Uluslararası 3'üncü Süleymaniye Forumu" Başladı - Son Dakika
Güncel

Uluslararası 3'üncü Süleymaniye Forumu" Başladı

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) İkinci Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih, bölgedeki sorunların ciddi bir şekilde ele alınıp çözülmemesi durumunda DAİŞ'ten daha radikal ve tehlikeli başka örgütlerin ortaya çıkacağını belirtti.

11.03.2015 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) İkinci Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih, bölgedeki sorunların ciddi bir şekilde ele alınıp çözülmemesi durumunda DAİŞ'ten daha radikal ve tehlikeli başka örgütlerin ortaya çıkacağını belirtti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Amerikan Üniversitesi tarafından düzenlenen "Uluslararası 3'üncü Süleymaniye Forumu" başladı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun da katıldığı "kargaşa sırasında verimlilik, engeller ve fırsatlar" konulu forumun açılış konuşmasını yapan Berhem Salih, çok tarihi günlerden geçtiklerine işaret ederek şöyle devam etti:

"Çünkü şu anda DAİŞ teröristleri ile Peşmerge güçleri arasında çok sert çatışmalar var. DAİŞ, sadece Irak ve bölge için değil, tüm insanlık için büyük bir tehlikedir. Bu yüzden 3'üncüsü düzenlenen Süleymaniye Forum'u, bu sorunların çözülmesi ve tartışılması için çok önemli bir ortam yaratıyor. Yine bu forum vesilesiyle Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar, burada masaya yatırılacak ve çözüm yolları aranacak."

Terör örgütü DAİŞ ile mücadelede sadece askeri yöntemlere yetinilmemesi gerektiğini ifade eden Salih, siyasi, ekonomik ve ideolojik mücadelenin de önemli olduğuna vurgu yaptı.

Salih, DAİŞ'in tüm insanlığı tehdit ettiğini belirterek, "DAİŞ sadece Kürtler, Sünniler ve Şiilerin sorunu değil, tüm insanlığın sorunudur. Eskiden dünya, El Kaideli teröristlerle şimdi ise aynı ideolojik fikirlere sahip daha radikal DAİŞ ile mücadele ediyor. Eğer bölgedeki sorunlar ciddi bir şekilde ele alınıp çözülmezse, ileride DAİŞ'ten daha radikal ve tehlikeli başka örgütlerin çıkması yüksek bir ihtimaldir" şeklinde konuştu.

Caferi'nin konuşması

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi de konuşmasında ülkesinin iç ve dış faktörler nedeniyle büyük sorunlarla uğraştığını söyledi. Dış faktör olarak komşu ülkelerde yaşanan sorunları aktaran Caferi, içerideyse terör örgütü DAİŞ ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün güvenlik ve ekonomik krizlere neden olduğunu kaydetti.

ABD'deki ikiz kulelere yönelik 11 Eylül saldırılarının ardından terörün ilk önce Avrupa ülkelerinde ortaya çıktığını ve ardından Ortadoğu ve Asya'ya sıçradığını hatırlatan Caferi, "Terör, en son Irak'a geldi. Terör saldırılarını, Avustralya ve Fransa'da da gördük. Onun için terörün sadece birkaç ülkeyi ilgilendiren bir konu olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Foruma, Irak Parlamento Başkanı Selim Cuburi, Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi, Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, IKBY Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammet Sadık, Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, Ürdün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ayman Safadi ile çok sayıda gazeteci katıldı.

Forum, farklı ülkelerden gelen diğer devlet adamlarının konuşmalarıyla devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası 3'üncü Süleymaniye Forumu' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement