Türkmenistan'da İthal Çimentoya Zam - Son Dakika
Ekonomi

Türkmenistan'da İthal Çimentoya Zam

Türkmenistan\'da İthal Çimentoya Zam

Türk inşaat şirketlerinin en çok iş aldıkları ülke olan Türkmenistan'da ithal çimentoya rekor düzeyde gümrük vergisi zammı geldi.

06.07.2013 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk inşaat şirketlerinin en çok iş aldıkları ülke olan Türkmenistan'da ithal çimentoya rekor düzeyde gümrük vergisi zammı geldi.

Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'un imzaladığı karara göre, 1 Ağustos 2013 itibaren ithal edilecek olan çimentoydan ton başına an az 200 dolar olmak üzere fiyatının iki katı gümrük vergisi alınacak.Kararın ülke çapında inşa edilen binalarda ve tesislerde Türkmen çimentosunun kullanımına teşvik amacıyla alındığı belirtildi.

Çimento ülkeye şu zamana kadar Özbekistan ve İran'dan  çimentonun tonu yaklaşık 70-80 dolara özel şirketler  tarafından ithal ediliyordu. Özel çimento fabrikalarının olmadığı Türkmenistan'da devlete ait 3 ayrı fabrikada yılda 3 milyon ton çimento üretilirken, bu fabrikaların tamamı Türk şirketleri tarafından inşa edildi. Aşkabat'a yaklaşık 70 km uzaklıktaki Baharlı ilçesinde inşa edilen fabrika Çalık Holdinge bağlı GAP İnşaat tarafından kurulurken, Balkan ve Lebap eyaletlerindeki çimento fabrikaları ise Polimeks İnşaat tarafından inşa edildi.

Ülkede üretilen çimentonun tonunun 80-100 dolar arasında değiştiği kaydedildi.Türk şirketlerinin en çok iş aldıkları ülke olan Türkmenistan'da  şu anda 30 milyar doların üzerinde inşaat projesi devam ederken, AA'ya açıklama yapan Türk inşaat şirketlerinin yetkilileri Türkmenistan'da üretilen çimentonun iç piyasadaki talebi karşılayacağını kaydetti. - Aşkabat

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkmenistan'da İthal Çimentoya Zam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement