U Sarajevu Poceo 5. Medunarodni Kongres "Islamska Civilizacija Na Balkanu" - Son Dakika
Güncel

U Sarajevu Poceo 5. Medunarodni Kongres "Islamska Civilizacija Na Balkanu"

U Sarajevu je danas poceo 5. Medunarodni kongres "Islamska civilizacija na Balkanu", koji organizuju Istrazivacki centar za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA) i Univerzitet u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). Rijec je se o trodnevnom naucnom skupu koji je ove godine organizovan po peti put, a koji je ranije odrzan u Sofiji, Tirani, Bukureštu i Skoplju. Na kongresu u Sarajevu, koji ce trajati do 23. maja, ucestvuje blizu 60 akademskih radnika iz mnogih zemalja svijeta.

21.05.2015 13:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

U Sarajevu je danas poceo 5. Medunarodni kongres "Islamska civilizacija  na Balkanu", koji organizuju Istrazivacki centar za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA) i Univerzitet u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Rijec je se o trodnevnom naucnom skupu koji je ove godine organizovan po peti put, a koji je ranije odrzan u Sofiji, Tirani, Bukureštu i Skoplju. Na kongresu u Sarajevu, koji ce trajati do 23. maja, ucestvuje blizu 60 akademskih radnika iz mnogih zemalja svijeta.

Generalni direktor IRCICA-a dr. Halit Eren je na konferenciji za novinare, u zgradi Rektorata Univerziteta u Sarajevu, prije svecanog otvaranja kongresa, kazao kako je IRCICA kao institut supsidijarna organizacija Organizacije za islamsku saradnju (OIC) i prva institucija koja se bavi kulturom unutar OIC-a.

"Ovo je zapravo jedan od serije simpozija koji se organizacijski bave islamskom kulturom i tradicijom u deset regija, a to su regije Balkana, Kavkaza, Crnog mora, Volge, Ruske Federcije, Istocne Azije, Jugoistocne azije, Zapadne, Sjeverne i Juzne Afrike i Mediterana", rekao je Eren.

Dodao je kako danas u Sarajevu pocinje skup koji se okvirno bavi temom islamke civilizacije na Balkanu, na kojem ucestvuje oko 60 ucesnika iz cijelog svijeta, koji su, kako je rekao, istrazivaci i naucnici iz oblasti historije, kulture, arhitekture, umjetnosti islama, ali isto tako i zivota muslimanskih naroda na Balkanu, njihove koegzistencije, kao i koegzistencije sa drugima koji nisu muslimani na Balkanu.

Prof. dr. Enes Karic, koji je takoder jedan od uvodnicara na kongresu, kazao je kako se na ovom skupu analizira ono što traje, što nadilazi drzavne sisteme i odredene historijske epohe.

Prema njegovim rijecima, IRCICA je najvazniji institut u okviru OIC-a, koji se, kako je rekao, ukljucuje i koji se odaziva na zahtjeve i projekte iz BiH. Tim povodom, Karic se zahvalio direktoru Erenu na njegovoj spremnosti da pomaze asistentima, docentima i mladim profesorima iz BiH.

Kongres ima za cilj da odrzi i dalje poboljša naucne razmjene koje su uspostavljene izmedu strucnjaka i istrazivaca iz ove oblasti tokom proteklih kongresa odrzanih u Sofiji (2000. godine), Tirani (2003. godine), Bukureštu (2006. godine) i Skoplju (2010. godine).

Kongres ce obuhvatiti historiju islamske civilizacije na Balkanu sa razlicitih aspekata: razvoj u oblastima nauke, filozofije, tehnologije, umjetnosti, jezika, knjizevnosti i drugim oblastima intelektualne aktivnosti; interakcije sa drugim kulturama diljem ovog regiona; nasljedstvo islamske civilizacije u smislu materijalne kulture (arhitektonsko nasljede, pisano nasljede i druga materijalna imovina) kao i u smislu nematerijalne i duhovne kulture (usmeni, ritualni i drugi nematerijalni aspekti kulture).

Od kongresa se ocekuje da ce rasvijetliti ulogu i poziciju islamske civilizacije u regionu kao i protekle i prospektivne doprinose kulturnim interakcijama medu narodima regiona. U isto vrijeme ce to biti prilika da se ocijeni stanje istrazivanja kao i problemi i perspektive studija o temi "Islamska civilizacija na Balkanu".

Kongres ce biti nastavljen u zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel U Sarajevu Poceo 5. Medunarodni Kongres 'Islamska Civilizacija Na Balkanu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu
    18:51 İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu

    İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te yerel seçim çalışmaları kapsamında Söğüt, Bozüyük ve Pazaryeri ilçelerinde esnafı ziyaret etti. Vural, vatandaşlarla bir araya gelerek onlarla sohbet etti ve hayırlı kazançlar diledi. Vural, gazetecilere yaptığı açıklamada, İYİ Parti olarak seçimlerde vatandaşlara alternatif oluşturduklarını ve milletin iradesinin tespiti için yapıldığını belirtti.

  • Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı
    18:48 Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin evlilik öncesi eğitimlere alındığını söyledi. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelik 8 bin personel alımının Nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceği açıklandı.

  • Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak
    18:47 Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak

    Malatya Valiliği, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarmanın görev alacağını duyurdu. Seçim güvenliği ve koordinasyon toplantısında, 2 bin 785 emniyet ve 2 bin 59 jandarma personelinin görev alacağı belirtildi. Toplamda 542 bin 177 seçmenin oy kullanacağı seçimlerde, güvenli bir ortam sağlamak için tüm kamu kurumları işbirliği içinde çalışacak.


Advertisement