"Ulusal Karton Ambalaj ve Stand Tasarım Yarışması" - Son Dakika
Güncel

"Ulusal Karton Ambalaj ve Stand Tasarım Yarışması"

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever: "Yeni tasarımlarla sektör ihracatı yüzde 10 artacak"

26.06.2013 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, "Ulusal Karton Ambalaj ve Stand Tasarım Yarışması"nın ambalaj sektörü gelişmesine katkıda bulunacağını belirterek, yeni tasarımlarla sektör ihracatının yüzde 10 artacağını belirtti.

Birlik'ten yapılan yapılan açıklamaya göre, ikinci kez düzenlenen yarışmaya Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri katılırken, birinciye 7 bin lira, ikinciye 5 bin lira, üçüncüye de 3 bin lira para ödülü verildi. Ayrıca dereceye girenler Ekonomi Bakanlığı tarafından yurt dışı eğitime gönderilecek.

Birlik Başkanı Abdullah Tever, törende yaptığı konuşmada, yarışmanın ambalaj sektörü gelişmesine katkıda bulunacağını belirterek, yeni tasarımlarla sektör ihracatının yüzde 10 artacağını kaydetti.

Tever, Türkiye'nin kağıt-karton ambalaj sektöründe Avrupa'nın en büyük beşinci pazarı olduğunu anımsatarak, öncelikli hedeflerinin bu konumun korumasına katkıda bulunmak ve genç, dinamik yeni tasarımcıları ülkeye kazandırmak olduğunu aktardı.

Geçen yıl dünya ambalaj sektörünün 700 milyar dolarlık hacme ulaştığı ve ihracat hacminin de 2011 sonu itibariyle 266 milyar dolar olduğu bilgisini veren Tever, dünya sıralamasında 25. olan Türkiye'nin toplam ihracat içindeki payının yüzde 1,2 olduğunu ifade etti.

Abdullah Tever, Türkiye ambalaj sanayi sektörünün büyüklüğünün 2012'de 14-15 milyar dolara ulaştığını belirterek, şöyle devam etti:

"Geçen 5 yıldaki büyüme trendine baktığımızda en fazla yıllık üretim artışı yüzde 18'le kağıt ambalajda. Bunu yüzde 8 artışla karton ambalaj takip ediyor. Türkiye ambalaj sektörü ürünleri dünya çapında 191 ülkeye ihraç ediliyor. 2012 yılında en çok ambalaj ihraç edilen ülkelerin başında Almanya, Irak, İngiltere, Fransa ve İran'ın geliyor. Türkiye'deki ambalaj sektörü ihracatı alt kırılımlarıyla 1,75 milyar dolar olup, kağıt ve karton ambalaj ihracatımız 2011 yılında 300 milyon dolar, 2012 yılında ise 321 milyon dolar olarak görülmektedir."

"Herkesin ürettiği malla ticaret yapmak, artık pek mümkün değil"

Ödül törenine katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, tasarımın önemini vurgulayarak, "21. yüzyılın ticaretinde tasarım, nitelikli işgücü ve inovasyon ön plana çıkıyor" dedi.

Herkesin ürettiği malla ticaret yapmanın, artık pek mümkün olmadığını dile getiren Büyükekşi, "Tasarımda, yenilikte, inovasyonda bir adım önde olan daha çok kazanıyor. Bu yüzden TİM olarak, tasarımla markalaşmak, inovasyonla farkındalık yaratmak, 2023 yılındaki ihracat hedeflerimize ulaşmak için, tasarım yarışmaları ve Ar-Ge'ye büyük önem veriyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Yarışmada karton ambalaj tasarımı kategorisinde birinciliği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi A3 mukavva kağıdından birden fazla bardağı taşıyabilecek aparat tasarımıyla alırken, ikinciliği Bahçeşehir Üniversitesi'nden Muharrem Şeyda tasarladığı yenilikçi içecek ambalajıyla, üçüncülük ödülünü de Kayseri Melikşah Üniversitesi'nden Fatih Zerdeli ve Fatma Eyici dökmeden hamburger yemek için geliştirilen bir karton tasarımla kazandı.

Karton stand tasarımı kategorisinde ise birinciliğe Ortadoğu Teknik Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Nazlı Gökçe Terzioğlu, ikinciliğe Anadolu Üniversitesi'nden İbrahim Özen ve Efkan Çetin, üçüncülüğe de Marmara Üniversitesi'nden Deniz Demirkanlı layık görüldü. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Ulusal Karton Ambalaj ve Stand Tasarım Yarışması' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement