Tuz Tüketimini 5 Adımda Azaltın - Son Dakika
Sağlık

Tuz Tüketimini 5 Adımda Azaltın

Tuz Tüketimini 5 Adımda Azaltın

Memorial Antalya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, 14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası öncesinde, doğru tuz tüketimi hakkında bilgi verdi.

12.03.2018 10:43  Güncelleme: 10:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vücut, sodyum ve klor elementlerinden oluşan tuza belirli ölçülerde ihtiyaç duyuyor. Ancak fazla tuz tüketiminin, en az sigara kadar zararlı olduğu biliniyor. Yemeklere lezzet kattığı düşünülen tuz, pek çok önemli hastalığa zemin hazırlayabiliyor. Günlük beslenme düzeninde tuzu bir gram kadar azaltmak; felçten % 5, kalp krizinden ise %3 oranında korunmak anlamına geliyor.

GÜNLÜK İHTİYACIN 3 KATINDAN FAZLA TUZ TÜKETİLİYOR

Günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı 5 gr iken, ülkemizde kişi başına 18 gram tüketilmektedir. Tuz tüketimi öncelikle tansiyonu yükseltir, damarlardaki basıncı artırır. Tansiyon yüksekliği de böbreklere, aynı zamanda böbreğin yapısına zarar verir. Böbrekler, vücudun tuz ve su dengesini ayar. Yani vücutta fazla su olduğu zaman onların atılmasına yardımcı olur. Ayrıca potasyum-sodyum denilen tuzların vücuttan uzaklaştırılması ya da gerekli olan kıskın tutulumunu sağlar. Fazla tuz tüketilmesi, vücutta aşırı su tutulumuna neden olduğundan, bu durum böbreklere aşırı yük binmesine neden olur. Böbreklerin çalışma fonksiyonu bozulduğunda, böbrek yetmezliği ortaya çıkar.

GİZLİ TUZ KAYNAKLARINA DİKKAT!

Tuz bir noktaya kadar vücut için gerekli ve yararlı bir kaynaktır. Özellikle iyotlu tuz, guatr hastalığı oluşmasını engellemek açısından oldukça değerlidir. Burada önemli olan, tuz miktarının günlük ihtiyaca göre ayarlanmasıdır. Tuz; vücuda sadece sofra tuzuyla alınabileceği gibi, birçok gizli tuz içeren besinlerden de karşılanabilir. Özellikle tuzlu peynir ve zeytinler, salamura edilmiş yiyecekler (balık, turşu, asma yaprağı vb.), salça, kuruyemiş, işlenmiş paketli yiyecekler (sodyum glutamat içerikleri nedeniyle yoğun miktarda tuz içermektedir.

HİPERTANSİYON HASTALARI TUZU DİKKATLİ KULLANMALI

Fazla tuz tüketimi ile ilgili bilinen en yaygın hastalık hipertansiyondur. Hipertansiyon vücuttaki kan basıncı değerinin 140/90 mmhg üzerinde olmasıyla kendini gösterir. Hipertansiyon hastaları, ilaçlarını düzenli kullansa bile tuz tüketimi yine de kısıtlanmalıdır. Tuz tüketimi, vücutta su tutulumuna ve buna bağlı olarak ödeme yol açar. Ödem, herhangi sağlık sorunu olmayan kişilerde görülebileceği gibi kalp yetmezliği hipotiroidi gibi durumlarda da ortaya çıkabilir.

TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN…

Sofradan tuzu kaldırın: Son yıllarda restoranlarda masalardan tuzlukların kaldırılmasıyla, tuz tüketiminin azaltılması amaçlanmıştır. Bu sayede tüketimin %15 azaldığı tespit edilmiştir. Evde de aynı şekilde masada tuz bulundurmamak, yemeklerin tadına bakmadan tuz atma alışkanlığının da önüne geçecektir.

Baharat kullanın: Kekik, taze nane, fesleğen, maydanoz gibi tat verme özelliği olan baharatlar yemeklere aroma vereceği için tuz ihtiyacınızı azaltacaktır.

Gizli tuz kaynaklarından kaçının: Tuzlu peynir, zeytin, salamura yiyecekler, turşu, kuruyemişler gibi içeriğinde yoğun tuz bulunan yiyecekler ölçülü oranda tüketilmelidir.

Paketli gıdalara dikkat edin: Paketlenmiş gıdalarda, raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan "sodyum glutamat" vücutta tuz olarak işlenmektedir. Bu nedenle paketli gıdaların sınırlı tüketimi ya da hiç tüketilmemesi önerilmektedir.

Sodaya dikkat: Maden suları yoğun mineral içeren sulardır. Günlük 1-2 adet tüketimi oldukça faydadır. Fakat özellikle yaz aylarında serinlemek için su yerine çok sayıda soda içilmesi, içeriğindeki sodyum nedeniyle vücut için zararlı olabilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Tuz Tüketimini 5 Adımda Azaltın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi
    00:40 Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

    Van'ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı olan 75 yaşındaki hasta ile 22 yaşındaki hamile kadın, ambulans helikopterle Van'a sevk edildi. Bahçesaray Devlet Hastanesine göğüs ağrısı şikayetiyle kaldırılan 75 yaşındaki hasta ile doğum sancısı çeken 22 yaşındaki hamile kadının ileri tetkik ve tedavi için Van'a sevkine karar verildi. Karayoluyla sevkin sıkıntılı olmasından dolayı Van İl Sağlık Müdürlüğünden helikopter ambulans talep edildi. Kısa sürede hazırlanan ambulans helikopter, Bahçesaray ilçesine giderek 75 yaşındaki hasta ile gebe kadını Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırdı.

  • Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek
    21:20 Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının yıkılıp yerine 'Sağlık Yerleşkesi' yapılacağını duyurdu. Yerleşkede Aile ve Halk Sağlığı Merkezi, Verem Savaş Dispanseri gibi birimlerin bulunacağı belirtildi.

  • Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı
    18:39 Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı

    Siirt Tabipler Odası üyeleri, Gaziantep'te görevi başındayken hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen doktor Ersin Arslan'ı anmak için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, sağlıkta şiddetin önlenmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı
    18:34 Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı

    Mardin'in merkez Artuklu ilçesinde Kabala Mahallesi'nde kayalıklara çıkan Hamdullah Buray, dengesini kaybederek düştü. Olay yerine AFAD, jandarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Buray, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Festivali düzenliyor
    17:54 Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Festivali düzenliyor

    Karabük Üniversitesi, sağlık alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla Sağlık Bilimleri Festivali düzenleyecek. Festival, 6-7 Kasım tarihlerinde Türkiye'deki birçok paydaşın katılımıyla gerçekleştirilecek. Festivalde akademisyenler, profesyoneller ve öğrenciler bir araya gelerek sağlık alanına dair yenilikçi yaklaşımlar geliştirecek ve mevcut yapıyı geliştiren model tasarımlarının ortaya çıkmasına katkıda bulunacak. Ayrıca festivalde yarışmalar, atölye çalışmaları, tiyatro, müzik ve şiir dinletisi, konser, kültürel etkinlikler, spor turnuvaları gibi birçok etkinlik düzenlenecek.


Advertisement