Tüsiad Stem Projesi - Son Dakika
Ekonomi

Tüsiad Stem Projesi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Türkiye'de her geçen gün STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) eğitimi alanındaki çalışmaların sayısının arttığını belirterek, "Bu alanda iyi örneklerin sayısını arttırmakla birlikte kapsayıcılığını...

13.06.2017 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Türkiye'de her geçen gün STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) eğitimi alanındaki çalışmaların sayısının arttığını belirterek, "Bu alanda iyi örneklerin sayısını arttırmakla birlikte kapsayıcılığını da geliştirmemiz gerekiyor." dedi.

Bilecik, TÜSİAD STEM Projesi'nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Sanayi 4.0 ve dijital dönüşümün etkileri ile finanstan sağlığa, enerjiden gıdaya tüm sektörlerde değişimin ayak seslerinin duyulduğunu belirtti.

İnternet ve mobil dünyanın içinde doğup büyüyen, geleneksel e-postayı neredeyse kullanmayan muazzam yeni bir kuşağa sahip olunduğunu ifade eden Bilecik, şunları kaydetti:

"Her türlü hizmeti bulut tabanlı servislerden ve mobil cihazlardan alıp rahatlıkla kullanan bu yeni bir kuşağın iş hayatına katılmaya başladığı günümüzde, iş yapma biçimleri de hızla değişiyor. Böylece yine şahane bir problemimiz başlıyor. Çünkü onların istekleri, bakışları farklı, onları anlamak için de bize fazlasıyla çaba düşüyor. Yeni iş yapma kültürlerine geçiş yaşadığımız bu dönemde mevcut endüstriler baştan aşağı yeniden tanımlanırken, daha önce var olmayan yepyeni endüstriler doğuyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun bir çalışmasında, nesnelerin interneti, ileri üretim teknolojileri, 3 boyutlu baskı ve yeni enerji kaynakları endüstrilerinin iş yapma biçimlerinde değişimin şimdiden başladığına işaret ediliyor. Aynı çalışmada uzak değil, sadece 3 yıl içinde ise ileri robotik ve otonom ulaşım, yapay zeka, biyoteknoloji ve genomiksin etkisini daha yakından yaşayacağımız öngörülüyor. Hatta günlük hayatımıza fazlasıyla girmeye başladı."

Bilecik, dijitalleşme ile her şeyin olağanüstü bir hızla değiştiği dünyada sosyal ve teknolojik gelişmelere paralel olarak mesleklerin de değiştiğine dikkati çekerek, yakın gelecekte bazı meslek ve iş alanlarının ortadan kalkması, bazılarının ise değişime uğraması beklenirken yeni meslek alanlarının ortaya çıkmasının da bir gerçek olduğunu söyledi.

Gençlerin klasik, bilinen mesleklerin dışında çoğunluğun ilk duyduğunda ne olduğunu dahi anlamadığı yeni meslek tercihlerinde bulunduğunu vurgulayan Bilecik, "Bu yeni mesleklerin, yepyeni donanım ve beceriler gerektirdiği ise inkar edilemez bir gerçek. Yine Dünya Ekonomik Forumu'nun bir çalışmasına göre, 2015 ile karşılaştırıldığında Türkiye'de iş hayatı için gerekli görülen temel becerilerin yüzde 41'i 2020 itibarıyla değişmiş olacak." diye konuştu.

- "Hızlı koşanlardan olmak için kamu, iş dünyası ve eğitim paydaşlarına görevler düşüyor"

Bilecik, dünyada baş döndürücü bir değişim yaşandığına işaret ederek, "Küresel rekabet ve teknolojik gelişmeler karşısında, iş dünyasında inovasyon ve yaratıcılık kavramları eskisinden çok daha yaşamsal bir önem kazanıyor. Rekabetin önüne geçmenin ve fark yaratmanın yolu her zaman inovasyondan geçer. Yaratıcı ve yenilikçi insan kaynakları gücüne sahip ülkeler bu değişim sürecinde daima bir adım ileride olacaktır." dedi.

Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu anımsatan Bilecik, "Bu belki de sayabileceğimiz birçok avantajın belki de en önemli noktalarından biri ama aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir avantaj. Eğitim sistemimizdeki yaklaşık 18 milyon öğrencimiz, sayıca pek çok ülke nüfusunu aşan muazzam bir değer. İnsan kaynağımızı en iyi şekilde eğitmek, ülkemizi rekabette bir adım ileri taşıyacak en büyük gücümüz olacak." şeklinde konuştu.

Bilecik, eğitim sisteminin çocukları ve gençleri geleceğe en iyi şekilde hazırlaması için onlara analitik, yaratıcı, yenilikçi, eleştirel ve disiplinler arası düşünme, problem çözme, iletişim, iş birliği başta olmak üzere, 21. yüzyıl becerilerini kazandırmasının vazgeçilmez önemde olduğunu aktararak, STEM eğitiminin, gençlere bu becerilerin kazandırılmasını sağlayan bir eğitim yaklaşımı olarak ön plana çıktığını kaydetti.

Uzun yıllardır TÜSİAD olarak eğitimin kalkınmanın en temel unsuru olduğunu her fırsatta vurguladıklarını belirten Bilecik, sözlerine şöyle devam etti:

"Eğitimde STEM yaklaşımı ve ekonomide STEM iş gücü, ülkemizin gelişmesinde kritik öneme sahiptir. Çünkü STEM eğitimi ve iş gücü, bilgi ekonomisi, dijital ekonomi, Sanayi 4.0 kavramlarının olmazsa olmazı, adeta bel kemiğidir. Nitekim bugün tanıtımı yapılacak olan ve PwC Türkiye tarafından hazırlanan '2023'e Doğru Türkiye'de STEM Görünümü' raporu da gelecek vizyonuyla ülkemizde STEM istihdam gereksinimine dikkat çekiyor. Teknolojiyle bütünleşmiş bir dünyada hızlı koşanlardan olmak için kamu, iş dünyası ve eğitim paydaşlarına önemli görevler düşüyor. Bu yılın ilk günlerinde açıklanan taslak müfredatlarda 21. yüzyıl becerilerine ve STEM yaklaşımına yer verilmesi önemli bir adım oldu. Ülkemizde her geçen gün STEM eğitimi alanındaki çalışmaların sayısı artıyor. Bu alanda iyi örneklerin sayısını arttırmakla birlikte kapsayıcılığını da geliştirmemiz gerekiyor. TÜSİAD olarak, STEM yaklaşımının eğitim politikalarımızda önceliklendirilmesi ve okul öncesinden yükseköğrenime kadar eğitimin tüm kademelerinde hayata geçirilmesinin gerekliliğine kuvvetle inanıyoruz."

Bilecik, bir yandan daha fazla sayıda ve yüksek nitelikte Ar-Ge uzmanı, mühendis ve bilim insanı yetiştirilmesi, diğer yandan, STEM insan gücünü Türkiye'de tutabilmek ve bu gençlerin ülkeye katkısını en yüksek seviyeye çıkarmak için eğitim kurumları ve iş dünyası olarak onlara en uygun ortamın da sağlanabilmesi gerektiğini anlattı.

- "STEM konusunda atılacak adımların ulusal politika düzeyinde ele alınması önemli"

Bilecik, Türkiye'nin STEM alanında, daha fazla sayıda gencin dünyayı değiştiren buluşlara ve yeniliklere imza atmasının sağlanabilmesi gerektiğini ifade ederek, STEM konusunda atılacak adımların ulusal politika düzeyinde ele alınması bu nedenle son derece önemlidir. Eylem planlarında kamu, eğitim ve iş dünyasının iş birliği ile daha hızlı ilerleme kaydedebiliriz." dedi.

Bilgi ve inovasyon üzerinde şekillenecek olan geleceğin ekonomisi için "Önceliğimiz STEM'dir" dediklerini aktaran Bilecik, "Eğitim ve iş dünyası arasında STEM iş birliklerini güçlendirmeye devam edeceğiz. Her zaman olduğu gibi bugün de iş dünyası olarak yenilikçi, araştırmacı ve sorgulayan bireylerin topluma kazandırılması için her türlü katkıda bulunmaya hazırız." diye konuştu.

Bilecik, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde STEM farkındalığının artmasına çok değerli ve önemli katkılar sağlayacaklarına inandığını dile getirdi.

- "Unutmayalım ki terör hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır"

Batman'ın Kozluk ilçesinde Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik terör saldırısında 22 yaşındaki müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın'ın şehit olmasını anımsatan Bilecik, şunları aktardı:

"Batman'da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybeden gencecik, pırıl pırıl öğretmenimiz Şenay Aybüke Yalçın'a Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileklerimi sunuyorum. Mekanı cennet olsun. Bir kez daha ülkemizin huzur ve güvenliğine kasteden hain terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Unutmayalım ki terör hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır. Türkiye'mizde yaşayan 80 milyon, birlik, beraberlik ve kardeşliğinden asla taviz vermeyecektir."

TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi ve Dijital Ekonomi Yuvarlak Masası Lideri Esin Güral Argat ise STEM eğitiminde fen, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerinin birbirinden bağımlı, bütünleşik şekilde ele alındığını, bu kavrama daha sonra üretime ve yaratıcılığa etkisi dolayısıyla sanatın da eklendiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından TÜSİAD STEM Projesinin sunumuna geçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüsiad Stem Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement