Üç Ölümcül Hastalık İçin Tek İlaç Geliştirildi - Son Dakika
Dünya

Üç Ölümcül Hastalık İçin Tek İlaç Geliştirildi

Üç Ölümcül Hastalık İçin Tek İlaç Geliştirildi

İngiliz bilim adamları, her yıl yoksul ülkelerde milyonlarca kişiyi etkileyen üç hastalığın tedavisinde kullanılabilecek tek bir ilaç geliştirdi.

10.08.2016 10:23  Güncelleme: 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiliz bilim adamları, her yıl yoksul ülkelerde milyonlarca kişiyi etkileyen üç hastalığın tedavisinde kullanılabilecek tek bir ilaç geliştirdi. "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmada, yaklaşık 3 milyon bileşimin test edilmesi sonucu elde edilen ilacın, parazitlerin neden olduğu chagas, şark çıbanı (layşmanyaz) ve uyku hastalığı için umut ışığı olabileceği belirtildi.

HÜCRELERE ZARAR VERMİYOR

İngiltere'deki York Üniversitesi araştırmacıları, ilacı söz konusu üç öldürücü hastalığa sebep olan parazitlerin benzer yapıya sahip olduğu bulgusundan yola çıkarak elde ettiklerini söyledi. MBileşimin, etkisi artırılarak aynı anda birçok paraziti öldürebildiğini kaydeden araştırmacılar, ilacın bir an önce hastalara ulaşabilmesi için yoğun çaba harcadıklarını ifade etti. Parazitlerdeki proteinlere saldırarak yapılarını bozarken hücrelere zarar vermeyen ilaç, gerekli onaylar alındıktan sonra insanlar üzerinde denenecek.

DÜNYADA İLK KEZ DENENİYOR

Araştırmacılardan Dr. Elmarie Myburgh, ilacı "dünyada ilk kez aynı anda birden fazla parazite etki etme özelliğiyle çok özel bir buluş" olarak niteledi. Özellikle Güney Amerika, Afrika ve Asya'da görülen chagas hastalığı, şark çıbanı hastalığı ve uyku hastalığı, her yıl 20 milyon kişiyi etkiliyor ve bunlardan 50 bininin ölümüne neden oluyor. Parazitlerin neden olduğu bu üç hastalık, farklı tür sivrisinekler ve böceklerin ısırmasıyla bulaşıyor. Bu hastalıklar için şimdiye kadar geliştirilen ilaçların birçok yan etkiye yol açması ve pahalı olması, tedavi sürecini olumsuz etkiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Üç Ölümcül Hastalık İçin Tek İlaç Geliştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AFAD ve ilgili kurumların saha tarama çalışmalarına başladığını duyurdu.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonrası ev ve ahırlar etkilendi
    19:28 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonrası ev ve ahırlar etkilendi

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Yozgat'ta iki katlı bir ev ile Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar aldığını bildirdi. Ekiplerin saha tarama çalışmaları devam ediyor.

  • Tokat'ta meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem Amasya'da da hissedildi
    18:58 Tokat'ta meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem Amasya'da da hissedildi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem, komşu il Amasya'da da hissedildi. İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, depremde herhangi bir olumsuzluk olup olmadığı Amasya'da inceleniyor.

  • Özbekistan ve Tacikistan Cumhurbaşkanları Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı İmzaladı
    18:48 Özbekistan ve Tacikistan Cumhurbaşkanları Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı İmzaladı

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, iki ülke arasındaki ilişkilerin müttefiklik düzeyine çıkarılmasını öngören Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı imzaladı. Görüşmede, siyasi, ticari-ekonomik, sağlık, eğitim, kültürel ve insani alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesi konuları ele alındı. Ayrıca, endüstriyel işbirliği, sınır aşan su kaynaklarının ortak kullanımı, ulaştırma ve transit taşımacılık alanlarında işbirliği ve ikili ticaret hacminin artırılması gibi konularda mutabık kalındı. İki cumhurbaşkanı arasında 30'a yakın anlaşma yapıldı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.


Advertisement