Uib Başkanı Gençoğlu: Merkez Bankası Başkanının Daha Gerçekçi Tahminler Yapmasını Bekliyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Uib Başkanı Gençoğlu: Merkez Bankası Başkanının Daha Gerçekçi Tahminler Yapmasını Bekliyoruz

Uib Başkanı Gençoğlu: Merkez Bankası Başkanının Daha Gerçekçi Tahminler Yapmasını Bekliyoruz

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, ithalatçı ve ihracatçının özellikle döviz kurlarındaki esneklikten dolayı sıkıntı yaşadığını belirterek, ihracatçılar olarak Merkez Bankası Başkanının daha gerçekçi tahminler yapmasını beklediklerini vurguladı.

07.01.2014 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, ithalatçı ve ihracatçının özellikle döviz kurlarındaki esneklikten dolayı sıkıntı yaşadığını belirterek, ihracatçılar olarak Merkez Bankası Başkanının daha gerçekçi tahminler yapmasını beklediklerini vurguladı.

UİB Koordinatör Başkanı 2013 yılı ihracat rakamlarını değerlendirdi. ÖTV zamlarına dikkat çeken Sabuncu, "Bundan sonra satışlar iyi değil kötü dememiz lazım ki ÖTV artmasın" diye konuştu. Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı da Türkiye'nin biberde, kirazda, incirde, kayısıda dünyanın en önemli üreticisi olmasına rağmen yeterince katkı alamadığını kaydetti. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), 2013 yılı ihracat performansı ve 2014 beklentilerini paylaştı. UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, döviz kurlarındaki hareketliliğe de dikkat çekerek, Merkez Bankası'na yüklendi. Gençoğlu, "Kurlardaki belirsizlik maliyet artışı yaratıyor ve ihracat hedefine ulaşmayı zorlaştırıyor. Merkez Bankası Başkanı'nın da döviz tahminini daha dikkatli yapması gerek. İthalatçı ve ihracatçıyı zor durumda bırakmaması gerek. Yapılacak tahminleri gerçeğe uygun olmalı, çünkü ihracatçılarımız Merkez Bankası açıklamalarını yakinen takip ediyor ve bu doğrultuda kararlar alıyorlar" diye konuştu.

-UİB İHRACAT ARTIŞI GENEL İHRACAT ARTIŞINI SOLLADI-

Türkiye 2013 yılında genel ihracatta yüzde 0.01 büyürken Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) yüzde 12.04 oranında artış yakalayarak ülke bazındaki ihracat artışını solladı ve Türkiye ihracatının düşmesine engel oldu. UİB, genel sekreterlik anlamında da 192 ülkeye toplamda 22.8 milyar dolarlık ihracatıyla da en fazla dış satış gerçekleştiren ikinci birlik oldu. UİB'e ev sahipliği yapan Bursa'da iller bazında yüzde 7.9 oranında yükselişle ve 12.8 milyar dolarla en çok ihracat yapan ikinci il olurken, UİB Genel Koordinatörü Orhan Gençoğlu, yaşanan tüm siyasi ve ekonomik sıcak gelişmelere rağmen Türkiye'ye inandıklarını söyledi.

-"GELECEK AR-GE VE İNOVASYONDA"

Gençoğlu, UİB'in 2014'te 23.9 milyar dolar ihracat hedeflediğini kaydederek geleceğin Ar-Ge ve inovasyonda olduğuna dikkat çekti. Gençoğlu, "Dünya ekonomilerinde yaşanan toparlanmaya paralel olarak ülkemizin katma-değere, inovasyona ve Ar-Ge'ye daha fazla yönelmesi ihracatımıza, üretimimize ve dolayısıyla da istihdama olumlu yansır. Hükümetimizin de Ar-Ge ve inovasyona verilen desteği artırması ile Türk ihracatı rekor seviyeleri görebilir. Biz ihracatçılar olarak, inovasyon açığı sorununu aşmalıyız. Katma değerli ihracat artışı bizim en büyük çıkış noktamız" diye konuştu.

-"ÇAPRAZ KUR REKORU ENGELLEDİ"-

Dolar ve euro çapraz kurunun 2008 yılı ortalamasının 1,47 olduğunu, 2013 yılı ortalamasının ise 1,33 seviyesinde yer aldığını hatırlatan Gençoğlu, "Çarpraz kur 2008 seviyesindeki gibi olsaydı 2013 yılında 25.3 milyar seviyesinde dış satış yapıp ihracat rekorumuzu kıracaktık" dedi.

-GENÇOĞLU: "CARİ AÇIĞIN ÇARESİ TARIM"-

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları birliği Başkanı Orhan Gençoğlu da birliklerinin yüzde 6.5 gerilemesine ve 177 milyon dolar ihracat gerçekleştirmelerine rağmen net döviz girdisi sağlamaları açısından önemli işlere imza attıklarını ifade etti. Gençoğlu, 2014'ta 200 milyon dolar dış satış hedeflediklerini dile getirerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tarım ve gıda sektörü Türkiye'nin cari açığını kapatmanın tek yolu. 12 milyar dolar net döviz girdisi sağlayan sektörümüz bunu 50-60 milyar dolara çıkarmalı. Bunun Hollanda gibi örnekleri var. Dünyanın 7. büyük tarım arazisine sahibiz ama ekmeyecekseniz teşvik alacağınız bir ülkedesiniz."

-OTOMOTİV 8. KEZ ŞAMPİYON-

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu da 2013'te 21.3 milyar dolarlık dış satışla ihracatta otomotiv endüstrisi olarak 8 kez şampiyon olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Son 8 yılda endüstri olarak 12.5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiklerini, ancak son yıllarda bu artışın azaldığını hatırlatan Sabuncu, katma değeri artırabilmek için Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Sabuncu, 2014'te ise 21.5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini bildirdi.

-SABUNCU: "ÖTV İÇ PAZARIN BÜYÜMESİNE ENGEL"-

ÖTV zammı ile ilgili de görüşlerini paylaşan Sabuncu, Türkiye'nin mevcut yapısına göre iç pazarının daha iyi olması gerektiğini vurguladı. Bu ÖTV'lerle 800-850 bin seviyesindeki iç pazarın Türkiye'nin hedefleri için yeterli olmadığını vurgulayan Sabuncu, "İç Pazar güçlenmeli ki yatırım ve üretim artsın. Bundan sonra satışlar iyi değil kötü dememiz lazım ki ÖTV artmasın" dedi.

-TEKSTİLDE HEDEF 1.6 MİLYAR DOLAR-

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ferudun Kahraman da 2013'te ihracatta yüzde 12 artış ve bir milyar 352 milyon dolar ihracatla başarılı bir yıl geçirdiklerini aktardı. Kahraman, 2014'te 1.6 milyar dolar ihracat hedefi öngördüklerini vurgulayarak, "Bu artıştaki başarımızın sırrı nitelikli ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmemizdendir" dedi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Arif Özer de sektörü değerlendirirken 2013'te yüzde 5 artış ve 517 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini vurguladı. Fason çalışan bir firmanın kilo başına 18 dolar kazanırken, marka olan bir firmanın kilo başına 40 dolar kazanabileceğine işaret eden Özer, markalaşmanın önemine değindi. Özer, birlik olarak 2014'te 550 milyon dolar ihracat hedefi belirlediklerini vurguladı.

-ÇALI: 2014 ZEYTİN YILI-

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı ise 2013 yılında yüzde 15 artışla 107.5 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını hatırlatarak şunları kaydetti:

"2014 zeytin yılı ilan edildi. Bu yıl zeytine dikkat çekerek bu alandaki sorunlarımızı çözeceğiz. Domateste, biberde, kirazda, incirde, kayısıda dünyanın en önemli üreticisi olmamıza rağmen yeterince katkı alamıyoruz. Burada bir terslik var. Ancak her şeye rağmen 2014'te yeni pazar arayışlarımızla da ihracatımızı 120 milyon dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. ABD 100 milyar dolar, Hollanda ise 84 milyar dolar yaş meyve sebze ihracatı yaparken, Türkiye'nin dünya sıralamasında 22. sırada olması üzücü. Tarım ülkesi olan Türkiye'nin adına yakışır ihracata imza atması gerekir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Uib Başkanı Gençoğlu: Merkez Bankası Başkanının Daha Gerçekçi Tahminler Yapmasını Bekliyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement