Türkök'ten Gelen İlik Can Aşısı Oldu - Son Dakika
Güncel

Türkök'ten Gelen İlik Can Aşısı Oldu

Antalya'da 1,5 yıl önce yakalandığı lösemi hastalığının son evresinde olan 47 yaşındaki Muhammet Demirel, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezinden (TÜRKÖK) gelen ilikle sağlık buldu.

31.03.2018 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da 1,5 yıl önce yakalandığı lösemi hastalığının son evresinde olan 47 yaşındaki Muhammet Demirel, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezinden (TÜRKÖK) gelen ilikle sağlık buldu.

Gazipaşa'da muz üreticiliği yapan evli ve 3 çocuk babası Demirel'in hayatı, sürekli halsizlik ve mide bulantısı şikayetiyle değişti.

Kontrol için gittiği hastanede lösemi teşhisi konulan Demirel'in sağlık durumu her geçen gün kötüye gitmeye başladı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi erişkin Hematoloji bölümünde tedaviye alınan Demirel'e hastalığının son evresinde olduğu ve yaşaması için acil ilik nakli olması gerektiği belirtildi. Demirel'in kardeşlerinden yapılan testlerde doku uyumunun bulunmaması üzerine TÜRKÖK'e başvuruldu.

TÜRKÖK'te yapılan taramalarda genç bir erkeğin iliğinin Demirel ile uyumlu olduğu belirlendi. İsmi açıklanmayan donörden alınan ilik, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Bölümünden Prof. Dr. Erdal Kurtoğlu ve Uzm. Dr. İlknur Nizam Özen tarafından Demirel'e başarıyla nakledildi.

Sonrasında kan değerleri hızla normale dönen Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyumlu ilik bulunduğunu öğrenince tarifsiz bir mutluluk yaşadığını söyledi.

Hastanede tedavisinin sürdüğünü ve köyüne sağlıklı dönme mutluluğunu yaşamak istediğini belirten Demirel, "Çocuklarım beni dört gözle bekliyorlar. Kendimi yeniden doğmuş gibi hayata yeniden başlanmış gibi hissediyorum. Onların karşısına sağlıklı bir şekilde çıkacağım. Halsizliğim yok. Her şey çok güzel gidiyor ve inşallah da böyle devam eder. Bana umut olan doktorlarıma ve ismini bilmediğim donörüme minnettarım." dedi.

"TÜRKÖK dışa bağımlılığı ortadan kaldırdı"

Prof. Dr. Erdal Kurtoğlu, hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu ve vücudunun normal olarak kan üretimine başladığını kaydetti.

TÜRKÖK'ün ulusal bir ilik bankası olduğunu anımsatan Kurtoğlu, şöyle konuştu:

"TÜRKÖK kurulmadan önce dünya ilik bankasına başvuruyorduk. Farklı ülkeler olduğu için prosedürlerde gecikmeler oluyordu. Her ülkenin de genetik havuzu birbirinden farklı. Türkiye'deki bir hastaya ülke içinden uygun ilik bulma olasılığı yabancı bir ülkeden ilik bulma olasılığına göre çok daha fazla. TÜRKÖK dışa bağımlılığı da ortadan kaldırdı. Bizi ciddi oranda rahatlattı."

Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde Türkiye'de 58 hastanenin bulunduğunu dile getiren Kurtoğlu, "Bu hastaneler içerisinde Ankara'dan sonra ilk defa bizim hastanemizde akraba dışı ilik nakli gerçekleştirildi. Bu nakiller devam edecek." dedi.

" Kızılay'a başvuran herkes donör olabilir"

Uzman doktor İlknur Nizam Özen ise ilik nakli olan hastaların kendilerini "Yeniden doğmuş, sıfırdan başlamış" gibi hissettiğini vurguladı.

Demirel'in milyonlarca insan içerisinde bir kişiyle genetik yapısının aynı olması dolayısıyla oldukça şanslı olduğunu belirten Özen, "Bu çok büyük bir mucize. Tedavinin ilk kısmını başarıyla tamamladık. Bundan sonra iliğin kalıcı olması hastamızı sağlıklı bir hayat sürmesini sağlayacak." dedi.

İnsanların çok kolay bir şekilde donör olabileceğine işaret eden Özen, "İlik nakli bekleyen kişiler için donör havuzumuzun geniş olması çok önemli. Kızılay'a başvurup 3 tüp kan vererek herkes donör olabilir. Belki hayatta yaptığımız en güzel şey o iliği vermek olacaktır." bilgisini verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkök'ten Gelen İlik Can Aşısı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement