Türkpa Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler Komisyonu Kırgızistan'da Toplandı - Son Dakika
Güncel

Türkpa Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler Komisyonu Kırgızistan'da Toplandı

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler Komisyonu'nun altıncı toplantısı Kırgızistan Parlamentosunun ev sahipliğinde Bişkek'te yapıldı.

14.09.2018 23:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler Komisyonu'nun altıncı toplantısı Kırgızistan Parlamentosunun ev sahipliğinde Bişkek'te yapıldı.

TÜRKPA'nın dört komisyon çalışmasından biri olan Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler Komisyonu, Kırgızistan Ata-Meken Partisi Milletvekili Sadık Şer-Niyaz'ın başkanlığında toplandı.

Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler Komisyonu toplantısına, Türkiye'den AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Azerbaycan'dan Sevinç Güseinova, Kazakistan'dan Dinar Nuketayeva, Kırgızistan'dan Sadık Şer-Niyaz'ın yanı sıra ateşeler, film yapımcıları, ulusal film stüdyolarının temsilcileri, animatörler ve uzmanlar katıldı.

"Türk Kültür ve Mirasının Bir Parçası Olarak Sinema ve Animasyon Alanında Yasal Mevzuat" başlıklı Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler Komisyon toplantısında katılımcılar, TÜRKPA üyesi ülkelerde ulusal politikalar ışığında sinema ve animasyon tarihini, gösterimini ve dağıtımını ve bu sektördeki gelişmeleri aktardı.

"Sinema ile ortak Türk tarihini yaygınlaştırmalıyız"

Komisyon Başkanı Şer-Niyaz, yaptığı konuşmada, Türk dili konuşan ülkelerde sinema ve animasyonun gelişmesine büyük önem verdiklerini belirterek, "Sinema sadece kültürü yansıtmıyor. Sinema daha küçük yaştan her bir bireyi etkilemeye başlıyor. İnsanların gelişimine katkı sağlıyor. Sinema sosyal enstrüman olarak halkları birleştirebiliyor. Bunun için sinema ile ortak Türk tarihini yaygınlaştırmalıyız." dedi.

Şer-Niyaz, "Bizim ülkelerimizde çekilen filmler gösterime girerse herkes izler. İlgi yoğun olur. Kırgız yönetmenler film çekse, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan'dan oyuncular burada rol alsa bu, filmlerin tüm Türk dünyasında gösterileceği demektir. Bu anlamda parlamentolar ilk adımı atarak ilgili yasaları çıkarmalıdır. Ortak filmler çekilirse ABD'li yıldızlar olmaz. Kırgız, Türk, Kazak ve Azerbaycanlı yıldızları doğar." ifadesini kullandı.

AK Parti Manisa Milletvekili Canbey de sinemanın ticari bir pazar ve kültürlerarası bir anlam taşıdığını kaydederek, "Kendi filmlerini bütün dünyaya pazarlayabilen ülkeler hem büyük para kazanıyor hem de kültürlerini ve görüşlerini dünyaya ulaştırıyorlar. Bu anlamda bağımsız Türk devletleri olarak, bu alana eğilmemiz gerçekten çok önemli. TÜRKPA bu anlamda önemli bir temel atıyor." diye konuştu.

Canbey, Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler Komisyonu üyesi parlamenterler olarak, ortak filmlerin üretimi amacıyla ilgili yasaların hazırlanması için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.

Azerbaycan Milletvekili Güseinova ise sinema sektörünün gelişmesinde devletin önemini vurgulayarak, Türk dili konuşan ülkelerin Türkiye'deki sinema sektöründeki tecrübelerden yararlanması gerektiğini belirtti.

Guseinova, ortak sinema projeleriyle Türk dünyasının birbirini daha hızlı tanıtma fırsatını yakalayabileceğini dile getirdi.

Toplantıda, Türk Dili Konuşan Ülkelerde Film ve Animasyonların Gösterimi ve Dağıtımı ve ortak sinema fonu kurulumu hakkında tavsiye niteliği taşıyan taslak sonuç raporu hazırlandı.

Bu arada TÜRKPA'ya üye ülkeler Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında sinema ve animasyon alanında tecrübe kazanımı ve paylaşımını amaçlayan "Türk Dünyası Sinema Günleri" etkinliğinin galası da gerçekleştirildi.

Türkpa Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler Komisyonu Kırgızistan\'da Toplandı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkpa Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler Komisyonu Kırgızistan'da Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Canik Belediyesi, üniversiteyi kazanan öğrencilere burs desteği verecek
    17:03 Canik Belediyesi, üniversiteyi kazanan öğrencilere burs desteği verecek

    Samsun'da Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, üniversiteyi ilk kez kazanan öğrencilere burs desteği vereceklerini açıkladı. Sandıkçı, öğrencilerin belediyeye başvurması gerektiğini belirtirken, Canik Belediyesi'nin eğitime yönelik projelerle öğrencilerin eğitim hayatına katkıda bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, burs başvuru tarihleri ve detaylı bilgilere Canik Belediyesi sosyal medya hesaplarından ulaşılabileceği ifade edildi.

  • Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başlıyor
    17:03 Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başlıyor

    Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası, 27 ülkeden 108 sporcunun katılımıyla Antalya'da başlıyor. Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, organizasyonun Türkiye'de 7'nci, Antalya'da ise ilk kez düzenlendiğini belirtti. Vestel'in sponsorluğunda gerçekleştirilen organizasyonun Türk cimnastiğine büyük güç katacağı ifade edildi. Organizasyonun son günü 31 Mart'ta yapılacak.

  • Turgut Altınok, Antalya'daki 600 konut iddialarını yalanladı
    17:03 Turgut Altınok, Antalya'daki 600 konut iddialarını yalanladı

    Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok, Antalya'da 600 konutunun bulunmadığını belgeyle kanıtladı.

  • Van'da Çocuk Akademisi Hizmete Açıldı
    17:03 Van'da Çocuk Akademisi Hizmete Açıldı

    Van'ın İpekyolu Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Çocuk Akademisi' hizmete açıldı. Akademide çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılacak ve hayallerini gerçekleştirme imkanı sağlanacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ne eser ve hizmet diyeceğiz
    17:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ne eser ve hizmet diyeceğiz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin tercihini Cumhur İttifakı'ndan yana yapacağına inandığını ve yatırım ve kalkınma hamlelerini kesintiye uğratmadan sürdüreceklerini belirtti.

  • Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi
    17:01 Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi

    Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, merkezin hayırlı olmasını diledi ve sağlık alanında yapılan yatırımların devam edeceğini belirtti. Törene, Cumhur İttifakı'nın Yüreğir Belediye Başkan adayı Halil Nacar da katıldı.

  • Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı
    17:00 Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı

    Tokat'ın Pazar ilçesinde gerçekleştirilen tohum dağıtım töreninde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emre Kapar, törende konuşarak, tarımın geliştirilmesinde katkı sunan kurumlara ve tarım ailesine teşekkür etti. Dağıtıma Kaymakam Mehmet Miraç Demir, İlçe Tarım Kredi Müdürü Canan Kaymaz, Ziraat Odası Başkanı Murat Akın ve çiftçiler katıldı.

  • Ahlatcı Çorum FK, Ankara Keçiörengücü maçına en iyi oyunlarını ortaya koymak için çıkacak
    17:00 Ahlatcı Çorum FK, Ankara Keçiörengücü maçına en iyi oyunlarını ortaya koymak için çıkacak

    Ahlatcı Çorum FK'nin teknik direktörü Serkan Özbalta, Ankara Keçiörengücü maçında en iyi oyunlarını sergilemek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Özbalta, takımının play-off hattında merkezi bir konuma geldiğini ancak henüz bir şeyin garantilenmediğini vurguladı. Mücadeleci ve inatçı bir şekilde oynayacaklarını ifade eden Özbalta, taraftarların desteğiyle istedikleri sonucu almayı hedeflediklerini söyledi.

  • Jasmine Bebek İlanı: Güvensiz Ürünlerin Piyasaya Arzı Yasaklandı
    17:00 Jasmine Bebek İlanı: Güvensiz Ürünlerin Piyasaya Arzı Yasaklandı

    Bugünkü gazetelerde yer alan 'Kamuoyuna duyurulur' başlıklı ilanda, çocuklar için üretilen Jasmine bebeğin güvensiz olduğu tespit edilerek piyasaya arzının yasaklandığı belirtildi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimde, ürünün fitalatla ilgili mevzuatta belirtilen temel gerekleri sağlamadığı ortaya çıktı. Firma, ürünü satın alan müşterilerin iletişim bilgileri vasıtasıyla iade etmelerini istedi.

  • Gaziantep'te ihtiyaç sahibi ailelere destek için 'Bakkal Kart' uygulaması başladı
    16:59 Gaziantep'te ihtiyaç sahibi ailelere destek için 'Bakkal Kart' uygulaması başladı

    Gaziantep Valiliği, ihtiyaç sahibi ailelerin desteklenmesi amacıyla 'Bakkal Kart' uygulamasını başlattı. Sosyal destek kartlarıyla daha önce zincir marketlerde destek sağlanırken, bu uygulama ile küçük esnaf da destekleniyor. Valilik bütçesi ve hayırseverlerin yardımlarıyla genişletilen çalışmada, ihtiyaç sahiplerine kartlar ulaştırıldı. Proje, diğer illerden de yoğun ilgi görüyor ve hem vatandaşın hem de esnafın desteklenmesini sağlıyor.

  • Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşüm sözcüğüne hakaret ediyorlar
    16:59 Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşüm sözcüğüne hakaret ediyorlar

    CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Bursa'da kentsel dönüşümün yapılmadığını belirterek, kentsel dönüşümün planlar dahilinde yapılması gerektiğini söyledi.


Advertisement