Tüsiad Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Tüsiad Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı

Başbakan Binali Yıldırım, "2017 yılı için planladığımız ihracat rakamının üzerinde bir gerçekleşmeyi sağlayacağız. Neden oldu?

07.12.2017 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, "2017 yılı için planladığımız ihracat rakamının üzerinde bir gerçekleşmeyi sağlayacağız. Neden oldu? Çünkü ihracatçı sayısını artırdık. 2002 yılında Türkiye'de 31 bin 731 firma ihracat yaparken 2016 yılında bu sayı 66 bin 951 çıktı. Türkiye ihracatı öğreniyor." dedi.

Yıldırım, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, küresel ekonomide eksen kayması yaşandığını belirtti.

Milli gelirlerine göre en gelişmiş 7 ülkenin 1995'te ürettiği milli gelirin, gelişmekte olan 7 ülkeye göre iki kat fazla olduğunu bildiren Yıldırım, önceki yıl bu oranın eşitlendiğini söyledi.

Yıldırım, 2040 için öngörünün gelişmiş 7 ülkenin gelirinin, gelişmekte olan 7 ülkenin gelirinin yarısına düşeceği yönünde olduğunu aktararak, "Bu ne anlama geliyor? Yeni adaylar var. Çin, Hindistan, Rusya, Meksika, hatta Türkiye. Gelecek bu bölgelerde." diye konuştu.

Bazılarının "Neden bu kadar büyük havalimanları yapıyorsunuz?" sorusunu yönelttiğini hatırlatan Yıldırım, 1970'li yılların başında havacılığın merkezinin ABD olduğunu, merkezin 1980'li yıllarda Avrupa'nın batısına geldiğini ifade etti.

Havacılığın merkezinin 1990'lı yıllarda Orta Avrupa olduğuna dikkati çeken Yıldırım, 2000'li yıllardan itibaren merkezin Avrupa'yla Asya'nın birleştiği İstanbul olduğuna işaret etti.

"Türkiye kilit ülke"

Binali Yıldırım, 2002'de 1 milyona bile ulaşmayan transit yolcu sayısının bugün 40 milyon olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Biz gelecek on yıllarda Türkiye'yi bir 'hub' haline getiriyoruz. Kuzeyden güneye, doğudan batıya, batıdan doğuya bütün hareketler Türkiye üzerinden olacak. Zenginlik noktaları artık batıdan doğuya doğru gitmeye başladı. Eskiden, bu yüzyılın başında tersi vardı. Şimdi tersine göç başlıyor. Batı ilerlemesi yavaşladı, hatta gerilemeye başladı. Doğu, Uzak Doğu, Ortadoğu, Orta Asya büyümeye, gelişmeye, zenginleşmeye başladı. Dolayısıyla her iki halde de Türkiye kilit bir ülke. Avrupa'yla Asya'nın arasında bulunan, Avrasya coğrafyasında ama yıllardan beri hep batıya yüzünü dönmüş, batıyla entegrasyonu önemsemiş aynı zaman Asya coğrafyasını da ihmal etmemiş bir ülkeden bahsediyoruz."

Güney Kore'ye yaptığı ziyareti anımsatan Yıldırım, Türkiye hakkında söylenenleri anlattı.

Dışarıdan bakanların, "Biz Türkiye'ye daha çok yatırım yapmak istiyoruz." dediğini aktaran Başbakan Yıldırım, Türkiye'de yatırım yapan Kore firmalarının üretimlerinin yüzde 70'inin ihraç edildiğini söyledi.

Önemli olanın sorunları çözecek iradenin varlığı olduğunu vurgulayan Yıldırım, 1990-2000 yılları arasında dünyada küresel krizin olmadığını ancak siyasi irade eksikliğinden dolayı Türkiye'de kriz yaşandığının altını çizdi.

"Türkiye ihracatı öğreniyor"

Söz konusu yıllarda dünyanın büyüdüğüne, Türkiye'nin küçüldüğüne işaret eden Yıldırım, büyümenin yüzde 3'ün altında kaldığını dile getirdi.

Yıldırım, 2000'li yıllarda küresel kriz olduğunu ama Türkiye'nin büyümeye devam ettiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracatımız artmaya devam ediyor. İlk 11 ayında bu yılın yüzde 10,4 artış sağlamışız. Bir önceki aydaki ihracat artışımız yüzde 15 buçuğu geçmiş. 2017 yılı için planladığımız ihracat rakamının üzerinde bir gerçekleşmeyi sağlayacağız. Neden oldu? Çünkü ihracatçı sayısını artırdık. 2002 yılında Türkiye'de 31 bin 731 firma ihracat yaparken 2016 yılında bu sayı 66 bin 951 çıktı. Türkiye ihracatı öğreniyor."

İstihdamda da tüm olumsuz şartlara rağmen, bu senenin ağustos ayı sonuna kadar 1 yıl içerisinde 1 milyon 350 bin istihdam sağladıklarını anlatan Yıldırım, "Son 10 yıl içerisinde OECD ülkeleri içerisinde en fazla istihdam sağlayan ülke Türkiye. Bunu sizlerle, özel sektörle ve iş alemimizle yaptık. Biz ne yaptık? Biz sizin önünüzdeki engelleri kaldırmak için alınması gereken kararları aldık." ifadelerini kullandı.

Bu konuda geç kalınmış ya da eksik kalmış konuların olabileceğini belirten Yıldırım, normal şartlardan geçmediklerini, olağanüstü şartların devam ettiğini vurguladı. Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Düşünün ki bir örgüt yıllardan beri ülkenin bütün alanlarına yerleşmiş, sızmış. Yargıya, orduya, polise, bürokrasiye sızmış, iş alemine, medyaya sivil toplum örgütlerine yerleşmiş. O hale gelmiş ki 'Tamam ben yeterli güce eriştim, bu iktidarı al aşağı ederim, yönetimi ele alırım.' Bu noktaya gelmiş. Türkiye tekrar ediyorum hiçbir ülkenin başaramayacağı bir işi başardı. Silaha, tanka ve topa karşı göğsünü siper ederek bir darbeyi önledi. Türkiye, dünya siyasi tarihine altın harflerle yazılacak bir işi başardı."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tüsiad Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    00:23 Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan Fatih Sanayi Sitesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangının nedeni henüz belirlenemezken, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İş yerinin kepengi kesilerek müdahale edilen yangın, maddi hasara neden oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı
    00:21 Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı

    Burdur'un merkeze bağlı Çendik köyü yakınındaki çeşmeden su dolduran A.D. ile kimliği belirlenemeyen bir kişi arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada bıçakla yaralanan A.D, yakınları tarafından Burdur Devlet Hastanesine götürüldü. Hayati tehlikesi bulunan A.D, Isparta Şehir Hastanesine sevk edildi. Jandarma ekipleri, A.D'yi yaralayan kişiyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    00:18 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.


Advertisement