TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri yapıldı - Son Dakika
Güncel

TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri yapıldı

TÜSİAD ve Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği işbirliği ile Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri'nin yedincisi Hugo Boss Tekstil Sanayi İNEX Center'de gerçekleştirildi.

11.10.2019 13:53  Güncelleme: 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üretimin dijitalleşmesi başlıklı toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, Sanayide dijital dönüşüm olgusu, üretimde verimlilik, maliyetlerde kontrol ve hız kazandıracak çeşitli teknolojilerle hayat standardımızı yükseltecek üretken büyüme anlamına geldiğini söyledi. Sivri, bu anlayışla, bugün sanayinin dijital dönüşümünün tedarik zincirinin tüm aşamalarına entegre edilmesi için nelere gereksinim duyulduğunun ve etkilerinin tartışılması gerektiğini anlattı. Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin rekabet gücünün korunması ile artırılmasını öncelikli konularımız arasında gördüklerin vurgulayan Başkan Sivri, "Yeni üretim teknikleri ve bu tekniklerin değer zincirinde tetikleyeceği dönüşüm, ülkemizin üretim döngüsünü yüksek katma değere evirme potansiyelini barındırıyor. Bu doğrultuda Türkiye için dijital dönüşümün öncü ekonomileri arasında yer almak kaçınılmaz bir önemdedir. Zira, inovasyon ile icat ettiğiniz yeni buluşların, patentlerin bir yandan da arkasına güçlü bir sanayi altyapısını alarak üretime dönüşmesi, ekonomik sisteme dahil edilmesi gerekiyor. Dünyada yer edinmiş, kabul görmüş, ekonomik katkısı arttırılmış, patent ve inovasyonlara ihtiyacımız var" diye konuştu.

Akıllı fabrika yazılımları daha fazla üretilmeli

Teknoparkların, AR-GEve Tasarım Merkezlerinin de bu kapsamda sanayi-üniversite iş birliğinin önemli modelleri olarak dijital dönüşümde kilit rolleri olması gerektiğine inandığını belirten Sivri, "Teknoparkların bünyesinde özel sektör temsilcilerinin muhakkak yer alması gerekiyor. Sektörel paydaşlar, sivil toplum kuruluşları ve kamunun ortak hareket etmesiyle kapsayıcı bir modeli yaratmalıyız" dedi.

Dijital dönüşüm farklılaşmak için yapılmalı

TÜSİAD Sanayide Dönüşüm Çalışma Grubu Başkanı Oğuzhan Öztürk ise yaptığı konuşmada, dijital teknolojilerin büyük bir hızla gelişip değiştiğini vurguladı. Öztürk, "Dijital dönüşüme ayak uydurabilmek için tüm aktörlerin sürdürülebilir bir inovasyon ekosistemi oluşturma konusunda kolları sıvaması gerekiyor. Bu anlayışla, değer zincirinin bütününü hedef alan topyekun ve sağlıklı bir dönüşümü mümkün kılacak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde dijital dönüşüm alanındaki çalışmalara katkıyı bir misyon olarak görüyor ve her geçen gün daha ileriye taşıma hedefiyle hareket ediyoruz. Bu anlayışla, değer zincirinin bütününü hedef alan topyekun ve sağlıklı bir dönüşümü mümkün kılacak çalışmaları gerçekleştiriyoruz" dedi.

Öztürk, bunların yanında dijital dönüşüm sürecinde yetkin iş gücüne erişim zorluğu olduğunu belirterek, ücretlerin ve lisans maliyetlerinin yükseldiğini kaydetti. Öztürk, "Dijital dönüşümü maliyet içinse yapmayın diyoruz, müşteriye değer veriyorsanız piyasada nasıl farklılaşabilirim diyorsanız yapın diyoruz" ifadelerini kullandı.

İyi uygulama örnekleri ortaya konulmalı

TÜSİAD SD2 Görev Gücü Başkanı Perihan İnci ise sanayide dijital dönüşüm temalı ilk kapsamlı programın amaçlarının teknoloji kullanıcı ve tedarikçi ekosistemin güçlendirilmesi ve teknoloji kullanıcısının ihtiyacına çözüm bulunması olduğunu söyledi. Ayrıca KOBİ'lerin teknoloji üretiminin desteklenmesi ve yereldeki teknoloji tedarikçi ağı ve yetkinliğinin tanıtılmasının yanı sıra iyi uygulama örneklerinin de ortaya konmasının da amaçları arasında yer aldığını söyledi.

Lojistik dijitalleşti

Hugo Boss Tekstil Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Nurgül Şahin ise yaptığı konuşmada 300 kişi ile başladıkları üretim yolculuğunda 4 bin kişiye ulaştıklarını belirtti. İhracatta önemli rakamlara ulaştıklarını açıklayan Şahin, Üretim becerileri teknik bilgi, inovasyon alanlarında da gurubumuzun önemli bir kaynağa sahip olduğunu düşündüklerini söyledi.

Hugo Boss Tekstil Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Arif Kaya da dijital dönüşüme 2015 yılında başladıklarını ve tüm lojistik üretim süreçlerini dijital platforma taşıdıklarını söyledi. Ardından da otomasyon ve yapay zeka uygulamalarının geldiğini açıklayan Kaya, "Dijital platformda elde ettiğimiz çok değerli bilgileri sadece bünyemizde tutmadık. Bünyemizde bulunan danışmanlık grubuyla Hugo Boss'a üretim yapan tüm diğer şirketlere şimdiye kadar bu çok değerli bilgi ve tecrübelerimizi aktardık ve bundan sonrada aktarmaya devam edeceğiz" dedi.

Toplantıda ayrıca Vestel Dijital Dönüşüm Müdürü Emre Mestandoğan, EST Enerji İş Geliştirme Müdürü Doç. Dr. Aysın Yeltekin, Arçelik Akıllı Üretim Sistemleri ve Robotik Yöneticisi Ömer Faruk Özer, MET İleri Teknoloji Sistemleri Genel Müdürü Murat Merdin, Maxion İnci Jant Sanayi Fabrika Müdürü Ali Altınkaya, Bosch Endüstri 4.0 Projeleri Direktörü Murat Kurtlar, Gürmen Grup Üretim Direktörü Metin Baran Saltık, Hugo Boss Solutions Yöneticisi Döndü Ünal Haktar sunumlarını gerçekleştird

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.


Advertisement