Uganda Maslahatgüzarı Kasujja TBMM'de - Son Dakika
Politika

Uganda Maslahatgüzarı Kasujja TBMM'de

Türkiye-Uganda Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Nevzat Ceylan, terör örgütü FETÖ'nün Uganda'daki hastane, okul ve derneklerinin faaliyetlerinin araştırılarak, su yüzüne çıkarılmasını beklediklerini bildirdi.

09.02.2017 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye-Uganda Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Nevzat Ceylan, terör örgütü FETÖ'nün Uganda'daki hastane, okul ve derneklerinin faaliyetlerinin araştırılarak, su yüzüne çıkarılmasını beklediklerini bildirdi.

Ceylan, Uganda'nın Ankara Maslahatgüzarı Moses Kalule Kasujja ile TBMM'de bir araya geldi.

Ceylan, görüşmede yaptığı konuşmada, Afrika'nın incisi Uganda'nın, bölgesinde sarf ettiği gayretleri memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Uganda'nın, Doğu Afrika'nın lokomotif ülkesi konumunda olduğunu anlatan Ceylan, iki ülke ilişkilerinin oldukça iyi konumda bulunduğunu görmenin ayrıca memnuniyetini yaşadıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Uganda'ya gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandırdığını anımsatan Ceylan, "Cumhurbaşkanımızın Uganda ziyareti sırasında iki ülke arasında diplomatik pasaportlarda vizelerin karşılıklı kaldırılması anlaşmasının yanı sıra hidrokarbon, madencilik ve mineraller anlamında işbirliğine yönelik mutabakat zabtının ülkemizdeki onay süreci tamamlanmıştır. Sizin ülkenizin de bu anlaşmaları onaylamasını bekliyoruz." dedi.

TİKA'nın, Başkent Kampala'da ofis açmasıyla da Uganda'nın daha hızlı kalkınacağına inandıklarını anlatan Ceylan, Türkiye'nin, UNESCO'nun en üst icra kuruluna 2017-2021 dönemleri için aday olduğunu, bu noktada Paris'te yapılacak seçimlerde Uganda'nın desteğini beklediklerini vurguladı.

15 Temmuz darbe girişimi

Ceylan, Türkiye'nin 15 Temmuz 2016 gecesi hain darbe girişimi ile karşı karşıya kaldığını, birçok devlet kurumuna olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinin içine de sızan bu örgütün, 250'ye yakın vatandaşı katlettiğini, 2 bin 200 insanı da yaraladığını aktardı.

FETÖ'nün yalnız Türkiye için değil, Uganda dahil faaliyet gösterdiği 160'a yakın ülke için de tehdit oluşturduğunu ifade eden Ceylan, Uganda'nın bu konuda yapıcı iş birliğini beklediklerini bildirdi.

Türkiye olarak bu doğrultuda Uganda'ya her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da belirten Ceylan, "FETÖ'nün Uganda'daki hastane, okul ve derneklerinin faaliyetlerinin araştırılarak, su yüzüne çıkarılmasını bekliyoruz. FETÖ militanlarına destek sağlayan bu tür yerlerin güvenilir ellere teslim edilmesinin de ayrıca iki ülke menfaatine olduğunu belirtmek istiyoruz." diye konuştu.

Ceylan, iki ülke arasında ekonomik iş birliği noktasında hazırlanan yatırıma karşılıklı teşvik ile çifte vergilendirmenin önlenmesine yönelik anlaşmaların imzalanmasını da beklediklerini sözlerine ekledi.

"Uganda bu terör gruplarına karşı savaşacaktır"

Uganda'nın Ankara Maslahatgüzarı Moses Kalule Kasujja da 15 Temmuz darbe girişimini Uganda olarak şiddetle kınadıklarını belirtti.

Uganda'nın her zaman terörizme karşı savaşmasıyla tanındığını anlatan Kasujja, şunları söyledi:

"Belirtiğiniz terör grupları Uganda'nın birlikte çalıştığı ülke olsun veya olmasın Uganda bu terör gruplarına karşı savaşacaktır. 15 Temmuz darbe girişiminde yaşamını yitirenlerin ailelerine taziyelerimizi sunarken, yaralananların da yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz."

Türkiye ile ekonomik iş birliğine ilişkin anlaşmaların Uganda'da da imzalanacağını kaydeden Kasujja "Diplomatik pasaportlardaki vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşmaya ilişkin çalışmanın imzalanmak üzere olduğunu söyleyebilirim. TİKA ofisinin Uganda'da açılması bizim de arzumuzdur. Yaşanabilecek sıkıntılara karşı destek için her zaman hazır olacağız." dedi.

Kasujja, Türkiye'nin uluslararası arenadaki adaylıklarına da sıcak baktıklarını ve Uganda'nın geçmişte de bu konuda desteğinin olduğunu anımsatarak, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uganda ziyareti sonrası bu destek artarak, devam edecektir." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Uganda Maslahatgüzarı Kasujja TBMM'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement