Ukraynalılar, savaşın yıl dönümünde ülkelerine kavuşmak için gün sayıyor - Son Dakika
Güncel

Ukraynalılar, savaşın yıl dönümünde ülkelerine kavuşmak için gün sayıyor

Ukraynalılar, savaşın yıl dönümünde ülkelerine kavuşmak için gün sayıyor

Bir yılın geride kaldığı Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalılar, evlerine geri dönmeyi bekliyor.

23.02.2023 11:07  Güncelleme: 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir yılın geride kaldığı Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalılar, evlerine geri dönmeyi bekliyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat 2022'de askeri operasyon başlattığını ilan etmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Zaman zaman şiddetini artırarak süren savaş nedeniyle kimi Ukraynalılar ailelerinden, evlerinden ve memleketlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Yaşadıkları kentleri, okullarını ve iş yerlerini bırakarak dünyanın farklı ülkelerine göç etmek zorunda kalan Ukraynalıların savaşın bitmesine dair bekleyişleri ve umutları devam ediyor.

Annesi ile yaşadıkları Herson'u terk etmek zorunda kalan 11 yaşındaki Semenıuk Yelızaveta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşın ilk günü çok zorlandığını söyledi.

Savaşın ilk gününden aklında kalan tek anı anlatan Yelızaveta, "Akşamüstüydü, füze atıldı. Roketin sesini çok yakından duyduk. Koridora koştuk. Koridorda saklandığımızda babam bizim üstümüzü bornozla örttü. Korkmayalım, sesi duymayalım diye." dedi.

Yelızaveta, annesinin çalıştığı Türk firmasının yetkililerinin yardımıyla Türkiye'ye geldiklerini dile getirerek, "İlk geldiğimde tabii ki zorlandım. Çünkü Türkçe bilmiyordum ama sonra Türkçe kurslarına gitmeye başladım. Oradaki öğretmenimizin Rusça ve Ukraynacası olmadığından dolayı bize Türkçe dersi veriyordu. Öyle olunca bende tabii çabuk bir şekilde Türkçe öğrendim ve şu anda kendimi burada daha rahat hissediyorum." diye konuştu.

Türkiye'de bir okula gitmediğini kaydeden Yelızaveta, şöyle devam etti:

"Şu anda, Ukrayna'daki eğitimime çevrim içi olarak devam ediyorum. Ayrıca gönüllerin Ukraynalı çocuklar için burada vermiş olduğu 'Cumartesi Okulu' dediğimiz bir okul var. Orada Ukraynalı çocuklar toplanıyor ve ders görüyorlar. Genellikle bizim bir saat Ukraynaca dersimiz oluyor. Ondan sonra bize isteğimize bağlı olarak resim, el sanatları gibi kim, neye karşı ilgi duyuyorsa o dersleri veriyorlar."

Ülkesini çok özlediğini vurgulayan Yelızaveta, kardeşi, anneannesi, dedesi, teyzesi ile arkadaşlarının kaldığı Ukrayna'ya dönmeyi istediğini belirterek, "Bütün Ukraynalılara seslenmek istiyorum. Merak etmesinler, mutlaka savaş yakında bitecek ve hepimiz eve döneceğiz." ifadelerini kullandı.

Oğlu ile savaştan kaçtı

Oğlu Misha ile Türkiye'ye gelen İryna Zaychikhina, savaşın başladığı gün için önceden planladığı İstanbul seyahati olduğunu ancak savaşın başlamasıyla birlikte uçuşların durdurulduğu söyledi.

Annesi ve babasının da İstanbul'da olduğunu belirten Zaychikhina, savaşın başlamasından iki hafta sonra Türkiye'ye oğlu, kuzeni ve onun 1,5 yaşındaki çocuğuyla gelebildiklerini dile getirerek, şunları anlattı:

"O iki hafta bizim için çok karmaşık geçti. Biz, o zaman elimizden geleni yapmaya çalışıyorduk. Kimse tam olarak anlamıyordu, ne yapalım, ne edelim? Biz apar topar bir taraftan eşyalarımızı topluyorduk. Bir taraftan oradaki asker arkadaşlara yardım topluyorduk. Giysi olsun, yemek olsun onu götürüyorduk. Kan bağışında bulunuyorduk. Çünkü duyduk ki ilk haftalarda gerçekten çatışmalarda kan ihtiyaçları çok oldu. Biz de elimizden geldiği kadar kan bağışında bulunduk. Yemek götürdük, giysi götürdük. Böyle karmaşık 1-2 hafta geçirdik."

Türkiye'de şanslı olduklarına dikkati çeken Zaychikhina, "Çünkü bize sahip çıkan arkadaşlarımız var. O arkadaşların sayesinde biz Türkiye'de rahatız. Onlar hem kaldığımız evi hem bütün ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar, yardımcı oluyorlar. Oğlum haricinde bizim patili dostlarımız yani 4 köpeğimiz var. Köpeklerimize bile sahip çıkıyorlar." diye konuştu.

Zaychikhina, büyüklerinin, akrabalarının ve arkadaşlarının Ukrayna'da kaldığını, onları çok özlediği için üzüldüğünü dile getirdi.

Ukrayna'da kalanların savaşı gerçekten yaşadıklarını vurgulayan Zaychikhina, "Biz aslında bir nevi kendimizden utanıyoruz. Biz kaçtık, orada kalmadık ve onlara yardım etmedik ama aynı anda şunu anlıyoruz ki bir anne, bir kadın her zaman çocuğunu düşünüp, onun güvende olmasını istiyor. Aslında biz bütün ailemiz güvende olsun istiyoruz ama maalesef şu anda kısmen bunu yapabiliyoruz." ifadesini kullandı.

Zaychikhina, ilkbaharda savaşın bitmesini ve ülkelerine dönmeyi istediklerini belirterek, orada sıfırdan bir hayat kurmayı arzuladıklarını anlattı.

Ukrayna'da savaşan askerlere de teşekkür eden Zaychikhina, "Onlara sonuna kadar minnettarız. Türkiye ve bütün dünyaya, bize sahip çıkan, yardım eden herkese teşekkür etmek istiyoruz. Bir daha böyle bir şey yaşanmasın kesinlikle. Ne bizim çocuklar ne başka dünya çocukları savaşın ne olduğunu bilmesin ve öğrenmesin." ifadelerini kullandı.

"Sanki kendimi kaybetmiş gibi hissediyordum"

Dokuz yaşındaki Misha Zaychikhina ise okula gitmeye hazırlanırken arkadaşının kendisini aramasıyla savaşın başladığını öğrendiğini söyledi.

Ukrayna'dan direkt İstanbul'a gelemediklerini ifade eden Misha, "Bizim İstanbul'a gelişimiz tam bir hafta sürdü. Biz bir trene bindik. Benim kaldığım şehir olan Zaporijya'dan Lviv'e kadar gittik. Lviv'den Polonya'ya, Polonya'dan Prag'a geçtik, oradan İstanbul'a. Yani bizim buraya seyahatimiz tam bir hafta aldı ve ben o seyahat boyunca bir şey anlamıyordum. Ne oluyor, ne bitiyor, kiminle konuşuyordum? Herkes bir şeyler anlatıyordu ama ben o anda sanki kendimi kaybetmiş gibi hissediyordum." dedi.

Şu anda normal bir hayat yaşadığını aktaran Misha Zaychikhina, özlediği evinde olmanın her zaman daha iyi olacağını dile getirdi.

Zaychikhina, savaşın bir an önce bitmesini istediğini kaydederek, "Hatta savaş ilkbahara kadar bitsin. Ben de evime dönebileyim. Çünkü orası benim evim. Burada rahatım ama evim gibisi yok. Bir an önce Ukrayna'ya dönmek istiyorum. Bize yardım eden, sahip çıkan herkese çok teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu.

Türkçeyi de öğrenmeye çalıştığını dile getiren Misha Zaychikhina, bazı kelimeler bildiğini ve bazen kendini ifade edebildiğini anlattı.

Türkiye'ye 16 yaşındaki kızı Safiye ile gelen Filipova Anastasiya, evde kızıyla otururken savaştan haberdar olduğunu söyledi.

Anastasiya, evlerine iki kilometre mesafeye bomba düştüğünü, savaş olduğunu anladıktan sonra herkes gibi ne yapacaklarını bilmeyip valiz hazırlamaya başladıklarını dile getirdi.

İlk stresi atlattıktan sonra "Ne yapabiliriz?" düşüncesiyle hareket ettiklerini belirten Anastasiya, giysi, yemek ve kan yardımı gibi ihtiyaçlarla ilgilendiklerini anlattı.

Türkoloji mezunu olduğunu, yıllardır tercümanlık yaptığını Odessa'da tercümanlık bürosunun bulunduğunu belirten Anastasiya, "Bildiğimiz, tanıdığımız bir ülkeye gidelim diye düşündük. Bu savaş uzun sürmeyecek düşüncesiyle bir iki haftalığına Moldova'ya gittik. Devam edince biz de Türkiye'ye gelmeye karar verdik. Türkiye'ye kızım ve köpeğimle geldik." dedi.

"Dönme planlı şekilde yaşıyoruz"

Türkiye'de yaşamaya alıştığını kaydeden Anastasiya, arkadaşları gibi özlediği ülkesine dönmeyi istediğinin altını çizerek, "Sonbaharda eylülde döneriz, aralıkta döneriz, şimdi de martta döneriz diyoruz. İnşallah artık bu sefer döneriz. Hep dönme planlı şekilde yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Anastasiya, eşi, annesi, kayınvalidesi ve kayınpederinin Ukrayna'da kaldığını aktararak, "Her gün görüşüyoruz. Onlar için çok endişeliyiz. Mutlaka her gün onlara yazmadan günümüz başlamıyor ve bitmiyor. Diğer arkadaşlar gibi sürekli takipteyiz." değerlendirmesini yaptı.

Hayatlarının yüzde 100 değiştiğini anlatan Anastasiya, "Eski hayatımızdan hiçbir şey kalmadı diyebiliriz. Muhakkak herkes, bir tek biz değil, herkes hayatını özlüyor ve şunu anlıyoruz ki döndüğümüzde de o eski hayatı bulamayacağız maalesef. Çünkü bizim eski hayatımızı yok etmişler." diye konuştu.

"Savaşı mutlaka kazanmalıyız"

Anastasiya, her gün savaşın bitmesini beklediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Her gün ve her an, bir an önce bitsin istiyoruz. Bir tek savaşın bitmesi değil, Ukrayna'nın kazanmasını bekliyoruz. Çünkü savaşın ne şekilde biteceği bizim için önemli. Eğer bizim zaferimizle değil de başka bir şekilde bitecekse bitmesin, bizim zafer olana kadar devam etsin. Çünkü bizim için de aynı Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'Ya istiklal ya ölüm'. Artık bizim için başka çare yok. Çünkü bu özgürlük adına binlerce insanımız hayatını verdi. O kadar paha biçilmez bir şekilde kayıplarımız oldu ki bu savaşı mutlaka kazanmalıyız çünkü bu vefat eden arkadaşlara bizim borcumuzdur."

Türkiye'de yardımsever birçok insanla karşılaştıklarını ifade eden Anastasiya, kendilerine evlerini ve gönüllerini açan herkese teşekkür etti.

Anastasiya, Ukrayna'dan gelen çocukların eğitim konusunda sıkıntı yaşadığına dikkati çekerek, "Dil olmadan bu çocuklar burada çok zorlanıyorlar, adapte olamıyorlar. Dil kursları konusunda yardımcı olurlarsa buna çok ihtiyacımız var. Çünkü biz elimizden geldiği kadar, kendi çabamızla öğretmeye çalışıyoruz ama bu kesinlikle yeterli değil." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukraynalılar, savaşın yıl dönümünde ülkelerine kavuşmak için gün sayıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya Büyükşehir Belediyesi Seydişehir'de İftar Programı Düzenledi
    12:21 Konya Büyükşehir Belediyesi Seydişehir'de İftar Programı Düzenledi

    Konya Büyükşehir Belediyesi, Seydişehir'de düzenlenen iftar programında bir araya geldi. AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek, Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayı Abdulmuttalip Demirel'e destek vermek amacıyla yapılan programda konuşma yaptı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise İslam coğrafyasında yaşanan acı ve zulümlere dikkat çekerek dua etmenin önemini vurguladı. Ayrıca, Seydişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde lise öğrencilerine Sınav Motivasyonu ve Stresle Mücadele konularında bilgi verildi.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Ticareti Yapan Şüphelilerden Biri Tutuklandı
    12:19 Tekirdağ'da Uyuşturucu Ticareti Yapan Şüphelilerden Biri Tutuklandı

    Tekirdağ'da gerçekleştirilen operasyonda uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 5 şüpheliden biri tutuklandı. Diğer 4 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Operasyonda yapılan aramalarda ise 15 gram esrar, 27 sentetik ecza, 15 gram metamfetamin ve 2 hassas terazi ele geçirildi.

  • CHP Milletvekili: AKP İktidarıyla Yaşlı Nüfus Yoksullaştı
    12:19 CHP Milletvekili: AKP İktidarıyla Yaşlı Nüfus Yoksullaştı

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde yaşlı nüfusun yoksullaştırıldığını belirterek, dededen toruna harçlık döneminin bittiğini ve yaşlı kesimin çocukları ve torunlarının desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Gürer, Türkiye'de yaşlı nüfusun yoksulluk oranının arttığını ve emekli maaşlarının açlık sınırının altında kaldığını ifade etti.

  • Bozüyük'te firari hükümlüler yakalandı, düzensiz göçmen yakalandı
    12:19 Bozüyük'te firari hükümlüler yakalandı, düzensiz göçmen yakalandı

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, hırsızlık ve uyuşturucu suçlarından aranan 2 firari hükümlü yakalandı. Ayrıca, düzensiz göçmen yakalanarak Bursa Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi.

  • CTP Girne Milletvekili Fikri Toros:
    12:19 CTP Girne Milletvekili Fikri Toros: "Kıbrıs Bölünemeyecek Kadar Küçük, Herkesi Barış İçerisinde Barındırabilecek Kadar da Büyüktür"

    KKTC'nin ana muhalefet partilerinden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Dış İlişkiler Sekreteri ve Girne Milletvekili Fikri Toros, "CTP Kıbrıs kimliğinin devam edebilmesi için gerçek anlamda bağımsız bir Kıbrıs devletine ihtiyaç olduğu görüşündedir. Bu siyasi eşitliğin ve tek egemenliğin paylaşılabilmesi noktasında olmazsa olmaz olan bir şey olduğu görüşündedir. Kıbrıs bölünemeyecek kadar küçüktür. Herkesi barış içerisinde barındırabilecek kadar da büyüktür" açıklamasını yaptı.

  • KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar
    12:18 KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

    KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, yabancılara mülk satışının artması ve nüfus yapısının değişmesi konularında endişelerini dile getirdi.

  • Bilecik'te Çift Sıra Parklanmalar ve Yaya Geçitleri Üzerine Park Edilen Araçlar Tartışma Yaratıyor
    12:18 Bilecik'te Çift Sıra Parklanmalar ve Yaya Geçitleri Üzerine Park Edilen Araçlar Tartışma Yaratıyor

    Bilecik merkezinde bir araç sürücüsünün gelişi güzel park etmesi ve yayaların tepkisi, çift sıra parklanmalar ve yaya geçitleri üzerine park edilen araçlar konusunda tartışmalara yol açtı. Yayalar, aracın kaldırıma çıkacak şekilde park edilmesine tepki gösterirken, yetkililerden konuyla ilgili önlem alınmasını istedi.

  • AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, 5000 Evlerde Yoğun Desteğe Karşılandı
    12:16 AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, 5000 Evlerde Yoğun Desteğe Karşılandı

    Seçim çalışmaları kapsamında AK Parti Karabük Belediye Başkan adayı Özkan Çetinkaya, 5000 evlerde düzenlenen iftar programında mahalle sakinlerinin yoğun desteğiyle karşılandı. Çetinkaya, programda yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra tüm mahallelerin problemlerini çözmek için hızlı bir şekilde çalışacaklarını belirtti.

  • Merkezefendi Belediyesi Başkarcı Mahallesi'nde İftar Programı Düzenledi
    12:16 Merkezefendi Belediyesi Başkarcı Mahallesi'nde İftar Programı Düzenledi

    Merkezefendi Belediyesi'nin Ramazan ayı boyunca farklı mahallelerde düzenlediği iftar programı Başkarcı Mahallesi'nde gerçekleşti. Binlerce kişinin katıldığı toplu iftar programında Başkan Doğan konuşma yaptı.

  • Başkan Zolan, 1 Günde 6 İlçeyi Ziyaret Ederek Rekor Kırdı
    12:16 Başkan Zolan, 1 Günde 6 İlçeyi Ziyaret Ederek Rekor Kırdı

    Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 28 Mart'ta Bekilli, Baklan, Bozkurt, Pamukkale, Çivril ve Merkezefendi ilçelerini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. 1 günde yaklaşık 550 kilometre yol kat eden Başkan Zolan, eşine az rastlanır bir rekora imza attı. Gittiği her yerde yoğun ilgiyle karşılanan Başkan Zolan, vatandaşlara teşekkür etti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle İhtiyaç Sahibi Çocuklara Destek Oluyor
    12:16 Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle İhtiyaç Sahibi Çocuklara Destek Oluyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ve çocuk besinlerine erişmekte zorluk çeken ailelere destek olmak amacıyla başlattığı 'Halk Mama' projesi kapsamında Alanyalı çocukları da sağlıklı mama ile buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ailelerin bebek besinlerine erişmesine destek olmak amacıyla 6-24 aylık çocuklara ücretsiz mama desteği sağlıyor.


Advertisement