Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yüzde 9,58 olan enflasyonun tarım ürünlerinde yüzde 8,13'de kaldığını anımsatarak, "Bu durum üreticinin fiyat artışlarının sorumlusu olmadığını gösteriyor" ifadesini kullandı.

15.02.2016 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yüzde 9,58 olan enflasyonun tarım ürünlerinde yüzde 8,13'de kaldığını anımsatarak, "Bu durum üreticinin fiyat artışlarının sorumlusu olmadığını gösteriyor" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında ocak ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) istatistiklerini değerlendirdi.

Tarımda üretici yıllık enflasyonunun yüzde 14,02'den, yüzde 8,13'e gelerek tek hanelere indiğini ve normal seyrine döndüğünü belirten Bayraktar, Tüketici Fiyat Endeksindeki (TÜFE) artışın aylık yüzde 1,82, yıllıkta yüzde 9,58 olarak gerçekleştiğine dikkati çekti.

Bayraktar, ocak tüketici enflasyonunun, gıda ve alkolsüz içeceklerde aylık yüzde 4,28, yıllık yüzde 11,69 olarak açıklandığını, buna karşın tarımda üretici fiyatlarının ocak itibarıyla aylıkta yüzde 3,56, yıllıkta yüzde 8,13 olduğunu bildirdi.

Bayraktar, TÜFE'nin yüzde 9,58 olduğu Türkiye'de Tarım ÜFE'nin doğal afetlere ve bütün zorluklara rağmen yüzde 8,13'de kalmasının üreticinin fiyat artışlarının sorumlusu olmadığını gösterdiğini kaydetti.

Sorumluluğun, tarladan markete fiyatları artıranlarda aranması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, tüketicinin, üreticide 27 kuruş olan maydanozu markette 1 lira 17 kuruşa, 50 kuruş olan portakalı 2,12 liraya, 7 lira olan kuru inciri 26,9 liraya, 66 kuruş olan patatesi 2 liraya satın aldığını ifade etti.

Üreticiden tüketiciye maydanozun 4,4, portakalın 4,2, incirin 3,8 kat fiyatla satıldığının altını çizen Bayraktar, "Bundan hem dar gelirli tüketicimiz hem de karın tokluğuna gece gündüz çalışan çiftçimiz mağdur. Süreci izlediğimizde en fazla fiyat artışının da marketlerde olduğunu görüyoruz. Acilen buna çözüm bulunmalı, büyük marketler halden hatta üreticiden aldığı ürünleri çok büyük kar marjlarıyla tüketiciye satmamalıdır. Büyük marketler oligopol yapıdan uzaklaştırılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Tarım sektöründe istihdam 5 milyonun üzerinde

Bayraktar, kasımda tarım sektöründe istihdamın geçen yılın aynı ayına göre 26 bin kişi azalarak 5 milyon 154 bine indiğine dikkati çekerek, tarımın istihdamdaki payının yüzde 19,3 olduğunu bildirdi.

Söz konusu ayda tarım sektörünün toplam işsizliği 1,9 puan düşürerek, yüzde 12,4'den yüzde 10,5'e çektiğinin altını çizen Bayraktar, sektörün 2 milyon 802 bin erkek, 2 milyon 352 bin kadına iş ve AŞ yarattığını, çalışan erkeklerin yüzde 15,1'inin, çalışan kadınların yüzde 29'unun tarım sektöründe istihdam edildiğini belirtti.

Bayraktar, 5 milyon 154 bin istihdamın 54 bininin işveren, 609 bininin ücretli ve yevmiyeli, 2 milyon 151 bininin kendi hesabına çalışan, 2 milyon 340 bininin ise ücretsiz aile işçisi konumunda bulunduğuna işaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement