Ukrayna'da Devlet Başkanı Adayları Statta Halkın Önüne Çıkacak - Son Dakika
Dünya
BBC

Ukrayna'da Devlet Başkanı Adayları Statta Halkın Önüne Çıkacak

Ukrayna\'da Devlet Başkanı Adayları Statta Halkın Önüne Çıkacak

Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu için geri sayım sürüyor.

14.04.2019 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu için geri sayım sürüyor. Ülkede son günlerin en çok konuşulan konusu, başkan adayları Zelenskiy ile Poroşenko'nun seçim öncesi statta yapılması beklenen televizyon tartışması.

Ukrayna'da 31 Mart'ta devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunda en fazla oyu alan ünlü komedyen Vladimir Zelenskiy ile Devlet Başkanı Petro Poroşenko ikinci tura kalmıştı.

İki adayın, 21 Nisan'daki seçimden iki gün önce, Kiev'deki 70 bin kişilik Olimpiyat Stadı'nda televizyon tartışması için halkın önüne çıkmaları bekleniyor.

Zelenskiy, Poroşenko'yu statta tartışmaya davet etmiş; Poroşenko da, "Statsa stat, delikanlı olun, karşıma çıkın" diyerek daveti kabul etmişti. Canlı yayında tartışma teklifi ise aslında ilk olarak Poroşenko'dan gelmişti.

Anketlere göre halk desteği rakibinin çok gerisinde olan Devlet Başkanı Poroşenko, Zelenskiy ile seçim öncesi 14 ve 19 Nisan'da iki kere canlı yayında tartışmak için diretiyor.

Canlı yayın tartışmasının yasalara göre 19 Nisan'da televizyon stüdyosunda olması gerektiğini söyleyen Poroşenko, 14 Nisan Pazar günü stada giderek rakibini bekleyeceğini açıkladı.

Seçimin favorisi komedyen Zelenskiy ise 19 Nisan'da mutlaka statta olacağını ve Poroşenko karşısına çıkmazsa rakibiyle telekonferans yoluyla tartışmaya hazır olduğunu söylüyor.

Statta hazırlıklara başlandı

Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilileri, iki adayın statta yapılması beklenen televizyon tartışması için yoğun güvenlik önlemleri alınacağını açıkladı.

Bakanlık, tartışmayı izlemek için stada gelmek isteyen vatandaşları "yanlarına silah almamaları" konusunda uyardı.

Stat yönetimi de iki adayın seçim karargahlarının yetkililerinin bir araya gelerek, tartışmanın formatı ve ayrıntılarla ilgili anlaşma sağladıklarını duyurdu. Zelenskiy, telefonu Poroşenko'nun yüzüne kapadı

Bu arada seçimlere sayılı günler kala devlet başkanı adayları ilk defa halkın önünde tartışmaya girdi.

Zelenskiy'ye yakın 1+1 televizyon kanalında seçimlerle ilgili bir açık oturumun canlı yayımlandığı sırada, davet edilmediği halde stüdyoya gelerek yayına katılan Poroşenko, "Bay Vladimir (Zelenskiy), sizi bugün bu stüdyoda tartışmaya davet ediyorum" diyerek rakibine meydan okudu.

Bunun üzerine canlı yayına telefonla bağlanan Zelenskiy, "Şu an yurt dışındayım. Daha önce anlaştığımız gibi, 19 Nisan'da, Olimpiyat Stadı'nda tartışmaya hazırım" dedi.

Poroşenko'nun 14 Nisan'da tartışma çağrısını yinelemesi üzerine Zelenskiy, "19'unda statta, nokta. Hoşça kalın" diyerek telefonu kapadı.

Buna tepki gösteren Poroşenko, "Gazetecilerden, halktan saklanmayın. Telefonu kapaması, hazır olmadığını gösteriyor" dedi.

Anketlere göre komedyen açık ara önde

Ukrayna'da 31 Mart'ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunda Zelenskiy yüzde 30,24, Poroşenko yüzde 15,95 oyla ikinci tura kaldı. Ukrayna halkı 21 Nisan'da seçimin ikinci turu için sandık başına gidecek.

Son kamuoyu araştırmasına göre, seçmenlerin yüzde 51'i ikinci turda Zelenskiy'e, yüzde 21'i Poroşenko'ya oy vermeyi planlıyor.

Anket katılımcılarının yüzde 18'inin kararsız olduğu, yüzde 10'unun sandığa gitmeyi düşünmediği belirtildi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Ukrayna'da Devlet Başkanı Adayları Statta Halkın Önüne Çıkacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi
    20:37 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da bir düğün salonunda iftar programı düzenledi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, programda ramazanın yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurgulayarak, kurumun vakıf kültürü ve geleneği gereği iyilik ve takvada yarışan bir kimliğe sahip olduğunu belirtti. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • İran Lideri Hamaney, Filistin İslami Cihad Hareketi Heyetiyle Görüştü
    19:57 İran Lideri Hamaney, Filistin İslami Cihad Hareketi Heyetiyle Görüştü

    İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nahhale ve beraberindeki heyet ile Tahran'da bir araya geldi. Görüşmede, Gazze'deki durum ve Siyonist rejimin saldırıları ele alındı. Nahhale, Gazze halkının direniş güçleriyle birlikte ABD ve İsrail'in planlarını boşa çıkardığını vurguladı.

BBC

Advertisement