Türkmenler, Kerkük Valiliği Taleplerinde Kararlı - Son Dakika
Güncel

Türkmenler, Kerkük Valiliği Taleplerinde Kararlı

- Türkmenler, Kerkük Valiliği taleplerinde kararlıERBİL - Kerkük Valiliği görevini üstlenmek konusunda Bağdat'a resmi talepte bulunan Türkmenler, bu konuda ısrarcı.

02.08.2018 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Türkmenler, Kerkük Valiliği taleplerinde kararlı

ERBİL - Kerkük Valiliği görevini üstlenmek konusunda Bağdat'a resmi talepte bulunan Türkmenler, bu konuda ısrarcı. Türkmen siyasetçiler ve vatandaşlar, Irak'ta bulunan 18 şehrin 15'inin Araplar, 3'ünün ise Kürtler tarafından yönetildiğini belirterek, Türkmenlerin hiçbir etnik grup arasında fark görmeyeceğini göstermek istediklerini ve valiliğin idaresinin kendilerine verilmesini istedi.

Irak'ta geçtiğimiz günlerde Bağdat hükümetine Kerkük Valiliği görevinin kendilerine verilmesi için resmi talepte bulunan Türkmenler, görevi alma konusunda ısrarcı. Diyalog yoluyla Kerkük Valiliğinin kendilerine verilmesini talep ettiklerini belirten Türkmenler, bu konuda kentteki diğer etnik gruplardan destek istedi. Irak'ın 18 şehrinin 15'inin yönetiminin Araplarda, 3'ünün de Kürtlerde olduğuna dikkat çeken Türkmenler, Kerkük'ün kendileri için önemli olduğunu ve isteklerinin kanunlar çerçevesinde olduğunu vurguladı.

"Diğer etnik gruplar destek vermeli"

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Parlamentosu Türkmen Milletvekili Aydın Maruf, Kerkük'ün kendileri için çok önemli bir şehir olduğunu ifade etti. Kerkük'ün tarih ve kültür itibariyle Türkmen şehri olduğunu anlatan Maruf, geçmişten bu yana kenti yönetenlerin Türkmenlere baskı oluşturduğunu ve adaletsizlik yaptığını vurguladı. Türkmenlerin haklı olarak valiliği talep ettiğini dile getiren Maruf, "Bunu da diyalog ve barış yoluyla talep ediyoruz. O yüzden diğer etnik grupların Türkmenlerin isteklerine destek vermeleri önemlidir" dedi.

"Valiliğin bize verilmesi gerekiyor"

Irak'ta 18 vilayet bulunduğunu, bunlardan 15'ini Arapların 3'ünü ise Kürtlerin yönettiğini kaydeden Maruf, "18 vilayet içerisinden Kerkük Valiliğin bize verilmesini istiyoruz. Bu çok önemli ve gereklidir. Bu isteğimiz kanunlar çerçevesindedir. Kerkük Türkmenler için ana merkezdir, kültür varlığımızdır. Türkmenlerin dışında diğer etnik grupların da yaşaması önemlidir. Irak'ta değişimin yaşanmasını üzerinden 14 sene geçti ve biz her zaman bu talebi dile getirdik. Ancak hiçbiri destek olmadı. Şuanda temennimiz diğer etnik grupların da bize desek vermesidir" diye konuştu.

"Kerkük Valiliği bizim için çok önemli"

Türkmen vatandaş Rihab Tofik, Kerkük Valiliğinin kendileri için çok önemli olduğun anlatarak, "Diğer etnik grupların idare ettiği valilikler var. Biz istiyoruz ki Kerkük'te bir Türkmen vali olsun. Bu hem bizim için hem de diğer halklar için daha iyi olur" ifadelerinde bulundu.

"Kerkük, Türmenlerin Kudüs'üdür"

Muhammed Aydın ise, Kerkük'ün Türkmeneli için önemli bir konum olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Kerkük Türkmenelinin başkenti, Türkmenlerin Kudüs'üdür. Nasıl Irak'ta 18 vilayette her etnik gruptan valiler varsa Kerkük Valiliğin de bize verilmesi Türkmenlerin hakkıdır. Valilik bize verilsin ki oradaki Türkmenlerin nasıl herkese iyi davrandığı, etnik gruplar arasında fark yapmadığı görülsün."

Türkmenler, Kerkük Valiliği Taleplerinde Kararlı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkmenler, Kerkük Valiliği Taleplerinde Kararlı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement