Ulusal Pamuk Konseyi: Pamuk Primi En Az Enflasyon Oranı Kadar Artırılmalı - Son Dakika
Ekonomi

Ulusal Pamuk Konseyi: Pamuk Primi En Az Enflasyon Oranı Kadar Artırılmalı

Ulusal Pamuk Konseyi: Pamuk Primi En Az Enflasyon Oranı Kadar Artırılmalı

ULUSAL Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Bertan Balçık, pamukta Çukurova bölgesinde Adana dışındaki kentlerde verim düşüklüğü olduğunu, destek primlerinin en az enflasyon oranı kadar artırılması gerektiğini söyledi.

16.10.2018 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ULUSAL Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Bertan Balçık, pamukta Çukurova bölgesinde Adana dışındaki kentlerde verim düşüklüğü olduğunu, destek primlerinin en az enflasyon oranı kadar artırılması gerektiğini söyledi.

Sezon öncesi eski mahsul alışverişlerde 11 ile 11,50 liraya kadar yükselen lif pamuk fiyatının hasadın başlamasıyla birlikte yüzde 30 düştüğünü belirten UPK Başkanı Bertan Balçık, güncel fiyatların 9,50-8,50 lira arasında olduğunu belirtti. İplik sanayicisinin lif pamuğa, yağ sanayicisinin pamuk çekirdeğine talebinin zayıf olduğunu söyleyen Balçık, faizlerin yüzde 40'lara yükselmesinin pamuk fiyatının düşüşündeki ana neden olduğunu vurguladı. Üreticinin eline geçen paranın 4,50 liradan 3,50 liraya düşerek neredeyse 2017 fiyatlarına yaklaştığını söyleyen Balçık, şunları kaydetti:

"2018 pamuk sezonu üretici açısından iyi başlamadı. İlk olarak Adana hariç diğer yerlerden gelen verim düşüklüğü haberleri moralimizi bozdu. Hala hasadın devam ettiği yerlerden bu veriler gelmektedir. Konseyimizin koyduğu 1 milyon tonluk üretim hedefini tutturmak zor olacak. Bölgelerden aldığımız yeni bilgiler ışığında tahminimizi revize ettik ve 900 bin ton civarı lif pamuk üretimi bekliyoruz. Yurt dışında 190 cent yani 11,50 lira olan lif pamuk fiyatı ülkemizde 9,50 ve 8,50 lira aralığında kalitesine göre kendine alıcı bulmaktadır. Bu durumda kütlü pamuğun kalitesi ve lif randımanına göre üreticinin eline 3,50 lira geçmektedir. Başka bir ifadeyle 'Yerli üretim Türk pamuğu tekstilci için en ucuz hammadde kaynağı oldu' diyebiliriz. Pamuk üretiminde kullanılan mazot, gübre ve ilaç gibi girdilerin ithalata bağlı olması, dövizdeki yükselme, arka arkaya gelen zamlar, geçen yıla göre azalan verimler ve sezonun başı olmasına rağmen düşme eğilimindeki fiyatlar üreticilerimizi önümüzdeki yıl için endişelendirmektedir. Çiftçilerimizin haklı endişelerinin azaltılması ve sürdürülebilir pamuk üretiminin devam etmesi için UPK olarak devletimizin pamuğa verdiği prim miktarını en az enflasyon oranında artırmasını öneriyoruz."

GELECEK YILIN PLANLAMASI BAŞLADI

Konsey olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gelecek yıl pamuğa vereceği desteklemelerle ilgili yapılan çalışmalara yoğunlaştıklarını kaydeden Balçık, şunları söyledi:

"Bakanlığımıza doğru bilgilendirmeler yaparak katkı sağlıyoruz. Pamukla ilgili bize iletilen bütün konuları başta üreticilerimiz olmak üzere, sektörün bütün unsurlarını ve ülkemizin menfaatlerini ön planda tutarak cevaplıyoruz. Bakanlığımızın konseyimizle olan yakın işbirliğinden son derece memnunuz. Diğer taraftan, sezonun başlamasıyla birlikte fiyatlar hiç kimsenin beklemediği bir hızda geri gelerek üreticiyi umutsuzluğa itti. Ulusal Pamuk Konseyi pamuk sektörünün bütün bileşenlerini temsil eden bir yapıda ancak şu anda bariz şekilde pamuk çiftçisi aleyhine bir durum oluştu. Tabii ki tekstilcimizin uygun fiyattan hammadde temin etmesini isteriz. Ancak bu hammaddeyi üreten pamuk çiftçisinin mağdur olmasını ve üretimden vazgeçme noktasına gelmesini de istemiyoruz. Pamukta Toprak Mahsulleri Ofisi gibi piyasayı dengeleyici görev yapacak bir kurum yok. Bu yüzden Ulusal Pamuk Konseyi olarak öncelikle çiftçilerin ortağı olduğu Çukobirlik, TARİŞ ve Antbirlik gibi birliklerimizin üreticiye verilen lisanslı depoculuk desteklerinden hemen yararlandırılmaları gerektiğine inanıyoruz. Şu anda bu imkandan birlikler ve bağlı kooperatifler istifade edemiyorlar. Bu destekler sayesinde birlikler üretici adına aldıkları pamuğu işledikten sonra hemen satmak zorunda kalmayacakları gibi acil ihtiyaçları için finansmana erişim imkanı da elde etmiş olacaklar."

LİSANSLI DEPOCULUK GELİŞTİRİLMELİ

Lisanslı depoculuğun hükümetin başlatmış olduğu ve uygun destekleme politikalarıyla yaygınlaştırılmasına çalıştığı hayati öneme sahip bir çözüm olduğunu ifade eden UPK Başkanı Bertan Balçık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Üreticiler pamuklarını büyük çoğunlukla hasat zamanında ve düşük fiyattan satmak zorunda kalmaktadır. Bilinmelidir ki; pamuk ürünü buğday gibi hemen depoya konulmaz. Mutlaka çırçırlama işleminden sonra lif pamuk olarak muhafaza edilmek zorundadır. Bu konuda Konsey olarak önerimiz, üreticinin lisanslı depoya koyduğu çırçırlanmış lif pamukların karşılığı alacağı elektronik ürün senedinin 'desteklemeye esas belge' olarak kabul edilmesi için prim tebliğinde değişiklik yapılmasıdır. Aksi takdirde lisanslı depo desteği uygulaması pamuk için arzu edilen sonuç vermeyecektir."

- Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ulusal Pamuk Konseyi: Pamuk Primi En Az Enflasyon Oranı Kadar Artırılmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi
    12:32 Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi

    Şanlıurfa GAP Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı. Mart ayında iç hat yolcu trafiği 62 bin 355, dış hat yolcu trafiği ise 659 oldu. Ayrıca, Mart ayında toplamda 682 uçak iniş-kalkış yaptı ve 439 ton yük taşındı. Son üç aylık dönemde ise havalimanında 200 bin 388 yolcu, bin 862 uçak ve bin 651 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı
    12:18 Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı

    Kuşadası ilçesindeki kruvaziyer turizminin önemli sorunlarından biri olan hanutçuluğun önlenmesi amacıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde önemli bir adım atıldı. İlçe Danışma Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, mal ve hizmet satmak için yerli ve yabancı turistleri rahatsız eden iş yerlerine yönelik ciddi tedbirler alındı.

  • Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor
    12:16 Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor

    Efeler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, rutin olarak yaptıkları çöp toplama ve çevre temizliği çalışmalarının yanı sıra ilçe genelindeki çöp konteynerlerini de yıkayıp dezenfekte ediyor. Çevre dostu uygulamalarla ilçenin yaşam kalitesini artırmaya odaklanan Efeler Belediyesi, çevre kirliliğini azaltırken halk sağlığına da önem veriyor.

  • 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi
    12:10 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi

    Türkiye turizminin önemli merkezlerinden Antalya'da Ramazan Bayramı'nda her şey dahil oteller dolup taşarken, çevresinde bulunan antik kentlere de yoğun ilgi gösteriliyor. Antalya'nın antik limanlarından Olympos, Phaselis, Aspendos ve Side ise yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. 9 günlük tatilde yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği antik kentler, doğa ve tarihi bir arada barındırdığı güzelliklerle turistleri cezbetmeye devam ediyor.

  • Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı
    12:09 Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

    Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Gaziantep'in halı sektörünün lokomotifi olduklarını belirterek, sektörün birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yeni başarı öyküleri yazması gerektiğini söyledi. Genel kurulda, 2023 yılı yönetim kurulu ve denetim çalışma raporu oy birliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılı Türkiye geneli halı sektörü ihracatı içerisindeki payı yüzde 67,3 oldu. Halı ihracatının en fazla yapıldığı ülke ise Birleşik Devletler oldu.

  • TSKB, deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek oluyor
    12:04 TSKB, deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek oluyor

    Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek olmak amacıyla kaynak anlaşmalarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Banka, deprem bölgelerindeki yeniden yapılanma çalışmalarını yerinde inceleyerek iş insanlarıyla temaslarda bulunuyor. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, bölgenin ekonomik ve sosyal anlamda iyileşebilmesi için çalışmaların kapsamını her geçen gün büyüttüklerini belirterek, depremden etkilenen illerin kalkınması ve bölge ekonomisinin dayanıklı hale getirilmesi için tüm faaliyet kollarıyla çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

  • Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı
    12:00 Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı

    Türkiye'nin hamsi ihracatı bu sezon yüzde 33 artışla 9 milyon 477 bin 178 dolara ulaştı. İhracat miktarı ise yüzde 101 artışla 2 bin 745 ton olarak gerçekleşti. Hamsiye en çok talep ise Belçika, Fransa ve Almanya'dan geldi.

  • Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var
    11:57 Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var

    Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde CHP'nin adayı Ümit Tayhava'nın belediye başkanlığını kazanmasıyla birlikte belediyenin 45 milyon lira borcu olduğu ortaya çıktı.

  • TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı
    11:43 TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken bu anket döneminde yüzde 44,16'ya, dolar/TL beklentisi ise 40,53'den 40,01 TL'ye geriledi. TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu.


Advertisement