"Üç Nehir Bir Şehir" projesi Edirne'nin çehresini değiştirecek - Son Dakika
Güncel

"Üç Nehir Bir Şehir" projesi Edirne'nin çehresini değiştirecek

"Üç Nehir Bir Şehir" projesi Edirne\'nin çehresini değiştirecek

Edirne'deki Meriç Nehri kıyısında hayata geçirilecek ve içerisinde "Dünyanın en uzun kesintisiz bisiklet yolu"nu da barındıracak "Üç Nehir Bir Şehir" projesi, kentin sosyal hayatının yanı sıra görsel güzelliğine de değer katacak.

19.04.2021 11:07  Güncelleme: 12:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'deki Meriç Nehri kıyısında hayata geçirilecek ve içerisinde "Dünyanın en uzun kesintisiz bisiklet yolu"nu da barındıracak "Üç Nehir Bir Şehir" projesi, kentin sosyal hayatının yanı sıra görsel güzelliğine de değer katacak.

Bulgaristan'dan doğan, Arda, Tunca ve Meriç nehirlerinin ayrı kaynaklardan çıkarak gelip birleştikleri yerde bulunan Edirne'de Meriç Nehri çevresi değişiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Türkiye- Yunanistan arasında 191 kilometrelik sınır hattı oluşturan Meriç Nehri kenarında hayata geçirilecek Üç Nehir Bir Şehir projesinde çalışmalar başladı.

Yılda 5 milyon turisti ağırlayan kentteki nehrin her iki tarafı da temizlendi, kıyıdaki sosyal tesislerin bakım ve onarımları yapıldı.

Dünyanın en uzun kesintisiz bisiklet yolu, su sporları merkezi, arşimet burgu elektrik üretim tesisi ve cazibe merkezi, açık hava konser alanı, kano kürek parkuru, 3 köprü ve Millet Bahçesi'nin yapılacağı projenin 2022 yılında bitirilmesi planlanıyor.

Projeyle, 2,2 MW kurulu güce sahip dünyanın en büyük arşimet elektrik burgu tesisi yapılacak.

Bu sayede hidroelektrik santrali hiçbir taşkın riski oluşturmadan ihtiyaç duyduğu su hacmini gerisinde biriktirecek, 210 metre açıklık ve 4 metre yüksekliğe sahip havayla şişirilebilir lastik set (savak) çevreye ve canlı ekosistemine hiçbir zarar vermeyen yıllık 14,3 milyon kWh saat üretim ile yaklaşık 5 bin hanelik enerji arzı ve 14 milyon lira gelir sağlayacak.

Su seviyesinin sabitlenmesiyle 3 kilometrelik güzergahta bir nevi gölet haline getirilen nehrin hem üzerinde hem de her iki kıyısında peyzaj, aktivite ve spor alanları oluşturulacak.

Şehrin dokusuna uygun mimaride nehrin her iki yakasını birleştirecek ve kurulacak tesisleri bütünleştirecek üç yaya ve bisiklet yolu köprüsü yer alacak.

Lastik savağın oluşturacağı şelale görüntüsünü seyreden ve havadan ay yıldız şeklinde görülecek hilal köprü de bunlardan biri olacak.

Projede dünyanın en uzun kesintisiz 30 kilometrelik bisiklet yolu da inşa edilecek.

Projenin ekolojik katkılarına ek olarak, hidroelektrik santralinde üretilen elektrik enerjisine bağlı dişli kutusu ve jeneratörün 65 santigrat dereceye kadar ulaşan soğutma suyu, yakın noktalardaki oluşturulacak sera ve diğer tesislerde ısı kaynağı olarak kullanılabilecek.

"Yeşil enerji elde edilecek"

Edirne Valisi Ekrem Canalp, AA muhabirine, Edirne halkının ve kente gelen vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir projeyi hayata geçireceklerini söyledi.

Gençlerin, kadın ve çocukların çok güzel zaman geçirebileceği Meriç Nehri kenarının yıllardır değerlendirilmediğine dikkati çeken Canalp, "Edirne'ye gelen yaklaşık 5,5 milyon ziyaretçinin gezip güzel vakit geçirebileceği 100 bin metrekarelik alan üzerine Millet Bahçesi kurulacak. " dedi.

Vali Canalp, Edirne'ye geldiği günden bu yana yaptığı çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını ifade ederek, "Valilik tarafından Meriç Nehri üzerinde 14 arşimet tribünü ve baraj yapılacak. Bu barajla yeşil enerji elde edilecek. Hem çevreye duyarlı hem de tarihi ve doğal güzelliklere değer katacak bir projeyi kentimize kazandıracağız." diye konuştu.

"Bisiklet yolları, yürüme alanları ve yeşil alanlar"

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise Edirne'nin, dünyada üç nehrin birleştiği en güzel yerlerden biri olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Edirne Valiliği iş birliğinde hazırlanan projeyle Meriç Nehri kenarında çok güzel bir alanın faaliyete geçirileceğini anlatan Aksal, "Bisiklet yolları, yürüyüş alanları, yeşil alanları ve kafeleriyle inşallah orada çok güzel bir yer oluşturacağız. Su sporları ve çeşitli gösterilerin yapıldığı bir yer olacak. Edirne'yi güzelleştirmek için çalışıyoruz. Bakanımızın Edirne ziyareti çok verimliydi. Projemize sahip çıktı." dedi.

Aksal, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte açık alanların öneminin de artığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İktidara geldiğimizden beri 4,5 milyarın üzerinde ağaç diktik. Dünyada en çok ağaç diken ülkelerden biriyiz. Lafta çevrecilik olmuyor. Bunu gerçekten yapmanız gerekiyor. Türkiye'nin dört bir yanına Millet Bahçeleri yapıyoruz. İnşallah Keşan ve Havsa'ya da yapacağız. Edirne'mizde de nehrin kenarında, üç nehrin birleştiği yerde çok güzel Millet Bahçesi de diyebiliriz ama adına 'Üç Nehir Bir Şehir' dedik, çok güzel bir alan yaparak Edirnelilerin hizmetine sunacağız inşallah."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Üç Nehir Bir Şehir' projesi Edirne'nin çehresini değiştirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çorum'da 14 yaşındaki genç kız üst geçitten atlayarak intihar girişiminde bulundu
    18:46 Çorum'da 14 yaşındaki genç kız üst geçitten atlayarak intihar girişiminde bulundu

    Çorum'un Alaca İlçesi'nde 14 yaşındaki Berra G. adlı genç kız, öğle saatlerinde Çorum caddesi Sakarya orta okulunun önünde bulunan üst geçidinden atlayarak intihar etmek istedi. İhbar üzerine olay yerine 112 sağlık, polis ekipleri sevk edildi. Genç kızın intihar girişimi güvenlik kamerasına yansıdı ve polis ekipleri nedenini araştırıyor.

  • Tekirdağ'da Jandarma, Üst Aramasında Ruhsatsız Silah Ele Geçirdi
    18:43 Tekirdağ'da Jandarma, Üst Aramasında Ruhsatsız Silah Ele Geçirdi

    Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde jandarma ekipleri, şüpheli bir şahsın üst aramasında 1 adet ruhsatsız silah ele geçirdi. Huzur ve Güven Uygulaması sırasında durdurulan şahsın üzerinde yapılan aramada, 1 adet Browning marka tabanca, 1 adet şarjör ve 15 adet mermi bulundu. Şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Şanlıurfa'da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Tutuklama
    18:43 Şanlıurfa'da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Tutuklama

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde düzenlenen operasyonda 6 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı. Yapılan aramalarda 195 sentetik uyuşturucu ve 29 gram esrar ele geçirildi. 4 şüpheli tutuklandı, 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu başkanlık seçiminde aday olduğunu açıkladı
    18:40 Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu başkanlık seçiminde aday olduğunu açıkladı

    Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu eski Başkanı Vefa Küçük, 27 Nisan'da yapılacak Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu başkanlık seçiminde yeniden aday olduğunu duyurdu. Küçük, 34 yıllık tecrübesi ve birikimiyle son kez bu göreve aday olduğunu belirtti.

  • Tekirdağ'da bir apartmanın garajı ve deposu yangında küle döndü
    18:40 Tekirdağ'da bir apartmanın garajı ve deposu yangında küle döndü

    Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde bulunan bir apartmanın garaj ve depo olarak kullanılan alan, çıkan yangında tamamen yanarak küle döndü. Yangın sonucunda hayatını kaybeden veya yaralanan olmazken, polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Ankara'da dehşet: 9 yıl önce boşandığı eşini önce keserle başından yaraladı, ardından bıçakla öldürüp polise teslim oldu
    18:40 Ankara'da dehşet: 9 yıl önce boşandığı eşini önce keserle başından yaraladı, ardından bıçakla öldürüp polise teslim oldu

    Ankara'nın Altındağ ilçesinde 9 yıl önce boşandığı eşini önce başından keserle yaralayan ve ardından defalarca bıçaklayarak öldüren kadın polise teslim oldu. Olay, saat 03.00 sıralarında Altındağ ilçesi Karapürçek Mahallesi'nde meydana geldi. Eski eşi tarafından öldürülen adamın cesedi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Kütahya İl Genel Meclisi Yeni Döneme Başladı
    18:35 Kütahya İl Genel Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Kütahya İl Genel Meclisi yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkanı, başkan vekilleri ve katip üyeleri seçildi. Muammer Özcura tekrar başkan seçildi.

  • İstanbullu Hayırsever Çift Adıyaman'da İlkokul Yaptırdı
    18:33 İstanbullu Hayırsever Çift Adıyaman'da İlkokul Yaptırdı

    İstanbul'da yaşayan Aziz Erkut-Şener Işıl çifti, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde zor şartlarda eğitim gören öğrencilere destek olmak amacıyla birikimleriyle 2 derslikli bir ilkokul yaptırdı. Okulun açılışında konuşan yetkililer, çifti minnettarlıkla karşıladıklarını ve bölgenin yaralarını sarmak için gösterdikleri çaba için teşekkür ettiler.

  • Trabzon'da tır, otobüs ve kamyonetin karıştığı kaza: 1 yaralı
    18:28 Trabzon'da tır, otobüs ve kamyonetin karıştığı kaza: 1 yaralı

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, GT 600 TR plakalı tır, 61 AH 754 plakalı yolcu otobüsü ve 61 AFH 775 plakalı kamyonet çarpıştı. Kazada otobüste bulunan bir kişi hafif yaralandı. Olay yerine polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Kazanın nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nun Trabzon-Rize istikametinde ulaşımda aksamalar yaşandı.

  • Yalova'da Turizm Haftası Kutlanıyor
    18:24 Yalova'da Turizm Haftası Kutlanıyor

    Yalova'da düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında yapılan kortej yürüyüşü ve törenle başladı. Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, Yalova'nın turizm potansiyelini ortaya çıkarması gerektiğini belirtti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin ise Yalova'nın turizme uygun çeşitlilik ve imkanlara sahip olduğunu ancak bunların turistik ürüne dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.


Advertisement