Tüsiad Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı, Yeni Anayasa Raporunu Açıkladı - Son Dakika
Güncel

Tüsiad Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı, Yeni Anayasa Raporunu Açıkladı

Dha İstanbul- Tüsiad Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı, Yeni Anayasa Raporunu Açıkladı...

22.03.2011 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DHA İSTANBUL- TÜSİAD YÜKSEK İSTİŞARE KONSEYİ TOPLANTISI, YENİ ANAYASA RAPORUNU AÇIKLADI...

 

TÜSİAD'ın yeni anayasa önerisiyle ilgili gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantıları başladı. Toplantıya Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Prof. Dr. Ergun Özbudun, Yrd. Doç. Dr. Abdullah Sezer, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı,Prof. Dr. Sibel İnceoğlu, Prof. Dr. Serap Yazıcı, Dr. Hasan Ersel, İlter Türkmen,Prof. Dr. Mithat Sancar, Doç. Dr. Sultan Uzeltürk, Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, Dr. Müge Ayan Ceyhan, Ümit Fırat, Fikret Toksöz, Dr. Tarık Ziya Ekinci, Prof. Dr. Mehmet Salih Yıldırım, Prof. Dr. İştar Gözaydın, Prof. Dr. Arus Yumul, Prof. Dr. Nur Vergin, Av. Kazım Genç ve İvo Molinas katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, laikliğin evrensel anlamına uygun bir biçimde yeniden tanımlanması gerektiğini belirtti. " Türkiye'deki laiklik anlayışı devlete adeta toplumu laikleştirme misyonu yükleyen dinin görünürlülüğünü sadece bireyin vicdanına, evlere ya da mabetlere hapsetmeye çalışan adeta pozitivist bir ideoloji niteliğindedir." diyen Özbudun, "Bu anayasa yasakçıdır, devletçidir, otoriterdir ve vesayetçidir. Yeni anayasa devlet değil birey eksenli, özgürlükçü, sivil, demokratik, insan haklarına saygılı, evrensel demokratik normlara uygun bir anayasa olmalı" şeklinde konuştu.

Seçim barajının düşürülmesinin kısa vadede mümkün olmadığını ifade eden Özbudun, "Kısa süre içerisinde böyle bir radikal seçim mevzuatı değişikliği gerçekleşemeyecek. Gerçekleşmesini arzu ederdik. Siyasi irade isterse yapılabilir. Burada uzlaşma çabası gösterilebilir. Bu komisyona belirli bir süre verilmeli mutlaka oy birliği şartı aranmamalıdır."dedi

Laikliğin yeni anayasada yeniden tanımlanması gerektiğini söyleyen Özbudun,

"Evrensel anlamda laiklik, devletin, bütün dinler ve inanç grupları arasında tarafsız ve eşit mesafede olduğu, birini diğerleri aleyhine kayırmadığı, belli bir inanç sistemini devletin iktidarını ve kaynaklarını kullanarak topluma benimsetmeye çalışmadığı bir sistemdir" diye konuştu. Zorunlu din dersinin kaldırılmasını isteyen Özbudun, "Burada önemli bir konu 1982 Anayasası ile getirilmiş zorunlu din eğitimi. Laik bir devlette zorunlu bir din eğitimi olmaması gerekir. Devlet okullarında din eğitimi, kişilerin isteklerine bağlı bir hale getirilmelidir. Devlet dışında din eğitimi sivil toplum kuruluşlarınca verilebilmeli" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tüsiad Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı, Yeni Anayasa Raporunu Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement