Türkülerin hikayelerini müzikal olarak sahneye taşımak istiyor - Son Dakika
Güncel

Türkülerin hikayelerini müzikal olarak sahneye taşımak istiyor

Oyunbozan Atölyenin kurucusu ve sanat yönetmeni Yaşar Elmas, Türk tiyatrosu adına son dönemde yapılan çalışmaları sevindirici bulduğunu söyledi.

26.03.2021 13:55  Güncelleme: 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Oyunbozan Atölyenin kurucusu ve sanat yönetmeni Yaşar Elmas, Türk tiyatrosu adına son dönemde yapılan çalışmaları sevindirici bulduğunu söyledi.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü'ne ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Elmas, tiyatro çalışmalarına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Salgının görüldüğü günden bu yana sadece bir kez sahneye çıkabildiklerini ifade eden Elmas, bu süreçte hareket alanlarının daraldığını belirtti.

Elmas, hem Türkiye hem de dünya olarak zor bir dönemden geçildiğini, Kültür ve Turizm Bakanlığının salgın sürecinde iyi niyetle çalışarak projeler ürettiğini ve dijital oyunlara destek verdiğini hatırlattı.

Bakanlığın desteğiyle "Sarıkamış Beyaz Hüzün" adlı oyunu Kayseri'de sahneleme imkanı bulduklarını aktaran ve Türkiye'nin 81 şehrinde bu oyunu sahnelemek istediklerini dile getiren Elmas, "Hatta gönül coğrafyamız diye tabir ettiğimiz yerlerde de oynamak istiyoruz. Çünkü bilirsiniz Sarıkamış, bu ülkenin çok büyük dramatik hikayelerinden birisidir. Geçen yıl biz Kosova'ya ve Kuzey Makedonya'ya gitmiştik. Orada oynadık ve inanılmaz tepkiler aldık." ifadelerini kullandı.

"İnsanlar tiyatro izlemek için salonlara gitmeye devam edecek"

Yaşar Elmas, Türk tiyatrosu adına son dönemde yapılan çalışmaların sevindirici olduğunu kaydederek, "Devlet Tiyatrolarına baktığım zaman son 2 yıldır inanılmaz güzel işler yapıyor. Ben yerli bir adamım ve oradan bakıyorum. Benim perspektifim, bakış açım bu. Devlet Tiyatroları, Dede Korkut masallarını yapıyor. Hezarfen Ahmed'in hayatını ya da Filistinli bir yazarın bir kahramanın hikayesini sahneye taşıyor." diye konuştu.

Klasik deyimle tiyatronun, insanı insana, insanlığa anlatma sanatı olduğunu vurgulayan Elmas, bu süreçten sonra da insanların tiyatro izlemek için salonlara gitmeye devam edeceğini düşündüğünü söyledi.

Çevrim içi tiyatro gösterimlerinin çok fazla verimli olmadığını, buna rağmen bazı tekniklerin değişebileceğini dile getiren Elmas, şu bilgileri verdi:

"Mesela hologram dediğimiz dekorlar var. Bunlar değişecek. Sinemanın imkanları var, bunlar tiyatroya uyarlanacak. Ben gelecekte böyle çok daha cazip, insanı sahneye çeken özel işlerin olacağını düşünüyorum. Günümüzde iş yapan projelere bakın, sahne sanatları ya da ekran anlamında, çoğu tiyatro kökenlidir. Yani tiyatro eğitimi almış insanların bu işlerde seyirciyi daha iyi yakalayabildiğini görüyorum. Tiyatro aslında her şeyi besliyor."

Elmas, tiyatro alanında kendini geliştirmek isteyen gençlerin eğitim almalarının yanı sıra usta-çırak ilişkisinin de önemli olduğunu, geçici bir hevesle tiyatroya girmemeleri ve zorlukları göze alabilmeleri gerektiğini söyledi.

"Türkülerin hikayelerini, sahnede müzikal bir bakışla anlatmak istiyoruz"

"32 yıldır bu toprakların hikayelerini anlatmaya çalışıyoruz." diyen Elmas, sahnelemeyi düşündüğü çok sayıda oyun olduğunu belirterek, "Çünkü bu toprakların çok hikayesi var. Aslında muhteşem bir kültür üzerindeyiz. O kadar büyük bir zenginlik var ki." değerlendirmesinde bulundu.

Türkü hikayeleriyle ilgili müzikal bir formatta hazırladıkları "Türk'ü Söyler Türküler" adlı oyunlarına da değinen Yaşar Elmas, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Yemen'den gelip Sarıkamış'ta şehit olan ya da Balkanlar'dan gelip bir gömlekle yine Sarıkamış'ta donarak şehit olmuş insanların hikayeleri yani türküleri 'Drama Köprüsü' de 'Uyan Sunam Uyan' da var bu işin içinde. Zaten türkülerin hikayeleri bizi besleyecektir diye düşünüyorum. Sadece müzikal anlamda dinlemek değil. Yani bu toprakların türküleri de çok güzel. Ama o türkülerin hikayelerini de biz sahnede müzikal bir bakışla anlatmak istiyoruz. Öyle bir hayalimiz var. Senaryosu bitti gibi, inşallah bu salgın süreci de biterse öyle bir hayalimiz var. Anlatmak istediğimiz çok hikayemiz var."

Bu toprakların hikayelerinin anlatılması gerektiğinin altını çizen Elmas, "Bunun seyircide karşılık bulacağını da biliyorum. Söyleyeceğimiz güzel şeylerin kesinlikle bir karşılığı olacaktır. Bu, türkü, hikaye, şiir, tiyatro, sinema, şarkı olur, fark etmez. Yani bu topraklarda inanılmaz hikayeler var ve ben kendimce anlatmaya çalışıyorum. Umarım başkaları da bunu görür ve güzel günler için güzel hikayeler biriktiririz." ifadelerini sözlerine ekledi.

Türkülerin hikayelerini müzikal olarak sahneye taşımak istiyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkülerin hikayelerini müzikal olarak sahneye taşımak istiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi
    21:38 CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı ve vatandaşlara seslendi. Özel, oy kullanmaya kadar herkesin komşularına, müşterilerine, öğrencilerine, arkadaşlarına ulaşarak CHP'ye destek vermelerini istedi.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği
    21:36 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'un Sungurlu ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, 31 Mart yerel seçimlerinin Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği olduğunu belirtti. Işıkhan, AK Parti'nin halka hizmet ettiğini ve bu gücü milletten aldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin dünya standartlarının üzerine çıkacak bir belediyecilik anlayışıyla şehirlerini geliştireceklerini söyledi.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı
    21:27 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile birlikte Hatay'a gitti. Bakan Güler, 8'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulunduktan sonra Hatay Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı'dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor
    21:25 DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Meral Danış Beştaş, Bağcılar ve Kadıköy'de seçim çalışmalarına devam etti. Beştaş, Bağcılar'da cemevi ziyareti yaparak bilgi aldı ve her kesimle buluşmaya önem verdiklerini vurguladı. Ardından Kadıköy'de partisinin seçim standındaki kadınlarla görüşen Beştaş, kalabalığa hitap ederek kendisi için oy istedi.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.


Advertisement