TÜRKPA, Kazakistan'daki seçimleri şeffaf olarak değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

TÜRKPA, Kazakistan'daki seçimleri şeffaf olarak değerlendirdi

TÜRKPA, Kazakistan\'daki seçimleri şeffaf olarak değerlendirdi

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Seçim Gözlem Heyeti, Kazakistan'da gerçekleştirilen erken cumhurbaşkanlığı seçimlerini uluslararası standartlara uygun ve şeffaf olarak değerlendirdi.

21.11.2022 12:43  Güncelleme: 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Seçim Gözlem Heyeti, Kazakistan'da gerçekleştirilen erken cumhurbaşkanlığı seçimlerini uluslararası standartlara uygun ve şeffaf olarak değerlendirdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya başkanlığındaki TÜRKPA Seçim Gözlem Heyeti, seçim sonrası başkent Astana'da yerli ve yabancı basın mensuplarına brifing verdi.

Kaya, yaptığı açıklamada, TÜRKPA olarak 2010'dan bu yana Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye'de seçim ve referandum gözlem çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Bu kez Kazakistan'daki erken cumhurbaşkanlığı seçimlerini gözlemlediklerini belirten Kaya, "Heyetimiz, 20 Kasım seçim günü eş zamanlı olarak Almatı ve başkent Astana'da birçok sandık merkezini ziyaret ederek sandıkların kurulmasından oyların sayılmasına kadar her bir aşamada oylama sürecini gözlemlemiştir." ifadesini kullandı.

Kaya, haziran ayında ülkede yapılan referandum sonucu Anayasa'nın üçte birinin değiştirildiğini ve bu kapsamda cumhurbaşkanlığı görevinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılarak tek dönemle sınırlandırıldığını anımsattı.

Oylama sürecinde seçmenler, sandık yetkilileri ve yerel gözlemcilerden bilgi alma fırsatı bulduklarını dile getiren Kaya, "Seçimler, sakin bir ortamda geçti. Ziyaret edilen sandıklarda genel oy verme süreci olumlu olarak değerlendirildi." diye konuştu.

Kaya, seçimlere iştirak etme ve oy kullanmanın yönetime katılma yolunda önemli bir adım olduğunu ve Kazakistan halkınca benimsendiğini memnuniyetle gözlemlediklerinin altını çizerek, "TÜRKPA heyeti, Kazakistan seçimlerinin uluslararası standartlara uygun, şeffaf ve huzur ortamında gerçekleştiğini teyit eder." değerlendirmesini yaptı.

Bu vesileyle Cumhurbaşkanlığı görevine yeniden seçilen Kasım Cömert Tokayev'i tebrik eden Kaya, seçimlerin Kazakistan halkına hayırlı olmasını diledi.

TÜRKPA Seçim Gözlem Heyeti'nde Azerbaycan'dan Milli Meclis Milletvekili Vugar İskandarov, Kırgızistan'dan Jogorku Keneş Milletvekili Nurjigit Kadirbekov ve Türkiye'den TBMM milletvekilleri Recep Şeker, Şenel Yediyıldız, Yüksel Özkan, Ömer Fethi Gürer ve Yaşar Karadağ yer alıyor.

Kazakistan'da seçim komisyonunun ön sonuçlarına göre, görevdeki Cumhurbaşkanı Tokayev'in oyların yüzde 81,31'ini alarak seçimi yeniden kazandığı duyurulmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TÜRKPA, Kazakistan'daki seçimleri şeffaf olarak değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement