Uğur Mumcu, Balıkesir'de Anıldı - Son Dakika
Güncel

Uğur Mumcu, Balıkesir'de Anıldı

Uğur Mumcu, Balıkesir\'de Anıldı

Ankara'da 23 yıl önce evinin önünde otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu katledilen gazeteci- yazar Uğur Mumcu, ölüm yıl dönümünde Balıkesir'de de anıldı.

24.01.2016 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'da 23 yıl önce evinin önünde otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu katledilen gazeteci- yazar Uğur Mumcu, ölüm yıl dönümünde Balıkesir'de de anıldı. Atatürk Anıtı'ndaki törende, Mumcu'nun fotoğrafına karanfiller bırakıldı, 'Uğurlar olsun' şarkısı CHP gençlik kolları üyelerince gitar eşliğinde seslendirildi.

CHP Gençlik Kolları'nın düzenlediği ilk tören saat 14.30'da Yeşilli Meydanı'nda yapıldı. Ellerinde Türk Bayrağı, CHP flamaları ve Uğur Mumcu fotoğrafları ile alana gelen gruba, CHP Balıkesir İl Başkanı Ender Biçki, CHP Karesi İlçe Başkanı Onur Ayan, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Balıkesir Şube Başkanı Necati Bilgetürk ve üyeler, sendikacılar ve sivil toplum örgütlerinin temsilci ve üyeleri de destek verdi.

CHP Gençlik Kolları İl Başkanı Gökhan Karcı, grup adına yaptığı açıklamada, özgür basının hiç bir zaman susturulamayacağını söyledi. Karcı, "Uğur Mumcu'nun öldürüldüğü 24 Ocak 1993'ten bu yana, 23 yıl geçmesine ve onlarca hükümetin değişmesine rağmen, cinayet bütün bağlantılarıyla hala aydınlatılmamış, bilinçli olarak zaman aşımına uğratılmıştır. Bugün, Türkiye'de 23 yıl öncesine göre değişen hiçbir şey yoktur. Geçmişte Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Turan Dursun, Muammer Aksoy, Necip Hablemitoğlu gibi aydınlarımız, cinayetlerle susturulurken, günümüzde aydınlarımız, gazetecilerimiz hapsedilerek sindirilmeye çalışılmaktadır. Berkin'ler ve Ali İsmail'lerin katilleri devlet tarafından korunmaktadır. Ülkemizde son 100 yıl içinde 62 gazeteci siyasi cinayetler sonucu öldürüldü. Bu ülkede ortalama her 1.5 yılda bir gazeteci öldürülüyor. Bu cinayetlerin hepsinin arkasında tam aydınlatılamayan, ortaya çıkarılamayan, devletin çeşitli kademelerinde odaklanmış, tetikçileri yer yer kimi güvenlik görevlileri tarafından korunan, zaman zaman delilleri karartan güçler olduğu anlaşılıyor. Dolayısıyla da ülkeyi yönetenlerin ciddi sorumlulukları ya da sorumsuzlukları ortaya çıkıyor" dedi.

"Uğur Mumcu ve benzer siyasi cinayetlere kurban gidenlerin tetikçilerini ve bunlarla birlikte azmettiricilerini ortaya çıkaramayan hiçbir hükümet, hiçbir yönetim, 'İktidarım' diyemez ve başkaları tarafından yönetilen hükümet olmaktan kurtulamaz" diyen Karcı şöyle devam etti:

"Mafya ve siyaset ilişkisine, teröre, yolsuzluğa, kökten dinci akımlara karşı, somut belgelere dayalı çalışmaları ve yayınladığı eserleriyle, hayatını derin yapıların ortaya çıkarılmasına adayan Kemalist, demokrat, laik, cumhuriyetçi, yurtsever Uğur Mumcu, bu yapıların ortaya çıkmasından endişelenenler tarafından katledilmiştir. Uğur Mumcu'nun da dediği gibi 'Bir kalem susar, yerini bir başkası alır. Bu kalemler tükenmez. Ne kelepçeler, ne demir kapılar, ne iddianameler ne de beş yıldan, yirmi yıla uzanan hapis cezaları, bu kalemleri korkutamadı, bundan sonra da korkutamaz' Yıllar içinde ülkemizde siyasal iktidarlar değişti. Yıllarca süren umutlu umutsuz davalar görüldü. Aydın cinayetlerini işleyenlerin, faili belliydi ama devlet gerçek suçluları ortaya çıkartamadı, çıkartmadı. Uğur Mumcu'nun katillerinden elbet bir gün hesap sorulacağına, yürekten inanıyor ve cinayetler, hukuksuzluklar, yolsuzluklar karşısında suskun kalmayacağımızın bilinmesini istiyoruz."

ATA'NIN ANITINA YÜRÜDÜLER

Karcı'nın konuşması'nın ardından anma etkinliğine katılanlar, "Gün gelecek devran dönecek katiller bir gün hesap verecek" sloganı attı. Saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okuyan grup, daha sonra Mekik Sokak, Kızılay ve Stadyum Caddeleri güzergahını takip ederek Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na yürüdü. Burada da saygı duruşundu bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Atatürk Anıtı'nın önüne konulan Uğur Mumcu'nun fotoğrafına karanfiller bırakıldı. CHP Gençlik Kolları üyeleri gitar eşliği'nde hep birlikte 'Uğurlar Olsun' şarkısını söyledi. Grup, daha sonra sessizce dağıldı. - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uğur Mumcu, Balıkesir'de Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement