Seferihisar'daki Sığacık Yat Limanı'nın Genişletilmesi Kararı Teknelerle Protesto Edildi. - Son Dakika
Güncel

Seferihisar'daki Sığacık Yat Limanı'nın Genişletilmesi Kararı Teknelerle Protesto Edildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın, İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Sığacık (Teos) Yat Limanı’nın kapasitesini artırma kararı, Sığacık Körfezi'nde protesto edildi. Onlarca tekne ile yat limanında toplanan yurttaşlar, projeden vazgeçilmesi için çağrı yaptı. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, "Bu denize bu ihaneti yaptırmamak için buradayız. Yeter yani. Doyun biraz. Yeter, doymanız lazım. Bu denizler bizim, bizim kalmaya devam edecek” dedi.

29.08.2022 13:33  Güncelleme: 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın, İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Sığacık (Teos) Yat Limanı'nın kapasitesini artırma kararı, Sığacık Körfezi'nde protesto edildi. Onlarca tekne ile yat limanında toplanan yurttaşlar, projeden vazgeçilmesi için çağrı yaptı. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, "Bu denize bu ihaneti yaptırmamak için buradayız. Yeter yani. Doyun biraz. Yeter, doymanız lazım. Bu denizler bizim, bizim kalmaya devam edecek" dedi.

Seferihisar'da, "Çocuklarımız beton değil balık yesin", "Kıymayın efendiler, kıymayın doğamıza, denizimize" yazılı pankart ve dövizler astıkları tekneleriyle dün akşam saatlerinde denize açılan yurttaşlar, Sığacık Yat Limanı'nın kapasitesinin artırılması için karar alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na tepki gösterdi.

İSMAİL YETİŞKİN: YETER, DOYMANIZ LAZIM

Meşaleler yakıp denizde teknelerle protesto eylemi düzenleyen yurttaşlar, proje ile bölgenin doğal yapısının bozulacağını öne sürdü. Eyleme destek veren Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, şöyle konuştu:

"Bütün Sığacık halkı burada. Hep beraber bu denize bu ihaneti yaptırmamak için buradayız. Bu deniz, buradaki balıkçının, gezi teknecisinin, günübirlikçinin. Buraya Kolin İnşaat'ın elini atmaması gerekiyor. Burada yapılacak olan, burayı bırakmaları. Yeter, zaten var olanı kullanıyorsunuz. Burada niye sosyeteye ait bir alan yaratmak için uğraşıyorsunuz. Burada herkes denize gidiyor, balığına gidiyor. Esnaf burada parasını kazanıyor, harcıyor. Yeter yani. Doyun biraz. Yeter, doymanız lazım. Bu denizler bizim, bizim kalmaya devam edecek. Biz, çocuklarımıza bu denizi bırakmak istiyoruz, marina değil. Biz, çocuklarımıza temiz bir deniz, temiz bir gelecek bırakmak istiyoruz."

"YAPTIRMAYACAĞIZ"

Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'ndan emekli asker Fuat Gümüş de yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Burada siyaset üstü bir durum var. Hep birlikte doğamıza sahip çıkmamız gerekiyor. Teos Marina'ya 270 yat kapasitesi yapma uygulaması, dünyanın hiçbir yerinde yok. Mendirek dışında bu şekilde yüzer uygulama, hiç bildiğimiz bir örnek değil. Altyapının olduğunu, yolun olduğunu, Teos Marina gibi bir işletmenin bulunması sebebiyle de yat kapasitesi uygulamasına gittiklerini söylüyorlar. Yani kısaca 'Un var, yağ var, şeker var; niye helva yapmayalım' diyorlar. Biz de diyoruz ki 'Alev var, ateş var'. Ateş olmazsa o ocağı yakamayacağınız için biz size o helvayı yaptırmayacağız."

"YATLARLA ZAPT EDİLMİŞ DURUMDA"

Seferihisarlı balıkçılık yapan kaptan İrfan Kozan ise "Sığacak Limanı'na giriş deniz harita noktalarını bile bunlar zapt etmiş durumda. Tam bir saçmalık. Sığacık Koyu, Ege Denizi'nde açık denize kapalı alan olarak tek. Bu da yatlarla zapt edilmiş durumda. Marina'da şu an 400 yat var. Bunların 100 tanesi ancak çıkıp geliyor. Fakat 400'ünde de konaklama var. Bunların bütün foseptikleri koya akıyor" diye konuştu.

NELER YAPILACAK

Mevcutta 560 yat kapasitesi bulunan marinaya kapasite artırımı ile birlikte 500 yatlık bir marina daha yapılması planlanıyor. Projeyle birlikte deniz dolgusu yapılması planlanırken 18 bin metrekarelik kara, 75 bin metrekarelik ise deniz alanı kullanılacak. Projenin ÇED dosyasına göre; deniz dolgu alanıyla birlikte körfez, kısmen kapalı bir göle dönüştürülecek. Çevreciler, proje ile akıntının azalması sonucu zaten durgun olan denizde kirliliğin büyüyeceğini, deniz dolgusuyla da Sığacık'ın doğal yapısının tahrip edileceğini öne sürüyor.

Seferihisar\'daki Sığacık Yat Limanı\'nın Genişletilmesi Kararı Teknelerle Protesto Edildi.
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Seferihisar'daki Sığacık Yat Limanı'nın Genişletilmesi Kararı Teknelerle Protesto Edildi. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aile ve Gençlik Fonu'na 6 Bin 299 Çift Başvurdu
    17:11 Aile ve Gençlik Fonu'na 6 Bin 299 Çift Başvurdu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirtti. Başvuruların değerlendirmesi yapılan çiftlerin bu hafta evlilik öncesi eğitimlere alınacağını ve resmi nikahın ardından kredilerin hesaplarına yatmaya başlayacağını söyledi. Göktaş, projenin öncelikle deprem bölgesinde pilot olarak uygulandığını ve daha sonra Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını ifade etti. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına 8 bin personel alımının Nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceği bilgisini verdi.

  • Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, öğrencilerle kitap okudu
    17:09 Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, öğrencilerle kitap okudu

    Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Kütüphane Haftası dolayısıyla öğrencilerle birlikte kitap okuma etkinliği düzenledi. Etkinliğe akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Yılmaz, kitap okumanın önemine vurgu yaparak üniversitede kitap okuma etkinliklerinin yaygınlaştırılacağını ve kampüslerde bu tür etkinliklerin devam edeceğini belirtti. Etkinlikte en çok kitap okuyan öğrencilere ödül verildi.

  • Otomobille çarpışan motosiklet yayalara çarptı: 1 ölü, 3 yaralı
    17:09 Otomobille çarpışan motosiklet yayalara çarptı: 1 ölü, 3 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde meydana gelen kazada, otomobil ile çarpışan motosiklet savrularak kaldırımda yürüyen bir kadın ve çocuğuna çarptı. Kazada motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, otomobil sürücüsü ve yaralanan anne ile çocuk hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Isparta'da Mahalli İdareler Seçimleri için Tedbirler Görüşüldü
    17:08 Isparta'da Mahalli İdareler Seçimleri için Tedbirler Görüşüldü

    Isparta Valisi Aydın Baruş başkanlığında düzenlenen Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı'nda, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için alınan ve alınacak tedbirler değerlendirildi. Toplantıda, Isparta genelinde 330 bin 236 seçmenin bin 153 sandıkta oy kullanacağı ve seçimler boyunca 2 bin 28 polis ve jandarmanın görev yapacağı bildirildi.

  • Söke Basket ve Kuşadası Academy, finalde karşı karşıya geldi
    17:08 Söke Basket ve Kuşadası Academy, finalde karşı karşıya geldi

    Söke Basket Spor Kulübü (SBK) ve Kuşadası Academy Spor Kulübü (KASK), gruplarındaki 7 maçını da yenilgisiz tamamlayarak finalde karşı karşıya geldi. Final maçında sporcular, velilere anlamlı bir mesaj vermek için pankart açtı. Kulüplerin antrenörleri ise çocukların kötü alışkanlıklardan kurtulması ve saygı değerlerini öğrenmelerinin önemini vurguladı. Her iki kulübün kurucu antrenörü ise velilere teşekkür etti ve çocukların gelişimi için çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

  • Düzce'de Tarımsal Üretimin Planlanması Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi
    17:08 Düzce'de Tarımsal Üretimin Planlanması Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

    Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili Genel Müdürlüklerin katılımıyla tarımsal üretimin planlanması konusunda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, tarımsal üretimin planlanması ilkeleri ve geleceğe yönelik hedefler tartışıldı.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçilerin cenazeleri toprağa verildi
    17:07 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçilerin cenazeleri toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden İbrahim Keskin ve Mehmet Sultan Allahverdi'nin cenazeleri düzenlenen törenlerle defnedildi. İbrahim Keskin'in cenazesi Arsin ilçesindeki Merkez Camisi'nde, Mehmet Sultan Allahverdi'nin cenazesi ise Rize'nin İyidere ilçesine bağlı Kalecik köyündeki Merkez Camisi'nde kılınan namazın ardından toprağa verildi. Diğer işçi Dinçer Uzunosmanoğlu'nun cenazesi ise yarın Trabzon'da defnedilecek.


Advertisement