Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: "Siber Güvenlik ve E-devlet Faaliyetlerine Ait Tüm Konu Başlıklarını... - Son Dakika
Politika

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: "Siber Güvenlik ve E-devlet Faaliyetlerine Ait Tüm Konu Başlıklarını...

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: "Siber güvenlik ve e-devlet faaliyetlerine ait tüm konu başlıklarını içeren bir kanun taslağı çalışmalarını tamamladık ve başbakanlığa arz ettik" "2018 yılında daha kapsamlı bir tatbikat düzenleyeceğiz" "Bu saldırıları gerçekleştirenler hiç boş durmuyor.

29.11.2017 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: "Siber güvenlik ve e-devlet faaliyetlerine ait tüm konu başlıklarını içeren bir kanun taslağı çalışmalarını tamamladık ve başbakanlığa arz ettik"

"2018 yılında daha kapsamlı bir tatbikat düzenleyeceğiz"

"Bu saldırıları gerçekleştirenler hiç boş durmuyor. Baş döndürücü bir hızla değişen ve gelişen sektörden bahsediyoruz"

"'Hafta sonu benim sistemim çalışmıyor, tedbir almasam da olur' deme lüksünüz yok, hafta sonu da saldırılar yapılıyor"

ANKARA - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Siber güvenlik ve e-devlet faaliyetlerine ait tüm konu başlıklarını içeren bir kanun taslağı çalışmalarını tamamladık ve başbakanlığa arz ettik. Bunun en kısa sürede meclise sevk edilerek yasalaşmasını bekliyoruz" dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Bakanlık koordinesinde düzenlenen Ulusal Siber Savunma 2017 tatbikatına katıldı. Tatbikattan önce konuşma yapan Bakan Arslan, bu tatbikat ile kurumların siber güvenlik alanındaki mevcut durumlarını görme fırsatı bulacaklarını söyledi.

Yerel ve merkezi kamu hizmetleri olarak tanımlı olan 5 bin 102 adet hizmetin, 2 bin 414 adedinin e-devlet kapısından elektronik ortamda sunulduğuna dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Arslan, "Yıl sonu hedefimiz yaklaşık yüzde 50'nin üzerine çıkmaktı ve bugün itibariyle yüzde 50'ye çok yaklaşmış bulunmaktayız. Bununla birlikte bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımının çeşitli siber tehditleri de beraberinde getirdiği ve bunun toplumda güvenlik kaygısına yol açtığı bir gerçektir. Bizim amacımız, bu tehditlere yönelik olarak proaktif davranıp saldırıları önlemek, bertaraf etmek ve ülkemize, vatandaşımıza, ulusal menfaatlerimize yapılan siber saldırılara karşı tedbirler geliştirmektir. Son günlerde yaşanan siber saldırılar gösterdi ki, siber güvenliği sağlamak sadece Türkiye açısından değil, tüm ülkeler için çok önemli bir konu" ifadelerini kullandı.

Siber güvenlik ve e-devlet faaliyetlerine ait tüm konu başlıklarını içeren bir kanun taslağı çalışmalarını tamamladıklarını ve başbakanlığa arz ettiklerini belirten Arslan, "Bunun en kısa sürede meclise sevk edilerek yasalaşmasını bekliyoruz. Bugüne kadar, üçü ulusal, biri uluslararası olmak üzere 4 tatbikat gerçekleştirildi. 2012 yılından itibaren yaptığımız bu çalışmalar neticesinde önemli bir aşama kaydettik. Bu tedbirler sayesinde küresel çaplı tehditlerden çok fazla etkilenmeden engelleme şansı yakaladık. Bu tedbirlerin en önemli konu başlıklarından birisi de farkındalık çalışmalarıdır. Farkındalık bilincinin tatbikatlarla pekiştirilmesi oldukça önemlidir. Bu tatbikat hem gerçek ortamda saldırıları simülasyon, bulgu inceleme, masa başı senaryoların birlikte uygulandığı ülkemizin ilk siber güvenlik tatbikatı niteliğindedir" diye konuştu.

Siber Güvenlik Tatbikatının amacından bahseden Arslan, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Bu tatbikatla 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planında belirlediğimiz eylemlerden birini gerçekleştirmiş oluyoruz. Tatbikatımızın amacı, kesinlikle kurumlarımızı bir yarış sürecine sokmak değildir. Amacımız, kurumlarımızın eksikliklerini gerçek ortamda ve simülasyon ortamında görmeleri ve alınan sonuçların ileride yapılacak çalışmalara ışık tutmasıdır. Tatbikatımız 2 faz halinde gerçekleştirilmektedir. Tatbikatın birinci fazı 6-23 Kasım tarihi arasında kurumlara gerçek ortamda siber ataklar gönderilmek üzere yapıldı. İkinci fazı ise bugün simülasyon ortamında ağ üzerinden gerçekleştirilecek. Birinci faz için gönüllü olarak 41 kurumdan 20 kurumu belirlemiştik ve bu kurumlara 7/24 esaslı olmak üzere gerçek ortamda ve her birine farklı IP adreslerinden saldırılar gerçekleştirildi. Toplam 60 adet test icra edildi. 2'nci faz için ise 32 kurumdan 145 oyuncu ve 26 kurumdan 60 gözlemci katılım sağladı. Kurumlarımıza ait tatbikat sonuçlarını yayınlamayacağız ama kendileriyle paylaşacağız. Böylece hem kendi eksikliklerini görsünler hem de özellikle onlar bu işi nasıl tespit etti, nasıl önlemler aldı bilelim ki gerektiğinde başka kurumlarımızla da bu tecrübeyi paylaşalım."

Birince fazda alınan sonuçları analiz ettiklerini ve bazı temel sonuçlara ulaştıklarını aktaran Arslan, elde edilen tespitleri paylaştı. Arslan, "Pos taramasında kurumların sistemlerine yönelik en çok kullanılan 800 adet korta saldırı düzenlenmiş, uygulama taramasında ise en çok rastlanan zafiyetler kontrol edilmiş ve sonuçları alınmış. Bu saldırıların yüzde 67'si hafta içi, yüzde 33'ü hafta sonu yapılmış, yapılan saldırıların yüzde 67'si gün içerisinde, yüzde 33'ü ise gece saatinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan saldırılar ile ilgili hangi kurumun ne tespitler yapabildiğini gördük. Çok başarılı ve güzel sonuçlar elde edildi. Sadece gündüz mesai saatinin yoğunluğunun olduğu dönemde değil, gece de siber saldırıların devam ettiği, 'hafta sonu benim sistemim çalışmıyor', 'hafta sonu tedbir almasam da olur' deme lüksünüz yok, hafta sonu da saldırılar yapılıyor. Bu sonuçlarla şu gördük: tatbikata katılan kurumlarımızın bir kısmı saldırıların tamamını tespit etme ve raporlama alanında eksiklerinin olduğunu gördük. Bu eksikliklerin kamu kurumlarının kendi imkanlarıyla giderilebilecek nitelikte olduğunu düşünüyoruz. Saldırıların her an yapılabileceğine özellikle dikkat çekmek istiyorum" açıklamasında bulundu.

Bugün gerçekleştirilen 2'nci faz ile ilgili de bilgi aktaran Arslan, "Tatbikatın 2'nci fazı için tatbikat alanında internete kapalı sanal sunuculardan oluşturulan örnek bir kurum ağı ve sistem ortamı ağlayan bir sanal ağ oluşturuldu. Simülasyon, bulgu inceleme ve masa başı türünde belirlenen senaryolar sanal ağ üzerinden oynanacak. Tatbikat alanında bulunan kırmızı takım saldırıları gerçekleştirirken, mavi takımda bu saldırılara karşı savunma yapacaklar, yeşil takım ise teknik hususlarda destek sağlayacak. 2018 yılında daha kapsamlı bir tatbikat düzenleyeceğimizi şimdiden haber vermek istiyorum. Bu öyle bir alan ki, saniyesini sektirmemek lazım. Boş durmamalıyız. Bu saldırıları gerçekleştirenler hiç boş durmuyor. Baş döndürücü bir hızla değişen ve gelişen sektörden bahsediyoruz" dedi.

Bakan Arslan, konuşmasının ardından Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç ile birlikte tatbikatı başlattı. Arslan daha sonra tatbikat alanına geçerek oyuncular ile kısa süreli sohbet etti.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: "Siber Güvenlik ve E-devlet Faaliyetlerine Ait Tüm Konu Başlıklarını...
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: 'Siber Güvenlik ve E-devlet Faaliyetlerine Ait Tüm Konu Başlıklarını... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Seferihisar'da Teos Marina'nın Kapasitesinin Artırılmasına Karşı Protesto
    11:43 Seferihisar'da Teos Marina'nın Kapasitesinin Artırılmasına Karşı Protesto

    Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in çağrısıyla Teos Marina'nın kapasitesinin artırılmasına karşı düzenlenen eylemde, vatandaşlar marinanın rant uğruna talan edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü
    11:41 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Strazburg'daki temasları sırasında eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve Avrupa'da ve Ege'nin iki yakasında ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini belirtti. Özel ise Türkiye'nin soluyla Yunanistan'ın solunun barışı ve iyi ilişkileri savunması gerektiğini vurguladı. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini ifade etti.

  • Çanakkale'de 16 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı
    11:29 Çanakkale'de 16 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı

    Çanakkale'de Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları ile İstihbarat şube müdürlüklerine bağlı ekiplerin çalışmaları sonucu 2 araçta Afganistan uyruklu 16 düzensiz göçmen yakalandı. Operasyonda araçların yanı sıra el hava pompası, şambrel, 3 yağmurluk, çocuk can yeleği ve 19 bin 100 lira ele geçirildi. Düzensiz göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edildi. İnsan kaçakçılığı iddiasıyla gözaltına alınan araç sürücüleri M.T. ve A.B'nin ise emniyetteki işlemleri sürüyor.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli
    11:27 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 2024 OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bağcıoğlu, OYAK yönetim organlarında temsilde adalet ilkesi ve liyakat ilkelerine uygun şekilde tüm statülerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası
    11:21 Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası

    İsrail'in İran'a yönelik 3 drone ile gerçekleştirdiği misilleme saldırısıyla ilgili ortaya atılan bir iddia büyük ses getirdi. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian, İran'a yapılan saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu belirterek, bu İHA'ların İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı. Dalirian'ın açıklaması akıllara "Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı?" sorusunu getirdi.

  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.


Advertisement