Uğur Mumcu İzmir'de Unutulmadı - Son Dakika
Güncel

Uğur Mumcu İzmir'de Unutulmadı

Uğur Mumcu İzmir\'de Unutulmadı

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 25. yılında Bayraklı, Buca, Karşıyaka ve Konak’ta düzenlenen etkinliklerle anıldı.

25.01.2018 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 25. yılında Bayraklı, Buca, Karşıyaka ve Konak'ta düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Bayraklı Belediyesi, ölümünün 25. yıldönümünde araştırmacı-gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu Havuz Düğün Salonunda düzenlenen panelle andı. Panelin moderatörlüğünü İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu yaparken, 68'liler platformu başkanı, gazeteci-yazar, şair Okan Yüksel, gazeteci-yazar Serdar Kızık ve avukat Veysel Gültaş da konuşmacı olarak yer aldı. Bayraklılar panele yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte önünde daktilo ve fotoğraf makinesiyle soğuk heykel atölyesi Uğur Mumcu'yu canlandırdı. Panelin açılış konuşmasını yapan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, "Uğur Mumcu, kendini tarif ederken Atatürk diye başlamış. Uğur Mumcu ve sevgili Atatürk'ün ideallerini iddia ediyorum Türkiye'de en iyi yaşatan ilçe Bayraklı. 29 Ekim'de muhteşem bir etkinlik gerçekleştirdik. Orada Atatürk, Cumhuriyet sevgisi laiklik, bağımsızlık, antiemperyalizm vardı. Gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik 2017'nin en iyi projesi seçildi" dedi.

Konuşmaların ardından panele katılanlar hep bir ağızdan 10. Yıl Marşını söyledi.

Buca'da söyleşi

Buca, ölümünün 25. yılında Türk basınının unutulmaz ismi Uğur Mumcu'yu saygıyla andı. Mumcu, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve gazeteci Serdar Kızık'ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşiyle Buca'da anıldı. Buca Belediyesi ve Buca Kent Konseyi tarafından, Buca Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen ve Bucalıların yoğun ilgi gösterdiği söyleşiyi Buca Kent Konseyi Başkanı Avukat Mürüvet Balcılar yönetti. Söyleşi öncesi konuşan Buca Belediye Başkan Yardımcısı Murat Işık, Türkiye'de ve dünyada 90'lı yıllardan bugünlere bakıldığında Uğur Mumcu'nun neler için mücadele ettiğini net olarak görüldüğünü söyledi.

Gazeteci Serdar Kızık, Uğur Mumcu'nun yıllar önce dile getirdiği siyasal öngörülerinin bugün birer birer gerçekleştiğini belirtirken, "Mumcu'nun tüm uyarılarına rağmen biz görevimizi yeterince yerine getiremedik. Getirmiş olsaydık bugün bu kabloyla karşılaşmazdık. Eşref Bitlis ile Uğur Mumcu'nun katili aynıdır. Onların katili egemen emperyalist sistemdir" dedi.

Eski Cumhuriyet Başsavcısı, hukukçu, siyasetçi, köşe yazarı ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin topluma önderlik eden, toplumun sesine etki edebilecek kişiler olduğunu belirtirken, "Mumcu, cesareti, yurtseverliği, geleceği görmesi ve önderlik etme yetileriyle bazı çevreleri rahatsız etti ve cinayete kurban gitti" diye konuştu.

Karşıyaka'da müzik dinletisi

Uğur Mumcu, katledilişinin 25. yılında Karşıyaka'da özel bir etkinlikle anıldı. Karşıyaka Belediyesi'nin düzenlediği söyleşide, tarihçi-yazar Sinan Meydan, hukukçu Celal Ülgen ve gazeteci-yazar Mustafa Mutlu, Mumcu'yu anlattı.

Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosunda gerçekleşen söyleşiye, Karşıyakalılar büyük ilgi gösterdi. Söyleşi öncesinde Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası Quartet Topluluğu müzik dinletisi sundu. Katılımcılar, bu özel etkinlik için Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar'a teşekkür etti.

Tarihçi-yazar Sinan Meydan, "Ülkemizin içinden geçtiği bu zor süreçte, Uğur Mumcu'yu anlamak çok önemli. Uğur Mumcu öyle bir aydın ki 30 yıl önce söylediği her şey günümüze ışık tutuyor. Onun çözüm reçeteleri ile sunduğu sorunlar, bugün içinde olduğumuz sorunlar. Laikliğe sahip çıkmamız gerektiğini, Atatürk devrimlerini korumamız gerektiğini söyledi. 30 yıl önce, gözlerimizin içine baka baka bizi uyardı ama dikkate almadık" diye konuştu.

Gazeteci-yazar Mustafa Mutlu ise "Uğur Mumcu, paranın bu kadar hayatın merkezine alındığı bir dönemde, meslek dışı bir kuruş para kazanmamıştır. Eğer bugün herkes onun gibi davransa, Türk basını bu kadar elden ayaktan düşmemiş olurdu" dedi.

Hukukçu Celal Ülgen de "Türkiye siyasi döneminin her döneminde aydınlar, gazeteciler hain katliamlara kurban gitti. Geçmişte bomba ile bizi susturmaya çalışanlar, günümüzde delil uydurma ve kumpas ile tuzaklar kurmaya başladı. Bunlar bizi yıldıramayacak" ifadelerini kullandı.

Konak'ta "Uğurlar olsun" türküsü

Konak Belediyesi 25 yıl önce bombalı saldırıya kurban giden araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu kendisinin kaleme aldığı "Sakıncalı Piyade" adlı kitabından yola çıkılarak hazırlanan okuma tiyatrosu ile andı. Mumcu için Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesindeki Gazeteci İsmail Sivri Anıtı önünde gerçekleştirilen anma etkinliğine Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Soğuk havaya rağmen anma etkinliği yoğun ilgi gördü.

Türk Halk Müziği Sanatçısı Selda Bağcan'ın Uğur Mumcu'nun öldürülüşünün ardından yazdığı "Uğurlar olsun" türküsü ile başlayan etkinlikte Mimus Performans Sanatlarından bir oyuncu da Uğur Mumcu'yu canlandırdı. Anma etkinliğinde usta tiyatrocular Cezmi Baskın, Altan Gördüm, Burak Candan, Özgür Başkaya ve Filiz Kız sahne alarak Mumcu'nun "Sakıncalı Piyade" kitabından bazı bölümleri seslendirdi.

Etkinliğin sonunda sahneye çıkan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, tüm katılımcılara soğuk havaya rağmen gösterdikleri özveri için teşekkür etti. Uğur Mumcu'yu bir kez daha saygı ve özlemle andıklarını dile getiren Başkan Pekdaş, "Uğur Mumcu'nun izinden gidenler sayesinde aydınlanmanın ışığı hiç sönmeyecek" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uğur Mumcu İzmir'de Unutulmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.


Advertisement