike altına girip, yaşanmaz hale gelir. Şimdi sınır hattındaki tüm köylerimiz ağır bombardıman altındadır" ifadelerini kullandı.

"BİZİM DE ŞEHİT VE YARALILARIMIZ VAR"

Sabah saatlerinde rejim birlikleriyle sıcak temas sağlandığını kaydeden Abdullah, şöyle konuştu:

"Sabah saatlerinde Türkmen gençler karşı savunma başlattı. Kızıldağ'a (45. Tepe) üç kez uçaktan paraşütle asker bıraktılar. Bugün içinde 200'den fazla rejim askerini öldürdük. Rejim birlikleri ormanlık alandan yaralılarını çekemedi. Ancak, karşıda çok sayıda asker var. İran, Irak ve Hizbullah Şii milisleri ve Rusça konuşanlar vardı. 3 helikopter 45. Tepe'ye paraşütle asker bıraktı. Acısu'da bir bölgeyi ele geçirdiler. Gençlerimiz bütün zorluklara rağmen direniş gösteriyor. Bizim de şehit ve yaralılarımız var, ancak Osmanlı ecdadımızdan bize yadigar kalan bu toprakları ve namusumuzu kanımızın son damlasına kadar düşmandan koruyacağız."

Türkmen komutanlardan Abu Fadıl (Ahmet Arnavut) da denize yakın olan bölgelere Rus gemilerinden yoğun füze saldırısı yapıldığını bildirdi.

Fadıl, "Günlerdir rejim askerleri Gımam'ı almak için saldırıyor. Amaçlarına ulaşamayınca Fırınlık, Acısu, Kılzıldağ'a saldırarak girmeye çalışıyorlar. Türkmen Dağı'na karadan girmek için Lübnan Hizbullahı, İran Şiaları ve havadan da Ruslar, rejim güçlerine destek veriyor. Türkmen Dağı denize 12 kilometre mesafede ve denizden de Rus gemileri tarafından füze atılıyor. Suriye ordusunda bu tür silahlar yok" şeklinde konuştu.

Suriye Ordusu, Muhaliflerin Kontrolündeki Türkmen Dağı\'na Girdi! Durum Vahim
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye Ordusu, Muhaliflerin Kontrolündeki Türkmen Dağı'na Girdi! Durum Vahim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (24)

  • Bozo: butun turknmenler gelecek burdaki soysuzlarda gidecek..ancak lafim kurt kardeslerime degil pkk kopeklerine 19 17 Yanıtla
  • Mardinli: Vur esad vur 17 8 Yanıtla
  • Benav: Süpersin esad,rusya,iran :) dün kürtleri yok etmek için silah stoklayan türkmenler şimdi kaçmaya başladı. 10 14 Yanıtla Ankaralı: Olum Türkmen Türk lan Türk ölür yine toprağını bırakmaz bir avuç Türk Rusya başta olmak üzere 10 tane devletle savaşıyor onlar kürt veya vatan haini olsalardı kacarlardi. Allah yar ve yardımcıları olsun ölürse şehit kalırsa gazı herbiri. 1 2
  • aaaaaaaqq: Bizde yedik türkmenmiş sultan murat tugayı nın sonu geldi demiyorsunuzda kuyruk sıkıştığında sivil halk turkmen gebersinler 17 4 Yanıtla
  • çarşambalı: Araplar için feryat figan olanlar Türkmenler için gıklarını çıkarmıyorlar.. 13 8 Yanıtla
  • ahmet: Silahlanin devlete karsi sonra bizi bomvaliyorlar diye aglayin. 7 13 Yanıtla
  • berxadan jiyane: türkmenleri türkiye kurtaramaz çünkü suriyeye girişleri yasak türk milliyetçileri yardım edebilir ama onlardada o yürek yok anca klavyede kabadayılık yaparlar ulan faydasızlar kobaneye binlerce kürt genci yardım için savaşmak için geçti sınır mayın tanımadan siz 600 değil 60 kişi toplanıp gidemessiniz yüreksizsiniz kürt düşmanısınız faşistsiniz..!! 14 5 Yanıtla
  • Zaza kentli darayenili: Hadi klavye delikanlıları gidin de kurtarın bakakım ne olacak sonunuz ırda kürtler olmasaydı şimdiye adana, hatay mardin Antep şimdi işitteydi 5 12 Yanıtla
  • can: recep ağa fıratın doğusu batısı diye kükrüyordun ne oldu gücün pyd yemi yetiyor işte rusya türkmenleri kovmaya başladı hadi bakalım erkekliğini görelim tırooooo 15 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement