Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu" - Son Dakika
Güncel

Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu"

Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği "Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu" başladı.

10.10.2017 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği "Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu" başladı.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Gemlik Asım Kocabıyık Yerleşkesi'ndeki sempozyumun açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bursa'ya denizcilik fakültesi kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Hukuki anlamda bir denizcilik meslek yüksek okuluna sahip olduklarını, ancak herhangi bir öğretim üyesi olmadığı için eğitim verilemediğini vurgulayan Ulcay, "Şu anda dosyayı hazırladık. Üniversite senatosu olarak tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Hedefimiz, meslek yüksek okulunu Denizcilik ve Deniz Bilimler Fakültesine dönüştürmektir. Sadece denizin üstüyle değil, denizin altıyla da ilgilenecek ve bilimsel çalışmaları yürütecek bir fakülteyi hayata geçirmek istiyoruz." diye konuştu.

Denizlerin insan eliyle kirletildiğine dikkati çeken Ulcay, şöyle devam etti:

"Denizin buna rağmen kendisini temizleme kabiliyeti var. Ancak bizim denizi kirletme hızımız, kendisini temizleme hızından daha fazla. Bu yüzden bir an önce ciddi bilimsel çalışmaların başlatılması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi ile konuyla ilgili işbirliğini geçtiğimiz yıldan itibaren başlattık. Sanayicilerimize de önemli görevler düşüyor. Marmara Denizi'ne kıyısı olan tüm sanayiciler için zorlayıcı tedbirler gerekmiyor. Bu kirli atıkların kendileri tarafından deşarj edilmesi gerekiyor. Farklı alanlarda çalışmalar yapılıyor ancak tam anlamıyla yeterli olduklarını söyleyemeyiz. Topyekün bir mükemmelleşme için Marmara Belediyeler Birliğinin bu alanda aldığı kararları ciddi şekilde uygulamalıyız."

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Bursa'nın yıllar içerisinde göz ardı edilen "deniz kenti" kimliğini ortaya çıkarmak adına son yıllarda önemli çalışmalara imza attıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bursa'nın 115 kilometre deniz, 80 kilometre de sahil şeridi bulunmaktadır. Sahil Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarla Gemlik, Karacabey, Orhangazi ve İznik sahilleri temizlenerek, modern tasarımları ve çevre düzenlemeleri ile halkımızın kullanımına sunulmaktadır. Bugüne kadar plajlarda 12 kilometre plaj çevre düzenlemesi, 12 kilometre bisiklet ve yürüyüş yolu, 2,5 kilometre ahşap yürüyüş yolu, 85 duş, 111 giyinme kabini ücretsiz olarak hizmete sunulmuştur. 24 halk plajında 25 kilometre boyunca 80 kişilik personel ve ekiple temizlik sürdürülmektedir. 2014-2017 yılları arasında Bursa kıyı ve plajlarında 800 bin ton atık, deniz yüzeyinden ise deniz süpürgeleriyle 420 metreküp atık toplanarak depolama tesislerine gönderildi. Doğal yaşamı destekleme adına Uluabat ve İznik Gölü'ne 400 bin yavru balık salındı. Denizlerimizde biyoçeşitliliğin izlenmesi için deniz dibinden görüntülemeler yapıldı."

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz da gelecek nesillere iyi bir emanet bırakmak istediklerini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum, akademisyen ve BUSKİ yetkililerinin katıldığı oturumlarla devam etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement