Ulaşım Altyapımızda Deprem Riski Yok - Son Dakika
Güncel

Ulaşım Altyapımızda Deprem Riski Yok

Ulaşım Altyapımızda Deprem Riski Yok

Vali Mutlu "Dünya Bankası'nın 2006 yılında vermiş olduğu 410 milyonluk destek, İstanbul'un sismik riskinin belirlenmesinde bize yardımcı oldu.'' dedi.

20.07.2011 22:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile İstanbul Valiliği'nin bahçesinde bulunan İl Afet Acil Müdürlüğü'nde bir araya geldi. İstanbul'un ve bölgenin depreme karşı duyarlılığını artırmak ve bu konuda tedbirli olmak açısından pek çok projeyi yürürlüğe koyduklarını belirten İstanbul Valisi Mutlu, "İstanbul'un sismik riskinin azaltılması ve acil durum hazırlık projesini tekrar önemsiyoruz.

Bu proje kapsamında da bugün Hazine Müsteşarlığı'nın yürüttüğü kredilendirme çalışmaları kapsamında il özel idaremize yoğun bir kredi transferi sağlandı. Bu kredi transferlerinin en büyüğünü de Dünya Bankası gerçekleştirdi. Dünya Bankası'nın 2006 yılında vermiş olduğu 410 milyonluk destek, İstanbul'un sismik riskinin belirlenmesinde bize yardımcı oldu. Dünya Bankası yetkililerine buradan teşekkür etmek istiyorum. Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası gibi kuruluşlar da bu projemize destek verdiler. Bugüne kadar alınan krediler 969 milyon euroluk bir proje büyüklüğüne ulaştı.

Bugüne kadar bu ödeneğin 505 milyon euroluk kısmını kullandık. Geriye kalan kısmın nerede kullanılacağının planlamasını yaptık. Dolayısıyla 2006'dan bu yana İstanbul'da hiç boş durmadık. Gelen tüm kaynakları en uygun, verimli ve proje hedeflerine uygun değerlendirdik" diye konuştu.

İstanbul'UN ACİL DURUM KAPASİTESİ YÜKSELDİ

Dünya Bankası'ndan alınan kredini üç önemli bileşende kullandığını bildiren Vali Mutlu, "Bunlardan en önemlisi İstanbul'un acil durum kapasitesinin yükseltilmesiydi. Bu konuda ciddi kapasite sağlandı. Güçlendirme ve yeniden yapım işlerini yakinen takip ediyoruz. Özellikle sismik riskin azaltılması konusunda imar çalışmalarını yakinen izliyoruz. Bugüne kadar İstanbul'da 832 kamu binasına müdahalede bulunduk. Aralarında okul, yurt binası, hastane, idareler, sosyal hizmet binalarının bulunduğu 687 yapıyı güçlendirdik. Geri kalan 145 binanın yıkılıp yeniden yapılmasını planladık. Okullar ve hastanelere öncelik tanıyarak binaları yeniliyor ya da yıkıp yenileri inşa ediyoruz" dedi.

VALİ MUTLU'YA TEŞEKKÜR

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, "İstanbul finansal ve turizm açısından önemli bir yer. Yürürlüğe konulan bu proje depremden sonra ne olacak sorusundan ziyade, depremden önce ne olacak sorusunu yanıtlıyor. Kültür mirası alanında yapılan çalışmalara bakınca 'Koruma' çok önemli. Buradan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve merkezi hükümete teşekkür ediyorum. Bu aslında size bir perspektif sundu. Gelişmekte olan ülkelerde sel sonrası yapılan uyarıları sistemi kurulurken, deprem öncesi yapılan bu proje çok önemli" diye konuştu. İstanbul Valisi Mutlu'ya bir sorusunun olduğunu ifade eden Zoellick, soruyu şöyle yöneltti: "Köprüleri korunan alan olarak göremedim. İstanbul'da çok sayıda ve çok önemli köprüler var. Doğal afet olunca ulaşım çok önemli bir unsur haline geliyor. Köprülerle ilgili ne çalışma yapıldı?"

Deprem riski taşıyan ülkede ulaşımın çok önemli olduğunu kaydeden Mutlu, "Bu kapsamda kara yolları güçlendirildi. Yeni yapılan yapılar da deprem riskine karşı inşa edildi. Ulaşım alt yapımızda deprem riski olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim" cevabını verdi. Yapılan açıklamanın ardından Vali Mutlu ve Robert Zoellick herhangi bir afet anında kullanılmak üzere satın alınan araç ve gereçleri inceledi.

- İstanbul DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ulaşım Altyapımızda Deprem Riski Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement