Ücretsiz İlaca En Kısa Yoldan Ulaşılacak - Son Dakika
Yerel

Ücretsiz İlaca En Kısa Yoldan Ulaşılacak

(ESOGÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri, bir yarışma için hazırladıkları "Repharm" adlı ilaç dönüşüm projesiyle hastalar ücretsiz ilaca, en kısa sürede ulaşabilecek.

17.04.2012 12:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Deniz Açık - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

(ESOGÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri, bir yarışma için hazırladıkları "Repharm" adlı ilaç dönüşüm projesiyle hastalar ücretsiz ilaca, en kısa sürede ulaşabilecek.

Projenin Danışmanı ve ESOGÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nihat Adar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Repharm" ilaç dönüşüm projesinin Microsoft'un İstanbul ofisinde düzenlenen ve teması zor problemlerin teknolojiyle çözüldüğü bir dünya yaratmak olan İmagine Cup Yarışması için ortaya çıktığını söyledi.

ESOGÜ Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencileri Serap Şen, Derya Gündüz, Abdülvahab Demir ve Bedrettin Sümer tarafından sunulan projenin 13 Nisan'da üç aşamalı elemenin ardından İmagine Cup Yarışması'nda birinci seçildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Adar, bu projeyle 6-10 Temmuz'da Avustralya'nın Sidney kentinde düzenlenecek dünya finalinde 70 ülkenin birincileriyle yarışacaklarını bildirdi.

-"Herkes katkı vermeye pozitif bakıyor"-

Yrd. Doç. Dr. Adar, herkesin hasta olduğunda bir ilaç satın aldığını ve bu ilacın iyileşme durumunda ya da ilacın değiştirilmesiyle elde kaldığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Hele bu ilaçlar, kanser veya AIDS tedavisinde kullanılan ilaçlarsa yüksek maliyetli oluyor. Bu ilaçları ekonomiye kazandırmak için otomasyon projesi ürettik. Eskişehir Sağlık Müdürlüğü'nün 2008'de başlattığı bir proje olduğunu ve merkeze iletilen ilaçların ihtiyaç sahiplerine ücretsiz verildiğini öğrendik. Merkezin de bu iş için bir otomasyona ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Bu merkezde çalışan arkadaşların, iş süreçleriyle ilgili çalışma olmadığını belirledik. Eskişehir'in, bu çalışması çevre illerden de hayata geçirilmek istenmiş. Daha sonra ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki hastalarla yaptığımız bir ankette, vatandaşların yüzde 36'sının kullanmadığı ilaçları attığını, yüzde 66'sının kullanmadığı ilaçları bir merkeze vermek istediğini tespit ettik. Öte yandan ankete katılanların yüzde 79'unun da Eskişehir'deki ilaç toplama merkezinden haberdar olmadığını belirledik. Bunun yanında kullanılmayan ilaçların bu tür merkezlere verilmesi konusunda hemen hemen herkesin katkı vermeye hazır olduklarını da saptadık."

-"Bedava ilaca en kısa yoldan ve kolayca ulaşılacak"-

Program yazılımı, internet sitesi ve bazı entegre işlemlerden olaşan bu projeyi birkaç ay içinde kent merkezinde hayata geçireceklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Adar, şöyle devam etti:

"Evinizdesiniz ve bir ilaca ihtiyacınız var. "www.repharm.org" internet sayfasına girip ilacın ismini burada bulunan boş alana yazıyorsunuz. Bu ilacın hangi merkezde olduğu ve navigasyonlu yönlendirme sayesinde adres güzergahı bilgisayar ekranında beliriyor. Bu uygulamayı cep telefonu üzerinden de destekledik. İlacı cep telefonu üzerinden de arayıp, en yakın merkezleri sorgulayabiliyorsunuz. İlacın hangi merkezde olduğu da biliniyor. Bu ilaçlara ulaşabilmek için hastanın reçeteyle gelmesi gerekiyor. Bu programda yeni bir ilaç merkezini devreye almak da çok basit. Başka bir ülkedeki merkezin de tanımlarını girdiğimizde oradaki ilaçların stoklarını görebileceğiz. Yurtdışındaki ücretsiz ilaç veren merkezler de bizim verilerimizi görebilecek. İş süreçlerini tamamen otomatize ederek yönledirmenin kolayca yapılmasını sağladık. Projeyle bedava ilaca, en kısa yoldan ve kolayca ulaşılacak. O kadar pahalı ilaçlar var ki... Bu ilaçlara Türkiye'nin ve dünyanın neresinde olursa olsun ücretsiz ulaşılacak. Sitem tam olarak devreye girdiğinde dünyanın herhangi bir felaket bölgesinde, en yakın ülkedeki stoklar görülebilecek ve ücretsiz olarak ilaçlar ulaştırılabilecek."

Yrd. Doç. Dr. Adar, projeyi Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yapıp aile hekimliği sistemine de entegre etmek istediklerini, böylece ihtiyaç sahibi ailelerin aile hekiminin yönledirmesiyle en yakın merkezden ücretsiz ilaç alabileceğini sözlerine ekledi.

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de ESOGÜ'nün insanlığın yararına olan bütün projelere destek verdiğini belirterek, "ESOGÜ, ürettiği projelerle ülkenin gelişimine katkı sağlayor. Öğrencilerimizin ilaçların geri dönüşümüne ve insanlığa fayda sağlamak için geliştirdiği 'Repharm' projesine gerekli desteği vereceğiz" dedi.

- ESKİŞEHİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ücretsiz İlaca En Kısa Yoldan Ulaşılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement