Uganda'dan Petrol Atağı - Son Dakika
Güncel

Uganda'dan Petrol Atağı

ADDİS Afrika kıtasında petrol rezervleri bakımından zengin bir ülke olan Uganda, rezervlerini değerlendirebilmek için son 2 haftada önemli adımlar attı.

14.08.2015 21:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADDİS Afrika kıtasında petrol rezervleri bakımından zengin bir ülke olan Uganda, rezervlerini değerlendirebilmek için son 2 haftada önemli adımlar attı.

Ülkenin Kongo sınırındaki 6 ayrı bölgede petrol aramak için teklif vermeye yeterli görülen Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD, Güney Afrika ve Avustralya, Çin, Hindistan ve Rusya'dan şirketlerin bulunduğu 16 uluslararası firmanın ismi açıklandı.

İsmi açıklanan şirketler, Uganda'nın Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırındaki 6 ayrı büyük petrol rezervine sahip bölgede arama yapmak için teklif verebilecekler.

Uganda Hükümeti, söz konusu şirketlerin tüm kapasite ve geçmişteki referanslarını değerlendirilerek listenin açıklandığını bildirdi.

Öte yandan, Uganda ile Kenya arasında petrol boru hattı ve hattın güzergahı konusunda anlaşma sağlandı.

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, Kampala'ya resmi ziyareti çerçevesinde Ugandalı mevkidaşı Yoweri Museveni ile Uganda petrolünün Kenya üzerinden denize açılması konusunda anlaşmaya vardılar.

Doğu Afrika'yı petrol zengini edebilecek boru hattı, 1500 kilometre uzunluğunda olacak ve Uganda'nın Demokratik Kongo Cumhuriyeti  sınırındaki Lokichar havzasında bulunan Albertine Grabeni bölgesinden Kenya'nın Hint Okyanusu kıyısındaki sahil kasabası Lamu'ya ulaşacak.

6,5 milyar varilden fazla petrol rezervine sahip Uganda'nın petrolü, boru hattı sayesinde Kenya'dan Hint Okyanusu'na ulaşarak dünyaya açılacak. Boru hattı konusundaki anlaşma hem uluslararası petrol şirketleri hem de bölge ülkelerince memnuniyetle karşılandı.

Boru hattının sadece Uganda ve Kenya'ya değil Etiyopya ve Güney Sudan'a da fayda sağlaması bekleniyor.

-Çevreciler tepkili

Uganda'nın Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırındaki 6 yeni petrol arama bölgesi açması ve burada petrol arama için teklif verecek şirketlerin isimlerini yayınlamasına çevreci kuruluşlar ve aktivistler tepkili.

Ugandalı çevrecilere göre, petrol arama çalışmaları Uganda Kongo sınırındaki yaban hayatını öldürecek.

6 petrol arama bölgesi içerisinde Queen Elizabeth Ulusal Park'ı içindeki Edward Gölü'de bulunuyor.

Uganda Hükümeti'nin petrol çıkarma bölgesi ilan ettiği 6 sahanın, Demokratik Kongo'da bulunan ve UNESCO tarafından dünya mirası ilan edilen Virunga Milli Park'ına komşu olması çevreci kuruluşların ve aktivistlerin daha da endişelenmesine neden oluyor.

Uganda ise petrol arama ve çıkarma çalışmalarının çevreye zarar vermeden gerçekleştirileceğini savunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uganda'dan Petrol Atağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement